Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Ophef over aanleveren foto’s voor WOZ-waardebepaling

Veel huiseigenaren in Oost-Brabant en Twente krijgen het verzoek van hun gemeente om foto's van hun interieur op te sturen om de WOZ-waarde te kunnen bepalen. Vereniging Eigen Huis vindt dit onbegrijpelijk. 

De huiseigenaren in desbetreffende regio's moeten foto’s van onder meer hun slaapkamer, badkamer en keuken digitaal uploaden. Gemeenten en belastingsamenwerkingsverbanden geven aan dit te doen om de WOZ-waarde van de betreffende woningen nauwkeuriger te kunnen bepalen. Het gaat om een proef. Deze werkwijze van gemeenten leidt tot veel onrust bij huiseigenaren. Zij vinden dit een inbreuk op hun privacy. Daarnaast moeten de foto’s vaak digitaal worden aangeleverd en dat is niet voor iedereen eenvoudig om te doen.

Privé-informatie

De Autoriteit Persoonsgegevens volgt de proef van deze gemeenten nauwlettend en geeft aan dat foto’s privé-informatie kunnen bevatten en de verwerking daarvan niet zomaar is toegestaan. De vraag is dan hoe ver de verplichting gaat om gegevens aan te leveren die voor de belastingheffing van belang zijn. De Waarderingskamer geeft aan dat je als huiseigenaar niet verplicht bent om foto’s aan te leveren. De waarde kan ook op andere manieren worden bepaald.

Dit vindt Vereniging Eigen Huis 

Huiseigenaren zijn niet verplicht om foto’s op te sturen. Vereniging Eigen Huis deelt de zorgen van huiseigenaren en vindt dat gemeenten niet goed duidelijk maken waarom zij ervoor kiezen om foto’s op te vragen. Vaak zijn zaken als badkamer, slaapkamer en keuken smaakgevoelige delen van de woning. De waarde daarvan wordt door kopers vaak verschillend ingeschat. De waarde zou zoveel mogelijk moeten worden gebaseerd op meer objectieve gegevens zoals oppervlakte, ligging en staat van onderhoud. Ook is het de vraag of het opvragen van foto’s wel proportioneel is. Kan de gemeente niet zelf en op een andere, minder vergaande, manier de waarde van woningen bepalen? Inmiddels hebben BVNL en de PVV kamervragen hierover gesteld aan minister Hugo de Jonge (Wonen). 

28/10/2022 Update: De gemeente Enschede is per direct met de proef gestopt waarbij de gemeente huiseigenaren verzocht foto's van hun interieur te maken en op te sturen.  

Meer informatie

  • Lees meer over de WOZ

Tags

Wonen-Belastingen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube