Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Vernietigend rapport kraakt Amsterdams erfpachtbeleid

Het Amsterdamse erfpachtsysteem is te duur, te complex, oncontroleerbaar en fungeert als een verkapte belastingheffing. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot in opdracht van de gemeente Amsterdam. 

De canon, het bedrag dat aan erfpacht moet worden betaald, is volgens de onderzoekers gezien de huidige marktomstandigheden en de lage rente te hoog. Erfpachters krijgen ook geen inzicht hoe de canonhoogte wordt bepaald. De methodiek erachter is geheim en is alleen te controleren door de opdrachtgever, de gemeente Amsterdam zelf. Dit leidt logischerwijs tot veel wantrouwen onder de inwoners.  

Ook worden de inkomsten uit de erfpacht niet direct gebruikt voor investeringen in de stad, maar fungeren eerder als een extra belasting voor het wonen op Amsterdamse bodem, stelt Berenschot. De erfpacht levert de gemeente jaarlijks tientallen miljoenen euro’s op. 

Gemeente kan kritiek niet negeren

Vereniging Eigen Huis is al jaren kritisch op het beruchte Amsterdamse erfpachtbeleid. “Wij zijn blij dat Berenschot onze kritiek met dit rapport ondersteunt”, zegt belangenbehartiger Steven Wayenberg van Vereniging Eigen Huis. “Het rapport bevestigt dat de gemeente te weinig luistert naar de erfpachters en belangenverenigingen. De rechtspositie van de erfpachters schiet aan alle kanten ernstig tekort. Wij eisen dat de gemeente met de bevindingen van Berenschot aan de slag gaat. Ze heeft immers zelf opdracht gegeven voor het onderzoek dus ze kan de kritiek nu niet langer negeren.” 

Vereniging Eigen Huis wil dat de gemeente Amsterdam in samenspraak met de erfpachters, de Stichting Erfpachtersbelang Amsterdam en de vereniging zelf een nieuw en eerlijk erfpachtsysteem optuigt. Tot die tijd moeten alle Amsterdamse erfpachters een canon op basis van de meest gunstige regeling krijgen, aan de hand van de oude WOZ-waarden en de kortingen die tot januari 2020 golden. Dit moet automatisch worden doorgevoerd door de gemeente. 

Meer informatie

Tags

BewonersinvloedErfpachtFinanciën

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube