Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Consumentenvertrouwen woningmarkt positief

Het vertrouwen van consumenten in de koopwoningmarkt is in januari 2020 positief. Dit blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator, die op een waarde van 104 staat.

Verdere verlaging van de hypotheekrente

De Eigen Huis Marktindicator stijgt licht door een positievere verwachting onder de Nederlanders over de laagblijvende hypotheekrente ten opzichte van een half jaar geleden. Wel blijven Nederlanders negatief over hun kansen om in de huidige woningmarkt een huis te kunnen kopen. Ongewijzigd is de verwachting dat de huizenprijzen hoog zullen blijven. Al met al stijgt het woningmarktvertrouwen licht.

Iedereen denkt er anders over

Inwoners van de grote steden hebben met een score van 99 punten een lager vertrouwen in de woningmarkt dan mensen in Noord-Nederland (106 punten). Koopstarters zien met een score van 103 punten hun kansen minder gunstig in dan doorstromers (110 punten). Ook alleenstaanden beoordelen kun kansen op de koopwoningmarkt met een score van 102 punten lager dan gezinnen met kinderen (108 punten).

Kopen is volgens velen nog steeds ongunstig

Een positieve marktindicator betekent nog niet dat het nu ook een goede tijd is om een woning te kopen. Volgens 43% van de Nederlanders zijn de omstandigheden bepaald niet gunstig doordat er onvoldoende betaalbare woningen te koop zijn of worden gebouwd. 

Over de Eigen Huis Marktindicator

Het vertrouwen in de koopwoningmarkt wordt maandelijks gemeten met de Eigen Huis Marktindicator. De score op de Marktindicator is sinds eind 2016 gedaald van 121 naar net onder de neutrale waarde van 100 punten in de eerste helft van 2019. Er zijn dan ongeveer evenveel woonconsumenten positief als negatief gestemd. In januari 2020 staat de indicator op 104 punten.

Tags

Woningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube