Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Vraag naar houtkachels neemt toe

Steeds meer mensen schaffen een hout- of pelletkachel aan vanwege de hoge energiekosten. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK).

Nam de verkoop van houtkachels in de eerste maanden van 2021 nog af door onder meer de strengere regelgeving, sinds afgelopen zomer nam de vraag ernaar met zo’n 30 procent toe. Door de stijgende gasprijzen en onzekerheid over de gaslevering kiezen mensen eerder voor een houtkachel dan voor gasgestookte haarden en kachels. De verkoop daarvan liep sterk terug.  

 Schadelijk 

Hoewel sinds dit jaar een nieuwe Europese Ecodesign-richtlijn geldt voor hout- en pelletkachels blijven ze schadelijk voor het milieu, stelt bouwkundig specialist John Kersemakers van Vereniging Eigen Huis. “Het Ecodesign-keurmerk is een goed initiatief, hiermee wordt op termijn veel uitstoot voorkomen. Maar het staat vast dat vooral particuliere houtstook met oudere houtkachels leidt tot schadelijke stoffen in de lucht en overlast voor omwonenden kan veroorzaken.”  

 Minder fijnstof  

Houtkachels moeten voortaan aan strengere kwaliteits- en emissie-eisen voldoen voordat fabrikanten ze op de markt mogen brengen. Houtkachels met het Ecodesign 2022-keurmerk hebben een rendement van 75% of hoger en de uitstoot van fijnstof moet minder dan 40 mg/m3 zijn. Kersemakers adviseert mensen met een (oude) houtkachel om overlast zo veel mogelijk te beperken door verstandig te stoken. “Dat blijft altijd het devies. Lees hiervoor de tips de sites van MilieuCentraal en de Stookwijzer.    

Meer informatie

  • Lees meer over houtkachels 

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube