Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

WOZ-waarde stijgt dit jaar gemiddeld 17%

Door de forse stijging van de huizenprijzen afgelopen jaren, gaat ook de gemiddelde WOZ-waarde van woningen in 2023 met gemiddeld 17% omhoog blijkt uit cijfers van de Waarderingskamer. Voor veel huiseigenaren een verrassing, omdat de verkoopprijzen van woningen op dit moment juist dalen. Volgens de NVM daalde de gemiddelde huizenprijzen in 2022 met ongeveer 6%. De WOZ-waarde wordt echter gebaseerd op de waarde van de woning een jaar eerder, op 1 januari 2022.

Het is het zesde jaar op rij dat de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met meer dan 5% stijgt. Dit is daardoor een van de grootste stijgingen sinds de introductie van de WOZ-waarde. 

In de eerste maanden van het jaar krijgen huishoudens de jaarlijkse aanslag gemeentelijke woonlasten in hun (digitale) brievenbus. Hierop staat de nieuwe WOZ-waarde van hun woning. Een gemiddelde woning is dit jaar voor de belastingen €368.000 waard; een stijging van 17% ten opzichte van €315.000 in 2022. Per woning of gemeente kan de waardestijging fors afwijken van het landelijk gemiddelde.

Controleer je WOZ-waarde

De WOZ-waarde van een woning is de grondslag voor onder meer de onroerendezaakbelasting (ozb), de waterschapslasten en het eigenwoningforfait. Als de WOZ-waarde te hoog is, zijn deze aanslagen ook te hoog. Daarom is het belangrijk te controleren of de vastgestelde WOZ-waarde klopt. Gemiddeld levert iedere €10.000 verlaging van dit bedrag een jaarlijkse besparing op van €50. 

Iedereen kan de WOZ-waarde van zijn of haar woning op verschillende manieren zelf controleren en gebruikmaken van onze gratis WOZ-check. Deze check geeft een indicatie of bezwaar maken tegen de WOZ-waarde zin heeft. 

Bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde

Ben je van mening dat je WOZ-waarde te hoog of te laag is? Dan kun je daartegen bezwaar maken. Een hoge WOZ-waarde kan overigens in sommige gevallen ook gunstig zijn voor een lagere hypotheekrente, of bij verkoop van het huis. Bij veel geldverstrekkers kan de WOZ-waarde gebruikt worden om een renteopslag op de hypotheekrente te laten vervallen.

Woonlasten tussen gemeenten lopen sterk uiteen

De onroerendezaakbelasting (ozb) die huiseigenaren betalen, stijgt dit jaar met gemiddeld 4%. Veel gemeenten compenseren namelijk de fors gestegen WOZ-waarde met een lager belastingpercentage, zo liet de steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 107 gemeenten in december vorig jaar al zien. De stijgingen kunnen per gemeente sterk uiteenlopen omdat iedere gemeente zelf het eigen ozb-belastingtarief vaststelt. 

Alles over de WOZ

Tags

AppartementseigenaarFinanciënHuiseigenaarWonenWonen-Belastingen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube