Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Subsidies isolatie en warmtepomp in 2021 op de schop

De subsidieregelingen voor isolatie en warmtepompen gaan per 1 januari 2021 op de schop. Dat maakte het kabinet deze week bekend in de Staatscourant. 

De wijzigingen hebben consequenties voor huiseigenaren die willen verduurzamen.Met ingang van volgend jaar is er nog één subsidieregeling, de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie), voor zowel het isoleren van de woning als voor de aanschaf van warmtepompen, zonneboilers en aansluiting op een warmtenet. Ook het totale budget wordt minder. Nu is er voor de verschillende subsidiepotten samen ongeveer 180 miljoen beschikbaar, in 2021 is dat 124 miljoen. De isolatiesubsidie voor VvE’s, de SEEH (Subsidieregeling energiebesparing eigen huis), blijft nog wel bestaan.

Voorwaarden nieuwe subsidieregeling

Er zijn diverse voorwaarden verbonden aan de nieuwe subsidieregeling. Voor de subsidie moeten minimaal twee isolatiemaatregelen worden uitgevoerd of één isolatiemaatregel én de aanschaf van bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler. Als je een warmtepomp of zonneboiler wil aanschaffen of je laat aansluiten op een warmtenet volstaat één maatregel. De subsidie kan pas worden aangevraagd als de maatregelen zijn uitgevoerd en betaald. Op 4 januari publiceert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de precieze voorwaarden en kan de subsidie worden aangevraagd.

Opvallende wijzigingen

Ten opzichte van de huidige regelingen wordt een aantal zaken versoberd. Zo is het maximale subsidiebedrag voor isolatie verlaagd. En ondanks de oproep van Vereniging Eigen Huis vervalt ook de subsidie voor waterzijdig inregelen. Dit is opvallend, want waterzijdig inregelen is sinds dit jaar verplicht voor huiseigenaren en kan een enorme kostenpost zijn. Nieuw is dat er een subsidie komt voor de aansluiting van een woning op een warmtenet. Eerder heeft de vereniging daarvoor al gepleit. De kosten van een aansluiting zijn zeer fors.

Snel actie vereist

Wie nog gebruik wil maken van de huidige subsidieregelingen moet snel zijn: dien uiterlijk 31 december de aanvraag in. Ook nu geldt dat de subsidie pas kan worden aangevraagd als de maatregelen zijn uitgevoerd en betaald.

Dit vindt de vereniging 

Het is positief dat er ook volgend jaar subsidie is voor isoleren, warmtepompen en nu ook voor de aansluiting op een warmtenet. Wel pleit de vereniging voor meer bestendigheid in het subsidiebeleid. “Elk jaar worden huiseigenaren overvallen door wijzigingen in de subsidieregelingen”, aldus beleidsadviseur Verduurzamen Maarten Eeke van der Veen. “Subsidiepotten raken op of spelregels worden halverwege de wedstrijd gewijzigd.”  Hij noemt het bijzonder jammer dat de totale subsidiepot naar beneden gaat. Het zou volgens Van der Veen goed zijn als de minister een garantie kan geven dat de subsidiepot wordt aangevuld als die gedurende het jaar opraakt. “Dat geeft zekerheid en vertrouwen bij huiseigenaren om te investeren in de verduurzaming van de woning." Komende weken wordt de website van Vereniging Eigen Huis geüpdatet met de laatste informatie over de nieuwe subsidievoorwaarden. Ook op site van de RVO is meer informatie te vinden. Voor vragen over de ISDE 2021 voor woningeigenaren, bel de RVO: 088 - 042 47 47

Meer informatie

Tags

SubsidieVerduurzamen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube