Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Meer huiseigenaren bereid om asbestdak te saneren

De bereidheid van mensen om hun asbestdak te saneren is flink gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Maar liefst 55% overweegt om binnen twee jaar actie te ondernemen, in 2020 was dit 30%. Uit het onderzoek blijkt overigens ook dat 44% van de eigenaren van oudere woningen onterecht denkt dat je altijd bij asbest uit de buurt moet blijven. Een kleiner asbestdak kun je – onder bepaalde voorwaarden – veilig zelf vervangen. 

Week van de Asbestvrije Schuur

Vandaag start de Week van de Asbestvrije Schuur, een idee van Milieu Centraal. Gemeenten die hieraan meedoen, maken het vervangen van asbesthoudende schuurdaken makkelijker voor particulieren. Zij activeren inwoners en sommigen bieden praktische ondersteuning. De schuureigenaren krijgen van gemeenten bijvoorbeeld gratis beschermende kleding en inpakmateriaal, informatie over hoe je veilig je asbestdak kunt verwijderen en/of gemeenten halen asbestafval in wijken op. 

Dit vindt Vereniging Eigen Huis 

“De week van de Asbestvrije Schuur is een goed initiatief van Milieu Centraal”, aldus John Kersemakers, bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis. “Wij zijn er voorstander van dat het saneren van asbestdaken goedkoper en eenvoudiger moet worden gemaakt voor particulieren.” De vereniging pleit daarom voor een landelijk beleid. Daarvoor moet gebruik worden gemaakt van een risicogestuurd model, stelt Kersemakers. “Laat gemeenten inventariseren welke daken nog relatief goed zijn, welke tijdelijk zijn gered met een coatinglaag en welke direct moeten worden aangepakt. Kom met een plan van aanpak voor steun bij het financieren en uitvoeren van asbestsanering door particulieren.” Verder moeten volgens hem innovaties waarmee asbest veilig (voor zowel asbestverwijderaar als bewoner) en betaalbaar kan worden verwijderd een eerlijke kans krijgen en objectief worden beoordeeld. “Wij vermoeden dat de gevestigde asbestbranche er geen belang bij heeft om nieuwe, goedkopere methodes toe te staan. Al deze punten hebben wij kenbaar gemaakt aan de Tweede Kamer.”

Meer informatie

  • Lees meer over asbest

Tags

Asbest

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube