Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Nog veel onduidelijkheid rond nieuwe taxatieregels

Per 1 juli is het niet meer mogelijk om een volledig modelmatige taxatie te gebruiken voor de aanvraag van een hypotheek. Dit is vastgelegd in nieuwe (Europese) regels rondom het taxeren van een woning. Veel geldverstrekkers weten nog niet hoe ze met deze nieuwe regels om moeten gaan. Vereniging Eigen Huis roept op om snel duidelijkheid te geven.

Modelmatige taxatie mét controle taxateur

Er is vanaf nu wel ruimte voor een nieuwe taxatievorm: de hybride taxatie. Dit is een modelmatige taxatie die wordt gecontroleerd door een taxateur. Deze hybride taxatie is goedkoper dan een taxatierapport en kan alleen worden gebruikt als de hypotheek lager is dan 90% van de getaxeerde waarde. 

Op dit moment zijn twee nieuwe hybride taxatievormen beschikbaar: de desktoptaxatie (kosten: ongeveer € 70) en de bureauwaardering (kosten: ongeveer € 200). De eerstgenoemde is goedkoper, sneller beschikbaar en kent minder uitzonderingen. 

Extra kosten voor huiseigenaren

Omdat het ontwikkelen van de hybride taxaties erg lang heeft geduurd, weten veel geldverstrekkers nog niet hoe ze met deze taxatie om moeten gaan en wordt per 1 juli in veel gevallen om een volledig taxatierapport gevraagd. Dit jaagt huiseigenaren onnodig op hoge kosten. 

De vereniging roept geldverstrekkers daarom op om de nieuwe taxatievorm zo snel mogelijk te accepteren en raadt huiseigenaren aan de mogelijkheden te bespreken met hun hypotheekadviseur.  

Niet alleen kopers de dupe

De gewijzigde wetgeving raakt niet alleen mensen die een woning kopen, maar ook huiseigenaren die hun lopende hypotheek willen verhogen voor bijvoorbeeld een verbouwing of het verduurzamen van hun woning. Ook huiseigenaren die hun bestaande hypotheek oversluiten krijgen met deze  taxatiekosten te maken.

Uitbreiding taxatierapport uitgesteld

De geplande uitbreiding van het bestaande taxatierapport is uitgesteld tot 1 oktober 2021. Zo moet vanaf die datum in het rapport meer aandacht komen voor de bouwkundige staat van de woning, de staat van de fundering en de mogelijkheden om de woning duurzamer te maken. De kosten van een taxatierapport nemen hierdoor toe en kunnen oplopen tot zo’n € 800. 

Lees ook

  • 'Verdeeldheid over taxaties dupeert huiseigenaar'

Tags

HypotheekVerduurzamenWonen-Verbouwen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube