Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Ollongren eist transparantie makelaars 

Het proces rond de aan- en verkoop van woningen moet transparanter. Dit schrijft demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.  

Nu is het in een koop- of verkoopproces niet altijd duidelijk of het belang van de consument, of dat van de makelaar wordt gediend, schrijft Ollongren. Makelaars die bijvoorbeeld tussentijds informatie delen over gesloten biedingen of niet altijd het hoogste bod doorgeven aan een verkoper, handelen in strijd met de erecode van alle makelaarsverenigingen, waarschuwt zij.   

Ollongren wil dat makelaars zowel richting kopers als verkopers volstrekt helder zijn over de spelregels van het biedingsproces en toezien op de naleving ervan.  

Informatieachterstand

Ook moeten consumenten toegang krijgen tot dezelfde informatie over het woningaanbod als makelaars. Anders zijn kopers zonder aankoopmakelaar vrijwel kansloos om een woning te bezichtigen of op een te bieden.   

Bij de loting voor nieuwbouwwoningen gaat de gunst soms uit naar bekenden van de projectontwikkelaars en verkoopmakelaars. Ook dit proces kan volgens Ollongren transparanter, bijvoorbeeld door de loting te laten verrichten door een notaris – een oplossing waar Verenging Eigen Huis al langer voor pleit.  

Stevig signaal

“We zijn blij dat de minister het gebrek aan transparantie onderkent,” zegt Wike Wilbrink, belangenbehartiger woningmarkt bij Vereniging Eigen Huis. “Haar woorden geven een stevig signaal af. Het moet afgelopen zijn met oneerlijke behandeling van kopers en verkopers.”  

Binnenkort spreekt de minister met de makelaarsbranche en andere betrokken partijen, waaronder Vereniging Eigen Huis, over verdere transparantie op de woningmarkt. Ollongren roept consumenten op die misstanden bij het biedings- en verkoopproces ervaren deze te melden. Zij kunnen een officiële klacht indienen bij de brancheorganisaties van makelaars en hun ervaring delen bij het meldpunt oneerlijke biedingspraktijken van Verenging Eigen Huis. 

Meer informatie

  • Lees de Kamerbrief van minister Ollongren 
  • Ga naar het meldpunt oneerlijke biedingspraktijken  

Tags

Kopen-NieuwbouwStarterVerkopenWoningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube