Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

VEH ondertekent convenant energieadvies kopers

Huizenkopers moeten nog tijdens het koopproces worden geïnformeerd over verduurzamingsmaatregelen voor hun nieuwe woning. Vereniging Eigen Huis ondertekent daartoe een convenant met onder andere makelaarsorganisaties, hypotheekverstrekkers en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De vereniging schreef zelf mee aan het convenant, dat onderdeel uitmaakt van het Klimaatakkoord. “Wij pleiten al jaren voor energieadvies bij de koop van een woning. Daarom zijn we ook heel blij dat het convenant eindelijk in werking treedt”, zegt directeur Cindy van de Velde die namens Vereniging Eigen Huis donderdag haar handtekening zet. “Het koopproces is immers het uitgelezen moment om over verduurzaming na te denken, aangezien na de koop vaak een verbouwing volgt. Dat momentum mag niet verloren gaan.”

Energieadvies vaak geen thema

Toch gebeurt dat nog te vaak, zo bleek vorig jaar nog uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Slechts 1 op de 12 makelaars bracht verduurzamingsmaatregelen ter sprake tijdens bezichtigingen. Onder hypotheekadviseurs was de score niet veel beter. 80 % van de kopers gaf daarentegen aan energieadvies over een mogelijk aan te schaffen woning te willen.  

“We hopen dat met dit convenant makelaars, taxateurs, hypotheekadviseurs en andere woonprofessionals niet meer verzaken en kopers actief wijzen op verduurzamingsmaatregelen”, zegt Van de Velde. “Uiteraard houden wij in de gaten of ze dat ook doen.”

Meer informatie

  • Persbericht Rijksoverheid: Verduurzamen van koopwoningen
  • Lees de blog: 'Maak je nieuwe huis klaar voor de toekomst'
  • Lees meer over verduurzaming van je woning

Onderzoeksrapport energieadvies bij aankoop woning 2019 (pdf)

Tags

Verduurzamen-Klimaatplannen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube