Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Plan elektrisch laden noodzakelijk voor VvE's

Voor Verenigingen van Eigenaars (VvE's) is het lastig om hun parkeergarage geschikt te maken om auto's elektrisch op te laden en alle bewoners te laten investeren. Dit terwijl het aantal elektrische auto’s sterk toeneemt. In reactie op een subsidieregeling roept Vereniging Eigen Huis de overheid op om met een plan te komen.

In het regeerakkoord staat dat uiterlijk 2030 alle auto's die in ons land worden verkocht elektrisch - of op een andere manier emissieloos - zijn. Oplaadpunten voor deze auto’s moeten appartementseigenaren hoofdzakelijk in de parkeergarage van hun eigen VvE plaatsen. In de openbare ruimte is er namelijk maar weinig plek, zo geven gemeenten aan. Dit wordt voor VvE’s een enorme opgave.

Nu zie je dat er per appartementseigenaar die elektrisch gaat rijden een laadpunt wordt aangelegd. Daar is iedere keer besluitvorming van de VvE voor nodig én installatiewerk voor die ene eigenaar. Met het oog op de toekomst zou het veel beter zijn als de VvE als geheel in één keer de garage toekomstbestendig maakt in plaats van hap-snap werk.

Steven Wayenberg
Steven WayenbergBelangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis

Uitgebreider plan

Het moet voor VvE’s makkelijker worden om hun garages voor te bereiden op elektrisch rijden. De overheid moet daarvoor met een plan komen. Dat plan moet ook rekening houden met brandveiligheidsrisico’s en verzekerbaarheid. Een serieuze subsidie en een goede begeleiding door gekwalificeerde marktpartijen helpt daarbij.

Subsidieregeling verduurzaming

De Subsidieregeling Verduurzaming voor Vereniging van Eigenaars (SVVE) wordt per 1 januari 2024 gewijzigd. Met deze regeling kunnen VvE’s subsidie aanvragen voor adviezen en maatregelen die nodig zijn voor verduurzaming van het VvE-pand. Zo komt er een subsidie van 100 euro per parkeerplaats voor de aanleg van laadvoorzieningen. Dit is een klein begin maar geeft geen echte oplossing voor de toekomst, vindt Vereniging Eigen Huis.

Andere wijzigingen

Vereniging Eigen Huis heeft op andere onderdelen van de SVVE positief gereageerd. Subsidie komt vanaf 2024 óók voor monumentale VvE’s binnen bereik. VvE’s kunnen vanaf dan ook subsidie aanvragen voor verschillende verduurzamingsonderzoeken, zoals een (duurzaam) meerjarenonderhoudsplan, energieadvies, flora- en fauna onderzoek, ventilatie-onderzoek en asbestonderzoek.

Wat is jouw ervaring met het aanleggen van laadpalen? Heb je tips voor andere VvE's? Deel ze via onze community.

Reageren

Meer informatie


Ook interessant in kennisbank

Welke subsidies kan een huiseigenaar of VvE krijgen voor energiebesparende maatregelen?Wat zijn de risico's van laadpalen in parkeergarages?

Tags

AppartementseigenaarSubsidieVvEVvE beheerder

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube