Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Private lease beknot hypotheek aanzienlijk

Wie een auto of een ander prijzig consumptiegoed privé leaset, krijgt vanaf komend jaar fors minder hypotheek. Hiervoor waarschuwt Vereniging Eigen Huis. 

De regels rond hypotheekverstrekking en private lease worden per 1 januari een stuk strenger. Dit kan een aanzienlijke gevolgen hebben bij de aanvraag van een nieuwe of verhoogde hypotheek. 

Wie een auto private leaset welke voor € 15.000 bij BKR is geregistreerd met een looptijd van 3 jaar, kan dit jaar nog maximaal € 328.224 met Nationale Hypotheek Garantie lenen. Na 1 januari bedraagt de maximale hypotheek in dit voorbeeld € 294.599 en per 1 april daalt het bedrag zelfs naar € 229.829.  

Zonder private lease zou het maximale hypotheekbedrag uitkomen op € 414.789. Deze financieringsvorm kan in dit geval na 1 april volgend jaar dus bijna € 185.000 aan hypotheek schelen. 

‘Weet waar je aan begint’

“Private lease heeft straks nog grotere consequenties voor je leencapaciteit dan nu al het geval is”, zegt Michel Ligtlee, belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis. “Heb je een hypotheek nodig voor de koop van een huis of voor een verbouwing, denk dan goed na over de gevolgen van een private leaseauto. Weet waar je aan begint voor je je handtekening onder een contract zet."  

De private leasemarkt groeit de afgelopen jaren sterk. Het gaat vaak om langlopende overeenkomsten met forse financiële verplichtingen. 

Vereniging Eigen Huis vindt dat de belangen van consumenten moeten worden beschermd. Consumenten moeten bij het aangaan van een private leasecontract volledig worden geïnformeerd over de mogelijke gevolgen van de overeenkomst, bijvoorbeeld de invloed van het leasebedrag op de aankoop van een woning. 

Ook moet de betaalbaarheid van private leasefinancieringen nu en in de toekomst zorgvuldig worden vastgesteld. Om de belangen van consumenten te beschermen, wil de vereniging dat er toezicht komt op alle leasemaatschappijen. 

Tags

Hypotheek

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube