Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Toezichthouder: “Crisis-aanpak noodzakelijk voor achterblijvende versterking.”

“Kies voor een crisis-aanpak, anders duurt de versterkingsopgave in Groningen nog twintig jaar” waarschuwt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). VEH: stel wel altijd het bewonersbelang voorop.

De toezichthouder vindt het huidige tempo van de versterkingsopgave onacceptabel omdat Groningers leven in een mogelijk onveilig huis. En omdat het wachten, de onzekerheid en de voortdurende bevingen bij een deel van de bewoners tot veel stress en gezondheidsklachten leidt. Dat schrijft SodM op 3 september in haar voortgangsrapportage over de versterking. 

“Een crisis-aanpak is noodzakelijk om de versterkingsoperatie rond 2025 afgerond te hebben en bewoners weer perspectief te geven”, zegt Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal bij het SodM. “Een deel van de bewoners is bang om na jarenlang wachten op de overheid, met angst, met stress en soms met ziekte als gevolg, alsnog met lege handen achter te blijven.”

Het belang van de gedupeerde bewoners staat alleen in woorden voorop

In de praktijk is dit helaas anders. Wij vinden het al jarenlang onacceptabel dat de Groningers moeten worstelen tegen de bureaucratie. In bijna ieder Kamerdebat komt dit probleem aan de orde zonder dat er concrete stappen worden gemaakt. Het begint met erkenning dat er in Groningen sprake is van een crisissituatie.

Simpele regelingen kunnen blijkbaar wel snel opgetuigd worden

Met als voorbeeld: de situatie van de coronacrisis. In rap tempo zijn er namelijk simpele regelingen opgetuigd om zo snel mogelijk hulp te kunnen bieden. Dit zou dus ook moeten kunnen voor Groningen. Vandaag de dag is er namelijk nog steeds sprake van ellenlange bureaucratie en het optuigen van nieuwe regelingen en instituten. In plaats daarvan zouden de Groningers een budget moeten krijgen zodat ze daarmee, binnen de kaders, zelf een aannemer in kunnen schakelen om hun huis te versterken en tegelijkertijd eventuele schades op te lossen.  

Op 10 september debatteert de Tweede Kamer over de versterking van Groningse woningen. Wij zullen ons pleidooi hier opnieuw laten horen.  

Wil je meer lezen over het onderwerp gaswinning in Groningen?  Bekijk dan hier ons dossier.  

Tags

Groningen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube