Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Meeste Nederlanders willen geen gemorrel aan hypotheekrenteaftrek

Er is weinig steun bij kiezers om de hypotheekrenteaftrek sneller af te bouwen. Ruim 50% zegt geen snellere afbouw  te willen, zo'n 28% is voor. Onder huizenbezitters is de steun voor snellere afbouw lager dan 20%.  Dit blijkt uit de resultaten van deelnemers aan het Woonkieskompas, representatief gemaakt voor de Nederlandse bevolking.

Onlangs kwam de Nederlandse Bank met een voorstel om de fiscale voordelen voor huiseigenaren verder af te bouwen. Dit bericht veroorzaakte veel ophef in de media en onrust onder huiseigenaren. Handhaving van de renteaftrek is het populairst onder aanhangers van de VVD (66%), 50PLUS (63%), PVV (60%), SGP (58%) en CDA (55%). De grootste voorstanders van versnelde afbouw zijn te vinden in de achterban van Groen Links (48%), Partij voor de Dieren (47%) PvdA (39%), SP (36%), Forum voor Democratie (34%) en D66 (33%). 

Het Woonkieskompas geeft ook andere interessante inzichten over de opvattingen van de Nederlander. Bijna de helft is voor strengere klimaatwetgeving, zelfs als dit economische groei in de weg staat. Ongeveer een derde is tegen. Die steun geldt voor alle leeftijdsgroepen. De jongste leeftijdscategorie 18-24 jaar (55%) en de 65-plussers  (52%) scoren het hoogst. Tegelijkertijd moet de overheid zorgen dat de maandelijkse woonlasten niet stijgen bij het aardgasvrij maken van woningen, vindt 72% van de bevolking. De kiezers van 50PLUS (92%), SGP (91%), SP (88%) en Forum voor Democratie (86%) spannen hier de kroon. Voor het  plaatsen van meer windmolens op land is in Zeeland (12%) en Friesland (28%) maar weinig draagvlak. Landelijk is dit 35%. 

In het Woonkieskompas staan ook stellingen over de woningmarkt. Zoals dat ter bevordering van de doorstroming ouderen financieel geholpen moeten worden om kleiner te gaan wonen. Ruim twee derde is het hier (helemaal) mee eens. In de leeftijdscategorieën 55-plus is ruim 73% voorstander, maar ook in de categorie 18-24 jaar is hiervoor steun (68%).

Over woonkieskompas.nl

Het WoonKieskompas laat zien hoe politieke partijen denken over wonen en leefbaarheid. De stemhulp die Vereniging Eigen Huis samen met Kieskompas heeft ontwikkeld en waaraan ook de Woonbond en Aedes hebben bijgedragen, laat zien wat er in de partijprogramma’s staat over  betaalbare koop- en een huurwoningen, over verduurzaming en over de leefomgeving.  

Meer informatie:

  • Welke partij heeft het Woonprogramma waar jij je in kunt vinden?
    Je komt erachter met het Woonkieskompas.

Methodologische toelichting
Het WoonKieskompas laat belangrijke trends of opvallende opinies zien. Deze data worden geanalyseerd en verwerkt tot interessante en relevante content. Zo worden verkiezingen inzichtelijk, wordt duidelijk wat de belangrijkste politieke kwesties zijn en waar de verschillende partijen voor staan. Het helpt kiezers met het maken van een weloverwogen keuze.

Het WoonKieskompas is tot en met 10 maart al ruim 85.000 keer bezocht. Om de resultaten generaliseerbaar te maken voor stemgerechtigde inwoners van Nederland, heeft Kieskompas een weging op de resultaten uitgevoerd. Ruim 4.100 Nederlanders deelden, na het zien van hun positie in het politieke landschap, alle benodigde achtergrondgegevens voor de weging.

 

Tags

Verkiezingen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

ehm-november-2023

ehm-november-2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube