Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Zorgen

Een lid vertelde mij vorige week, dat zijn energierekening per maand 400 euro was gestegen. Hij legt elke week geld, wat hij normaal besteedt aan boodschappen, opzij om zijn nota te betalen. Zijn vrees is vooral voor de winter. Vanwege zijn reuma kan hij niet in de kou gaan zitten en zal hij uiteindelijk elk dubbeltje moeten omdraaien, tot het echt niet meer gaat.

Helaas is zijn verhaal geen uitzondering op de regel. Dagelijks komen er bij ons Informatie en Advies Centrum telefoontjes binnen van verontruste leden. Zij geven aan dat ze openstaan voor het verduurzamen van hun woning, maar dat dit niet zo makkelijk is. Sommige huiseigenaren wachten al zes maanden op een warmtepomp, of kunnen niemand vinden die zonnepanelen op hun huis willen leggen. Daarnaast is verduurzamen voor velen op dit moment een extra kostenpost, die ze er niet bij kunnen hebben. 

Daarom zijn wij als vereniging constant in de weer om het kabinet erop attent te maken, de huiseigenaren niet te vergeten. We spreken met Kamerleden en dringen er bij ministers Hugo de Jonge en Rob Jetten op aan om mensen financieel te helpen. Bijvoorbeeld door extra subsidies, of door middel van een isolatievoucher. Deze voucher zorgt ervoor dat huiseigenaren isolerende maatregelen kunnen uitvoeren zonder dat ze deze uit eigen zak voor hoeven te schieten. Ook spreken we met gemeenten om hen te wijzen op hun verantwoordelijkheden. En zitten we om tafel met Energie Nederland en de ACM om de bewustwording dat er nú actie nodig is te vergroten.   

Het kabinet kondigde vandaag op Prinsjesdag een steunpakket aan om te voorkomen dat huishoudens te maken krijgen met een onbetaalbare energierekening. Dat is positief, maar het kan niet verhinderen dat velen een onzekere winter tegemoet gaan. Gelukkig kunnen we aan de telefoon, maar ook via onze website leden meteen tips aanreiken, om de kosten te drukken. Ruim een half miljoen mensen bezochten de afgelopen drie maanden onze websites over snel energie besparen. Kierdichting, ledlampen en radiatorfolie, het lijken druppels op een gloeiende plaat, maar ze helpen wel degelijk. Ik ben blij dat mensen de weg naar ons vinden. En we denken na over ideeën om de hulp te vergoten. Maar ik realiseer me terdege dat we niet alle problemen kunnen oplossen. Ook de vereniging is enorm bezorgd wat deze grillige energieprijzen voor onze leden gaan betekenen. In ieder geval zijn wij er altijd om een luisterend oor te bieden en zullen wij de stem van onze leden zeker niet verloren laten gaan.

Meer informatie

  • Miljoenennota 2023
  • Vereniging Eigen Huis: zorgen over uitvoering steunpakket energiekosten

Over de auteur

Karsten Klein is directeur Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis.

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube