Voor VvE'sContact
BackNieuws

Vertrouwen stabiel op oververhitte woningmarkt

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt blijft ondanks alle coronaperikelen op peil. Dit blijkt uit de jongste stand van de Eigen Huis Marktindicator. 

De stemmingsgraadmeter van de woningmarkt steeg in december met 1 punt naar 103 punten, iets boven de neutraalwaarde van 100. Dit betekent dat een kleine meerderheid van de Nederlanders optimistisch is gestemd over de woningmarkt. 

Woningschaarste laat zich voelen

Ondanks de voortdurende coronacrisis, voorzien maar weinigen een stijging van de hypotheekrenteaftrek of dalende huizenprijzen. Kort na het uitbreken van de coronacrisis was dat wel anders, maar sinds juni vorig jaar kantelde dat beeld.  

Daar staat tegenover dat steeds meer consumenten zich om dezelfde redenen zorgen maken over de beschikbaarheid en betaalbaarheid van koopwoningen. Zo acht 45% van de consumenten het daarom een ongunstige tijd om te verhuizen. Bij de vorige peiling in november vorig jaar was dat nog 41%. 

Prijzen naar recordhoogte

Dit sentiment wordt gestaafd door de verkoopcijfers die de NVM vorige week presenteerde. Zo steeg de gemiddelde huizenprijs volgens de grootste makelaarsvereniging afgelopen jaar naar € 365.000. Dat is bijna 12% meer dan een jaar eerder. 

Een ongekend harde stijging, stelt de NVM, veroorzaakt door flinke woningschaarste. Consumenten die nu een huis willen kopen, hebben theoretisch de keuze uit gemiddeld maar twee woningen.  

Meer informatie 

Bekijk de Eigen Huis Marktindicator  

Tags

Woningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube