Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Verkeerd energielabel bij 7% van de woningen

De kwaliteit van het energielabel is nog niet op orde blijkt uit een brief die minister Hugo de Jonge begin december naar de Kamer stuurde. Vereniging Eigen Huis vindt dat het energielabel garant moet staan voor kwaliteit en betaalbaarheid. Huiseigenaren mogen niet de dupe worden van fouten in een energielabel.

In steeds meer situaties zijn huiseigenaren afhankelijk van het afgegeven energielabel. Bijvoorbeeld bij het financieren van verduurzamingsmaatregelen. Fouten bij het afgeven van het energielabel door energieadviseurs zijn niet geoorloofd omdat dit mogelijk grote financiële gevolgen heeft voor huiseigenaren. 

Scherper toezicht

De vereniging geeft al langere tijd aan dat de nieuwe energielabel systematiek de kwaliteit en betaalbaarheid moet garanderen. Uit de brief van Hugo de Jonge blijkt dat er bij 1 op de 6 woningen fouten (kritieke afwijkingen) worden gemaakt tijdens de opname van het energielabel. Bij 7% van de woningen leidt dat tot een verkeerd label. De minister kondigde aan het percentage verkeerde labelklasse terug te willen dringen naar 5% in 2023. Het foutpercentage moet teruggedrongen worden door aanvullende maatregelen zoals het scherper monitoren van energieadviseurs. Ook gaat de minister een onderzoek starten naar het functioneren van het systeem waarmee het energielabel wordt afgegeven. 

Dit vindt de vereniging

Vereniging Eigen Huis vindt het positief dat de minister maatregelen treft om de kwaliteit van het energielabel te verbeteren. Om ervoor te zorgen dat huiseigenaren niet de dupe worden van fouten in energielabels, vindt de vereniging dat de woningbezitters niet voor extra kosten moeten opdraaien. Bijvoorbeeld voor een second opinion. 

Meer informatie

Tags

AppartementseigenaarEnergielabelHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Klimaatplannen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube