Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Maatwerk moet duurhuurder aan hypotheek helpen

Honderdduizenden Nederlanders geven maandelijks een derde of meer van hun inkomen uit aan huur. Toch krijgen ze tegen lagere maandlasten geen of te weinig hypotheek. NHG, Vereniging Eigen Huis en vier geldverstrekkers willen deze zogenoemde duurhuurders bij wijze van proef toch aan een verantwoorde hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie helpen.  

Geldverstrekkers BLG Wonen, Aegon, ING en Florius starten vanaf 27 januari samen met Vereniging Eigen Huis en Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een nieuwe pilot duurhuur. De proef duurt maximaal twee jaar of behelst maximaal 1.000 nieuwe hypotheken.

Klem

Duurhuurders zitten nu nog vaak klem op de woningmarkt, vinden de initiatiefnemers van de pilot. Ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar kunnen te weinig lenen voor een passende koopwoning. Hierdoor worden zij gedwongen te huren in de vrije sector, waar de huren de normale woonlasten een koopwoning vaak overstijgen.  

Hypothecair maatwerk kan de oplossing zijn voor duurhuurders die willen kopen. Wie de afgelopen drie jaar aantoonbaar zonder problemen de huur kon betalen, binnen een verder gezonde financiële huishouding, kan eerder in aanmerking komen voor een hypotheek. 

Minder risico

Ook worden de toekomstige woonlasten als mogelijk huiseigenaar meegerekend in de maximale hypotheek. Het is daarbij altijd aan de geldverstrekkers om per individueel geval te bekijken of de hypotheekverstrekking verantwoord is.   “Juist maatwerk vermindert het risico voor zowel de hypotheekaanvrager als de geldverstrekker, want alleen dan wordt de klant volledig financieel doorgelicht”, zegt Karin Boog, financieel specialist van Vereniging Eigen Huis. “De leennormen daarentegen zijn extreem gestandaardiseerd en houden geen rekening met iemands bestedingspatroon, voorkeuren of persoonlijke situatie. Duurhuurders hebben vaak al bewezen behoorlijk kredietwaardig te zijn.” 

NB: Deze pilot is gestopt. Veel huurders die naar aanleiding van de pilot informeerden naar het financieren van een woning bleken binnen de reguliere leennormen geholpen te kunnen worden.

Tags

HypotheekNHGStarterWoningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube