Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

"NAM mag niets meer te maken hebben beoordeling rekening schadeherstel"

Vereniging Eigen Huis roept de politiek opnieuw op om bewoners met aardbevingsschade te helpen met oplossingen die eindelijk resultaat hebben. Groningse huiseigenaren hebben in de huidige schade- en herstelaanpak veel last van de bureaucratie en kostbare en tijdrovende expertise- en tegenrapporten. De vereniging pleit voor meer vertrouwen in bewoners, een pragmatische aanpak van schades en een gebiedsgerichte aanpak van de versterkingsoperatie. 

Vereniging Eigen huis is van mening dat er veel meer snelheid in de versterking en afhandeling van schadeclaims kan worden bereikt als de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) niet meer in het proces betrokken is en dus ook niet meer mag oordelen over de hoogte van de rekening.  

Vergoeding alleen zonder twijfel

Nu is het namelijk nog zo dat de NAM bij versterking van een woning alleen de kosten betaalt die voor de veiligheid strikt noodzakelijk zijn. Schade aan de woning wordt alleen vergoed als deze zonder twijfel door aardbevingen is veroorzaakt. Als dat niet tot in detail kan worden onderbouwd, dan wordt de rekening betwist. Of een huis daarmee voor de bewoners weer leefbaar wordt, speelt verder geen rol.   

“Het stapelen van procedures en het juridisch gesteggel moet zo snel mogelijk stoppen.” aldus Karsten Klein, directeur belangenbehartiging. 

Gestegen kosten en tragere schadeafhandeling

Onlangs bleek uit een rapport van de Algemene Rekenkamer dat de kosten van organisaties die zich bezighouden met schadeafhandeling en versterking in 2021 met 50% zijn gestegen. De afhandeling van schades en de versterking van woningen verliep bovendien nog trager dan voorheen. 

Op zoek naar andere manier 

Om te zorgen dat de NAM niet langer als stoorzender kan optreden, moet de overheid op zoek naar een andere manier om de NAM haar deel in de kosten te laten betalen. Meer vertrouwen in bewoners en een pragmatische en gebiedsgerichte aanpak zal de snelheid van het versterkingsproces ten goede komen. Het zorgt ook voor lagere uitvoeringskosten van het proces, waardoor er meer financiële middelen overblijven voor de bewoners. Hiermee kan de bewoners eindelijk recht worden gedaan.  

Voorbeeld andere werkwijze

Bij schade moeten bewoners de mogelijkheid krijgen een offerte te laten opstellen door een aannemer en het herstel zelf uit te voeren. Steekproefsgewijs moet worden gecontroleerd of dit volgens de regels gebeurt. 

Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis heeft ruim 5.000 leden in het Groningse gaswinningsgebied en krijgt veel berichten dat zij nog steeds gebukt gaan onder bureaucratie en het uitblijven van schadeherstel, woningversterking en andere oplossingen voor de gaswinningsproblemen. Vereniging Eigen Huis komt op voor hun belangen. 

UPDATE: Staatssecretaris Hans Vijlbrief geeft aan te zoeken naar een manier waardoor de NAM zich niet meer kan bemoeien met de financiële afhandeling van schadeherstel en versterking. Zo blijkt uit zijn verhoor tijdens de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen op woensdag 12 oktober. Vereniging Eigen Huis is blij met deze uitspraak.

Tags

Groningen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube