Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Rijksmonument? Vergeet de Woonhuissubsidie niet

Ben je eigenaar van een rijksmonument en heb je in 2020 kosten gemaakt om het in goede staat te houden? Dan kun je hiervoor mogelijk subsidie krijgen. Deze zogenoemde Woonhuissubsidie is aan te vragen van 1 maart tot en met 30 april.

De Woonhuissubsidie vergoedt maximaal 38% van de gemaakte kosten aan het monument en is ook aan te vragen door VvE’s en VvE-leden. Na 30 april is het niet meer mogelijk om de subsidie aan te vragen. 

Onderhoudskosten zijn niet meer aftrekbaar

De subsidie vervangt de persoonsgebonden aftrek voor rijksmonumenten die voorheen in de aangifte inkomstenbelasting was opgenomen. Tot 2020 kon je de onderhoudskosten aan een rijksmonument in de inkomstenbelasting aftrekken. Deze mogelijkheid is vervallen en de Woonhuissubsidie is daarvoor in de plaats gekomen.  

Alleen kosten voor behoud monumentaal karakter

Ook is het soort kosten beperkt. De subsidie geldt alleen voor de instandhoudingskosten. Dat zijn onderhoudskosten die erop zijn gericht het monumentale karakter van het monument te behouden. Hierbij kun je denken aan funderingsherstel, schilderwerk en het vervangen van voegen of metselwerk. Onderhoudskosten voor niet-monumentale delen, zoals leidingwerk en sanitair, komen niet voor subsidie in aanmerking. 

Nationaal Restauratiefonds

Heb je een gemeentelijk of provinciaal monument? Dan is de Woonhuissubsidie niet van toepassing. Wel kun je via het Nationaal Restauratiefonds een lening aanvragen voor de financiering van de kosten die je aan het monument maakt.  

Meer informatie over de Woonhuissubsidie vind je op monumenten.nl

Tags

SubsidieWonen-Onderhoud

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube