Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Ollongren eist verbetering van makelaars 

Huizenkopers moeten altijd zicht kunnen hebben op het biedproces. Daarnaast moeten makelaars nog voor het eind van het jaar een verbeterplan indienen over hun werkwijzen. Dit schrijft minister Ollongren in een brief aan de Kamer.  

Volgens Ollongren zijn de maatregelen nodig om de misstanden in de makelaardij aan te pakken. De minister gaf de makelaarsbranche eerder de kans zelf met verbetervoorstellen te komen, maar de sector was daarmee niet voortvarend genoeg, oordeelt zij. 

Eerste stap in goede richting

Ook wil Ollongren dat het biedproces op een woning een stuk transparanter wordt. Als voorbeeld noemt zij een zogenoemd online biedlogboek. Kopers kunnen dan online hun bod indienen en volgen hoe het biedproces verloopt. Nadat een bod onvoorwaardelijk is geworden, kunnen alle betrokkenen nagaan welk bod wanneer is gedaan. Op deze manier kan een makelaar een biedproces niet beïnvloeden. Mochten er toch klachten zijn, dan oordeelt een tuchtrechter.  

Vereniging Eigen Huis is blij met de Kamerbrief van Ollongren en wacht de uitwerking van de plannen af. “Het online biedlogboek is een eerste stap in de goede richting. Het was ook het minimale wat moest gebeuren”, zegt Karsten Klein, directeur Belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. “Uiteindelijk staat en valt alles met de uitwerking van het verbeterplan dat de makelaars moeten indienen. De huidige regelgeving waar zij zich aan moeten houden, is nu nog veel te vaag en voor meerdere interpretaties vatbaar.”

Reactie op meldpunt 

De Kamerbrief is ook een reactie op de op de uitkomsten van het meldpunt Oneerlijke biedingspraktijken dat Vereniging Eigen Huis afgelopen voorjaar opende. Op dit meldpunt kwamen in twee maanden tijd ruim 600 meldingen binnen. Ruim een kwart van de melders klaagde over vriendjespolitiek en bijna twee op de tien sprak van bewuste prijsopdrijving door makelaars die kopers tegen elkaar uitspelen.   

Vereniging Eigen Huis vroeg de minister daarop met klem om betere regelgeving voor de makelaarsbranche. Ook zou Ollongren een desnoods een scherpere gedragscode voor de beroepsgroep moeten afdwingen.  

[object Object], Meer informatie

Analyse meldpunt Oneerlijke biedingspraktijken (pdf)

Tags

OnderzoekVerkopenWoningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube