Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Minder vaste zetels in waterschapsbesturen

De geborgde zetels bij de waterschappen worden niet helemaal afgeschaft. GroenLinks En D66 wilden dit graag. Er blijven twee vaste zetels voor ongebouwd (de agrariërs) en twee voor natuur. 

Deze week werd gestemd over het wetsvoorstel van GroenLinks en D66 om de geborgde zetels op te heffen. Het voorstel werd aangenomen inclusief een nieuw amendement van de ChristenUnie. Samen kwamen de partijen tot een compromis waarbij de niet-verkiesbare plaatsen in de waterschappen toch niet helemaal verdwijnen: de geborgde zetels worden beperkt tot twee voor ongebouwd (de agrariërs) en twee voor natuur. Bedrijven krijgen geen geborgde zetels meer. De Eerste Kamer moet nog instemmen met het voorstel.  

Democratisch 

De besturen van de 21 waterschappen worden iedere vier jaar democratisch gekozen, maar een aantal zetels is - tot nu toe - al op voorhand gereserveerd voor agrariërs, bedrijven, bestuurders en beheerders van natuurgebieden. Via een initiatiefwet probeerden Kamerleden Bromet (GroenLinks) en De Groot (D66) deze geborgde zetels volledig af te schaffen, met als doel de verdere democratisering van de waterschappen. 

 Dit vindt Vereniging Eigen Huis 

Vereniging Eigen Huis betreurt het dat de geborgde zetels niet volledig verdwijnen. “We hebben ons best gedaan om Kamerleden te overtuigen, dat is helaas niet gelukt”, aldus Michel Ligtlee, beleidsadviseur bij de vereniging. “Maar het compromis dat er nu ligt is zeker een verbetering ten opzichte van de huidige situatie waarbij sprake is van zeven tot negen geborgde zetels.” 

Tags

Wonen-Belastingen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube