Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

‘Toewijzen bestaande koopwoningen lost niks op’

Door bestaande koopwoningen toe te wijzen aan bepaalde doelgroepen, los je het tekort aan betaalbare woningen niet op. Dat zegt Vereniging Eigen Huis in een reactie op het voorstel hiertoe van het kabinet. Directeur belangenbehartiging Karsten Klein: “De uitdaging ligt in de realisatie van meer betaalbare woningen, niet in herverdelen van het beperkte bestaande aanbod.”

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) stuurde het plan onlangs naar de Tweede Kamer. Volgens het voorstel mogen gemeenten straks 50% van de koopwoningen tot de NHG-grens (momenteel 355.000 euro) toewijzen aan bepaalde doelgroepen. Hierbij gaat het om eigen inwoners of mensen met cruciale beroepen zoals leraren en verpleegkundigen. Dit geldt voor nieuwbouwwoningen, maar ook voor bestaande koopwoningen. Ook voor het toewijzen van (sociale) huurwoningen aan deze twee groepen krijgen gemeenten meer ruimte. Vereniging Eigen Huis verwelkomt de mogelijkheid voor gemeenten om vrijkomende huurwoningen en nieuwbouwwoningen aan bepaalde doelgroepen toe te kunnen wijzen. Maar over het toewijzen van bestaande koopwoningen heeft zij grote twijfels. Het voorstel leidt volgens de vereniging af van de noodzaak tot de bouw van nieuwe betaalbare woningen.

Onzekerheid onder huiseigenaren

“Daarnaast merken wij dat het voorstel grote onzekerheid veroorzaakt onder de vele huiseigenaren van woningen onder de NHG-grens”, zegt Klein. “Er ontstaat zo ongelijkheid tussen huizenbezitters. Enerzijds tussen eigenaren van woningen onder en boven de NHG-grens. En anderzijds tussen eigenaren van woningen die wel en woningen die niet zijn aangewezen door de gemeente.” Vereniging Eigen Huis heeft haar zorgen geuit in een brief aan de Tweede Kamer. De vereniging begon onlangs een petitie waarin zij De Jonge oproept meer betaalbare starterswoningen te bouwen.

Tags

Hypotheek

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube