Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Onderzoeksrapport: asbeststelsel werkt niet

Het huidige asbeststelsel is gebaseerd op zelfregulering en marktwerking. Publieke waarden zijn niet voldoende geborgd. Tot deze conclusie komt de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) in het rapport ‘Gevangen door belangen’ dat op 14 mei is gepubliceerd.

Het rapport is opgesteld op verzoek van de koepel van woningcorporaties, Aedes. Zij heeft, evenals huiseigenaren met een asbestdak, groot belang bij een betaalbare asbestsanering. Het verbod op asbestdaken is formeel van de baan maar in de praktijk is er nog steeds grote druk om asbestdaken te verwijderen. Woningen met een asbestdak worden minder waard en het wordt moeilijker om ze te verzekeren tegen brandschade.

Machtsspel van gevestigde belangen

Volgens het rapport is het stelsel de laatste jaren vergroeid tot een machtsspel van gevestigde belangen. Het debat is sterk gepolariseerd geraakt en allerminst productief. Dat dient het publieke belang niet. Paul Frissen (NSOB): “Partijen in de asbestsector houden elkaar in een houdgreep die moeilijk te doorbreken is. Publieke en private belangen zijn onvoldoende scherp te onderscheiden. Basisvoorwaarden voor goed bestuur zijn onvoldoende aanwezig. Met dit rapport vragen we aandacht voor een fundamentele discussie over de inrichting van het stelsel.” 

Tijd voor onafhankelijk oordeel

Als vereniging zijn ook wij van mening dat onafhankelijke deskundigen moeten oordelen over nieuwe methoden van asbestverwijdering. Belanghebbenden mogen hier niet over oordelen. Eerder riepen wij de Tweede Kamer op om innovatieve methoden voor asbestsanering te stimuleren, zodat sanering veilig en tegen veel lagere kosten kan worden uitgevoerd. De Tweede Kamer nam vervolgens een motie aan die een einde moet maken aan de stagnatie in de toelating van innovatieve asbestsaneringsmethoden. Volgens het NSOB maken kleine aanpassingen, zoals die nu door staatssecretaris Van Ark worden voorbereid, het stelsel nodeloos ingewikkeld. Het asbeststelsel moet fundamenteel worden herontworpen. Wij roepen de politiek op om kennis te nemen van het rapport en de maatregelen te nemen die nodig zijn om het asbeststelsel echt onafhankelijk te maken.

Tags

AsbestOnderzoek

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube