Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Vereniging Eigen Huis op Lowlands in actie voor woningstarters

Vereniging Eigen Huis staat van 19 tot en met 21 augustus voor het eerst op Lowlands. In de startersstand Geen Huis Feestje, speciaal ingericht voor het festivalpubliek, vraagt de vereniging aandacht voor de oneerlijke positie voor starters op de woningmarkt. 'Er is een grote groep jonge mensen in Nederland die droomt van een betaalbare woning, maar op dit moment is die droom vooral een nachtmerrie voor hen. Samen met het Lowlands-publiek willen wij laten zien dat dit zo niet langer kan. Koopstarters moeten op korte termijn weer perspectief krijgen,' aldus Cindy Kremer, directeur Vereniging Eigen Huis.

Jonge mensen die op zoek zijn naar een eigen woning hebben het heel moeilijk. Uit de startersmonitor van Vereniging Eigen Huis blijkt dat meer dan de helft van de starters ontevreden of ongelukkig is over zijn of haar woonsituatie. De kans dat ze er binnenkort in slagen om iets anders te vinden, schatten ze laag in. 'Ondanks deze grote onvrede zien we nauwelijks meer dat starters zich nog verenigen, terwijl de koopwoningmarkt voor hen heel lastig toegankelijk is. Daarom roepen we starters op zich bij ons aan te sluiten, zodat ze opnieuw van zich kunnen laten horen,' zegt Kremer.

Wensen, dromen en uitdagingen

Koopstarters kunnen hun wensen, dromen en uitdagingen in de starters(protest)stand op Lowlands op verschillende manieren uiten. Het is een plek waar ze even op adem kunnen komen op loungebedden in de tuin van de Tiny House No Living Room. In dit huisje van zo'n 20 vierkante meter kunnen zij de petitie tekenen, die de wensen van starters krachtig onder woorden brengt. Het vijf meter hoge Rad van (On)Fortuin is een echte eyecatcher. Dit werk van straatkunstenaars Hans de Tweede en Tycho is een satirische weergave van hun frustraties over de woningmarkt. Eerder was een kleinere versie te zien tijdens het woonprotest in Amsterdam. Dezelfde kunstenaars ontwierpen daarnaast een makelaarsetalage met het woningaanbod op Lowlands: van pipowagen tot eenpersoonsslaaptent – alles staat te koop. En voor wie zich bij het startersprotest wil aansluiten, zijn er zeefdrukken van de Amsterdamse Twee Jongens. Omringd door protestborden, kunnen bezoekers protestleuzen op tweedehands shirts ter plekke laten zeefdrukken.

Baksteenberaden door het hele land

De stem van starters wordt nauwelijks gehoord. Ze kunnen nergens terecht en kunnen zelden meepraten. Daarom geeft Vereniging Eigen Huis deze groep jonge mensen de komende zes maanden een eigen podium in de vorm van een 'baksteenberaad'. Op zondag 21 augustus van 11.30-12.15 uur trapt dit beraad af met een paneldiscussie in de ECHO op Lowlands. Onder leiding van journalist Marleen de Rooy buigen vier panelleden zich dan over de vraag hoe we woningen voor starters betaalbaar kunnen maken. Het panel bestaat uit: Desirée Uitzetter - bestuursvoorzitter van NEPROM, Cody Hochstenbach - stadsgeograaf en schrijver van het boek Uitgewoond, en twee politici. Na Lowlands zal het baksteenberaad rondtoeren in twaalf verschillende steden om starters met lokale bestuurders samen na te laten denken over woonoplossingen in hun regio.

Tags

BewonersinvloedStarter

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube