Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

VEH vreest chaos door nieuwe bouwwetgeving

Minister Ollongren verdedigt dinsdag de Wet kwaliteitsborging in de Eerste Kamer. Vereniging Eigen Huis wil dat de invoering ervan wordt opgeschort om chaotische taferelen in de woningbouw te voorkomen. 

De Wet kwaliteitsborging treedt vooralsnog per 1 juli 2022 in werking. Het toezicht op de bouwkwaliteit verschuift dan van gemeenten naar private bouwinspecteurs. Overhaast, oordeelt Vereniging Eigen Huis.  

“De Wet kwaliteitsborging heeft zich nog niet bewezen”, zegt Karsten Klein, directeur Belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. “We maken ons grote zorgen over de bouwkwaliteit en de kosten voor toezicht na invoering van de wet. De risico’s van te vroege invoering worden zo direct op de consument afgewenteld.”

Slechte ervaringen

De wet kwaliteitsborging in de bouw is in 2019 aangenomen op voorwaarde dat proefprojecten aantoonbaar succesvol verliepen. In de afgelopen anderhalf jaar werd bij slechts 110 projecten en 16 verbouwingen proefgedraaid. Daarvan is bovendien nog maar een beperkt gedeelte ook afgerond.  

De opgedane ervaringen waren vooral slecht. Zo verliep de communicatie tussen private bouwinspecteurs en gemeenten stroef. Gemeenten moesten meermaals zelf ingrijpen om bouwfouten te voorkomen. Daarnaast liepen de kosten voor het bouwtoezicht sterk op en ontbrak bij oplevering vaak een gereedheidsrapport. Zonder een dergelijk rapport, mogen nieuwbouwkopers hun nieuwe woning niet betrekken. 

Kwaliteit en betaalbaarheid achteruit

Vereniging Eigen Huis vreest dat het kwaliteit en betaalbaarheid van het bouwtoezicht door een overhaaste invoering van de Wet kwaliteitsborging verder verslechtert. Dat terwijl bouwkundigen van Vereniging Eigen Huis al jaren gemiddeld twintig bouwfouten constateren per opgeleverde nieuwbouwwoning.  

Ook grote gemeenten, de vereniging van bouw- en woningtoezicht en de bouwsector uiten grote zorgen over de voorgenomen invoering van de wet. Het nu al moeilijk genoeg om bouwvergunningen rond te krijgen vanwege stikstof, energieprestatie-eisen en ambtelijke capaciteitstekorten. Als deze nieuwe wet daar nog bovenop komt, kan dat negatieve gevolgen hebben voor de bouwproductie. 

De Wet kwaliteitsborging voorziet verder in een verscherpte aansprakelijkheid van aannemers. Dit onderdeel zou wat Vereniging Eigen Huis betreft wel direct doorgang kunnen vinden. Nieuwbouwkopers kunnen dan gebreken aan hun woning die na de oplevering nog aan het licht komen, bij de bouwer verhalen. 

Meer informatie

  • VEH: ernstige zorgen over nieuwe bouwwetgeving

Tags

Kopen-NieuwbouwWonen-VerbouwenWoningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube