Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Minder hypotheken met NHG afgesloten

In de laatste drie maanden van 2021 zijn ruim een kwart (27%) minder hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie afgesloten, in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Volgens NHG komt dat door de stijgende huizenprijzen en de vaste kostengrens. 

De kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ligt sinds afgelopen januari op € 355.000 en de gemiddelde huizenprijs bedraagt momenteel € 438.000. Omdat de kostengrens lager is dan de gemiddelde koopprijs van een woning, komen minder kopers in aanmerking voor een hypotheek met NHG. Stijgen de huizenprijzen dit jaar verder, dan komen nog minder kopers in aanmerking voor NHG en de zekerheid die NHG biedt.  De kostengrens ligt zoveel lager dan de gemiddelde huizenprijs vanwege de rekenmethodiek die NHG samen met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën hanteert. Deze is nu gebaseerd op de gemiddelde koopsom van de afgelopen 27 maanden gerekend tot augustus 2021. Daar komt nog 4% bovenop om beter aan te sluiten op de huidige huizenprijzen. Dat de kostengrens dus nooit de actuele gemiddelde woningprijs weerspiegelt, bevordert volgens NHG de stabiliteit op de woningmarkt. 

Bepaal kostengrens twee keer per jaar

Vereniging Eigen Huis is blij dat de kostengrens per 1 januari is verhoogd, maar twijfelt aan de methodiek erachter. De vereniging ziet liever dat de kostengrens twee keer per jaar wordt bepaald. Dan sluit je pas goed aan op de ontwikkelingen op de woningmarkt.   De eenmalige premie die kopers voor een NHG-hypotheek betalen, bedraagt 0,6%. De premie is bedoeld om het vermogen van het garantiefonds op peil te houden.  NHG springt bij als kopers in betalingsproblemen komen na bijvoorbeeld het overlijden van de partner, scheiding of werkloosheid. 

Meer informatie 

Tags

HypotheekNHGStarterVerkopen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube