Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

‘Nieuwe bouwwet mag niet tot vertraging bouw leiden’

Het kabinet moet een plan B hebben voor het geval er problemen ontstaan na de invoering van een nieuwe bouwwet. Dit is nodig om te voorkomen dat de nieuwbouw en verbouw van woningen vertraging oploopt. Dat schrijft Vereniging Eigen Huis in een brief aan de Eerste Kamer. 

De Eerste Kamer besluit binnenkort of de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen zoals gepland 1 januari ingaat. Zij heeft naar aanleiding van de brief van Vereniging Eigen Huis aan minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) gevraagd waarom dit plan B er nog niet ligt.  De nieuwe wet verplaatst het toezicht op bouwprojecten van gemeenten naar private partijen. Dit moet leiden tot beter toezicht en minder gebreken bij oplevering. Daarnaast maakt de wet het gemakkelijker om gebreken te verhalen op de aannemer. 

Grote zorgen

Vereniging Eigen Huis steunt de doelen van de wet maar maakt zich zorgen over de uitvoering. Zo is het de vraag of er wel voldoende private toezichthouders zijn. Als die er niet zijn, dan kunnen bouwprojecten niet doorgaan. Daarom vindt de vereniging dat er een plan B moet komen: als er problemen ontstaan, moeten gemeenten voorlopig weer op de oude manier vergunningen kunnen verlenen en bouwtoezicht uitvoeren.  De vereniging is verder bezorgd dat de prijzen van nieuwbouwwoningen stijgen. Dit doordat er extra kosten bijkomen vanwege het nieuwe bouwtoezicht, terwijl de gemeentelijke bouwleges hoog blijven doordat gemeentes moeten blijven meekijken bij het toezicht. De vereniging riep De Jonge eerder al op hier een noodplan voor te maken.

Omgevingswet

De Wet kwaliteitsborging is gekoppeld aan de invoering van de nieuwe Omgevingswet. Ook daar zijn de nodige zorgen over. De brancheorganisatie van projectontwikkelaars NEPROM heeft daarom om uitstel van deze wet gevraagd. 

Update 17 oktober: Minister De Jonge maakte vrijdag 14 oktober bekend dat de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen wordt uitgesteld tot 1 juli 2023. Dit heeft te maken met het uitstel van de invoering van de Omgevingswet. De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen is hieraan gekoppeld.

Tags

Hypotheek

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube