Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Netbeheerkosten voor huiseigenaren omhoog

Huishoudens gaan komend jaar meer betalen aan hun netbeheerder. De netbeheerkosten voor elektriciteit en gas stijgen in 2021 op jaarbasis met gemiddeld 17 euro (exclusief btw). Dat maakte toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) eind november bekend.  

De netbeheerkosten stijgen vooral omdat regionale netbeheerders meer moeten betalen voor het transport van stroom door de landelijke netbeheerder TenneT. De regionale netbeheerders mogen deze kosten doorberekenen aan eindgebruikers, zoals huishoudens.   

Huishoudens betalen gemiddeld € 323 per jaar aan netbeheerkosten. Ongeveer 20% van de energierekening bestaat uit netbeheerkosten.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis? 

Vereniging Eigen Huis maakt zich al lang zorgen over de stijging van de netbeheerkosten. De komende jaren stijgen de netbeheerkosten waarschijnlijk verder, omdat netbeheerders grote investeringen moeten doen in het elektranetwerk en de ontmanteling van het gasnetwerk om de klimaatambities waar te maken. Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur bij de vereniging: "Het is tijd dat huiseigenaren snel inzicht krijgen in de stijging van de netbeheerkosten voor de komende jaren en dat duidelijk wordt wat de consequenties daarvan zijn voor de betaalbaarheid van de energierekening."

Meer informatie 

Uitleg over de energierekening 

Tags

FinanciënVerduurzamen-Energieprijzen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube