Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Nibud: nieuwe leennormen 2023

Kopers die volgend jaar meer gaan verdienen, kunnen ongeveer dezelfde hypotheek afsluiten als in 2022. Blijft het salaris gelijk dan kunnen kopers volgens de nieuwe normen minder lenen voor de aanschaf van een woning. Zo blijkt uit de leennormen voor 2023 van budgetinstituut Nibud. 

Het Nibud gaat bij de berekening uit van een gemiddelde bruto CAO-loonstijging van 3,7% in 2023. Blijft die loonstijging uit, dan kunnen kopers met een inkomen tot € 80.000 ongeveer € 10.000 minder lenen.

Inkomen tweeverdieners telt volledig mee

Bij tweeverdieners mogen hypotheekverstrekkers vanaf 1 januari 2023 het tweede inkomen volledig meenemen bij de bepaling van de maximale hypotheek. Beide inkomens worden voor 100% (was 90% van het tweede inkomen in 2022) meegeteld bij het bepalen de financieringslast. De financieringslast bepaalt welk deel van het inkomen uitgeven mag worden aan de hypotheek. Tweeverdieners kunnen dan dezelfde hypotheek krijgen als eenverdieners met hetzelfde bruto-inkomen. In sommige gevallen kunnen tweeverdieners door deze regeling volgend jaar dan ook meer lenen dan in 2022.

Lagere inkomens kunnen minder lenen

Huiseigenaren of kopers met een inkomen tot € 31.000,- kunnen volgend jaar fors minder lenen. Deze groep heeft de zogenaamde ‘stresstest’ van het Nibud niet doorstaan. Vanwege de hoge inflatie heeft het Nibud een stresstest gehouden om te kijken of alle huishoudens de minimale uitgavenbedragen plus de energiekosten kunnen betalen in 2023.

Onderzoeken in 2023

Verder kondigt het Nibud aan dat in 2023 wordt onderzocht of de hypotheekverstrekking kan worden gekoppeld aan het energielabel. Ook wordt onderzoek of de studielening op een andere manier meegenomen moet worden bij de hypotheekverstrekking.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

De vereniging vindt het belangrijk dat kopers verantwoord lenen. Echter moet er ruimte blijven voor maatwerk. Meer informatie - Lees het bericht van Nibud (03/11/22) - Wil je weten wat de nieuwe leennormen betekenen voor jouw persoonlijke situatie? Ga dan in gesprek met één van onze hypotheekadviseurs.

Tags

Hypotheek

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube