Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Onrust over vloerisolatie met PUR

RTL Nieuws publiceert berichten over de veronderstelde gezondheidsrisico’s van PUR-schuim, dat veelvuldig wordt gebruikt voor isolatie van de begane grondvloer van woningen.  

Nieuw onderzoek van Royal Haskoning, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en Direct Bouwen, zou volgens RTL Nieuws al langer bekende of nieuwe risico’s van het gebruik van PUR-schuim voor woningisolatie aantonen. Het onderzoek is nog niet vrijgegeven en de conclusies zijn nog niet bekend. Het ministerie heeft toegezegd aan het eind van de zomer met een reactie en beleidsmaatregelen te komen.  Het meest recente advies over het gebruik van PUR-schuim komt van de Gezondsheidsraad. Na onderzoek concludeerde het wetenschappelijke adviesorgaan voor regering en parlement in december 2020: “bij een juiste toepassing van woningisolatie met gespoten PUR-schuim is het onwaarschijnlijk dat bewoners hiervan nadelige gezondheidseffecten ondervinden, omdat de blootstelling aan gevaarlijke stoffen dan binnen veilige grenzen blijft.” Hierna heeft Vereniging Eigen Huis geen klachten meer binnen gekregen over gezondheidsproblemen in woningen die zijn geïsoleerd met PUR-schuim.  

Gecertificeerde bedrijven

Consumenten moeten er zonder meer van uit kunnen gaan dat gecertificeerde bedrijven zich aan de richtlijnen houden. Vereniging Eigen Huis vindt dat er nieuwe maatregelen moeten komen zodra er gegronde twijfels aan het licht komen over de juiste werkwijzen van deze bedrijven en het toezicht hierop.  

TNO Onderzoek

Eerder al, in 2012, ontstond onrust over mogelijke gezondheidsrisico’s in woningen waarvan de begane grondvloer is geïsoleerd met PUR-schuim. TNO deed in 2013 onderzoek naar de risico’s van dit veel toegepaste isolatiemateriaal. De conclusie was toen dat de gezondheidsrisico’s van PUR-schuim minimaal zijn. Om de gesignaleerde kleine risico’s verder te verminderen kwamen er nieuwe, aangescherpte richtlijnen voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal. Vereniging Eigen Huis heeft TNO gevraagd een publiekssamenvatting van dit rapport te maken en de veiligheidsbeoordeling te actualiseren. 

TNO-rapport PUR-schuim (pdf)

Aandachtspunten voor huiseigenaren

Als je de begane grondvloer van jouw huis wil laten isoleren met PUR-schuim, dan is het belangrijk om op de volgende punten te letten: 

  • Ga alleen in zee met een gecertificeerd isolatiebedrijf. Dit bedrijf moet eerst beoordelen of de vloer geschikt is voor deze vorm van vloerisolatie. Een belangrijke voorwaarde is dat de kruipruimte voldoende is geventileerd. 
  • Zorg dat je tijdens het aanbrengen van de isolatie en twee uur daarna niet in de woning bent. Daarna kun je weer naar binnen. 
  • Tijdens het aanbrengen van de isolatie moet het bedrijf de lucht in de kruipruimte afzuigen. Medewerkers van het bedrijf dragen tijdens hun werk beschermende kleding en een masker.


Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube