Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

VEH vreest vertraging bouw na uitspraak Raad van State

Ook als er geen gebruik is gemaakt van de inspraakronde bij bestemmingsplannen en grote bouwprojecten, kunnen burgers toch nog in beroep gaan. Dit blijkt na uitspraak van de Raad van State. Vereniging Eigen Huis vreest voor vertragingen in de bouw en bij verduurzamingsopgaven. 

Tot nu toe moesten burgers of pressiegroepen al tijdens de voorbereidingsprocedure van een nieuw bestemmingsplan of groot bouwproject hun bezwaren kenbaar maken. Deden zij dat niet, dan was een gang naar de rechter naderhand zinloos.  

Deze regel schafte de Raad van State af omdat deze in strijd is met Europees recht. Burgers moeten volgens het Europese Hof voor Justitie in Luxemburg altijd vrije toegang houden tot de rechter.

Maatschappelijk belang

Vereniging Eigen Huis is bang dat de uitspraak voor grote vertragingen kan zorgen bij hoognodige woningbouw en verduurzamingsopgaven. De vereniging hecht aan goede rechtsbescherming van omwonenden van grote bouwprojecten. Zij moeten daarbij ook tijdig en serieus worden betrokken.  

Met het oog op het grote maatschappelijk belang van woningbouw en verduurzaming, roept de vereniging het kabinet op te onderzoeken hoe rechterlijke procedures kunnen worden versneld.    

Tags

BewonersinvloedKopen-NieuwbouwVerduurzamen-KlimaatplannenWoningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube