Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackWelkom bij het Energielab

'Batterijen zitten soms om 9 uur ’s ochtends vol'

In ons Energielab test Vereniging Eigen Huis de thuisbatterij. Samen met 14 leden. Elke maand vertelt een van hen over zijn ervaringen. Dit keer: Leo Peeters uit Oirlo over zijn thuisbatterijen en zonnepanelen in de zomer.

Leo Peeters, deelnemer Energielab Vereniging Eigen Huis

Gepubliceerd: 1 juli 2025 

Waarom een thuisbatterij

“In september 2024 zijn bij ons 2 thuisbatterijen van 5 kilowattuur (kWh) geplaatst. We gebruiken deze om stroom van onze zonnepanelen op te slaan. Daar hebben we er 36 van. Die hebben we genomen in de energiecrisis, toen energie spectaculair duurder werd. Doel is onder andere te kijken in welke mate het met zo’n thuisbatterij lukt om minder stroom terug te leveren aan je energieleverancier.”

Winter en lente

“In de winter heb je niet veel aan zulke batterijen. Ook al hebben we relatief veel panelen, ze wekken dan weinig stroom op. Als ze al wat opwekken, verbruik je dat grotendeels direct. In februari begon dit beeld om te slaan. Toen waren er al een paar dagen waarop we de batterijen vol kregen. In maart lukte dat bijna elke dag, vaal rond de middag. In deze maanden waren de batterijen in de avond ook alweer leeg.  We koken elektrisch en het was nog koud, dus onze warmtepomp draaide volop. ’s Nachts verbruikten we alsnog stroom van het net.”

Leo en Paulien Peeters, deelnemers Energielab Vereniging Eigen Huis.

Over deze test

  • Thuisbatterij van: Sessy.
  • Energiecontract: vast.
  • Gebruikt batterij voor: opslaan stroom 36 zonnepanelen.
  • Stroomverbruik: door een warmtepomp en eigen waterpomp heeft Leo een stroomverbruik van circa 10.000 kWh per jaar.
  • Gezinssituatie: Leo test de batterij samen met zijn vrouw Paulien.

Zomer

“Vanaf april wekken de panelen echt veel meer op dan de batterijen kunnen opslaan. In mei en juni zaten ze bij zonnig weer al om 9 of 10 uur ’s ochtends vol. Daarna gaat er op een dag alsnog zo’n 40-70 kWh naar het net. Dat komt trouwens ook doordat de batterijen ’s ochtends nog voor 60-70% gevuld zijn. De warmtepomp draait deze tijd van het jaar bijna niet meer.”

Elektrische auto

“Sinds kort hebben we een elektrische wagen. Dankzij een slimlaadstation laadt die in principe op met overtollige zonne-energie. Alleen is de praktijk weerbarstiger. Mijn vrouw gaat met de auto naar werk en is na vijven thuis. In de herfst tot en met de lente is er dan weinig zon meer. De batterijen zijn te klein om de auto mee vol te laden. Daar gaat 82 kWh in. Van mei tot en met augustus zijn de dagen langer en kun je hem wel opladen met je eigen zonnestroom.”

Wat zeggen de data?

Onderzoeksbureau CE Delft analyseerde de data van Leo. Hieruit blijkt het volgende:

  • In de maanden november tot en met januari laadden de batterijen nauwelijks op. Leo leverde vrijwel geen stroom terug aan het net.

Laadniveau thuisbatterijen, netafname en teruglevering in 1e week van januari:

Data analyse thuisbatterij Leo Peeters januari 2025 hr.png
  • In maart laadden en ontlaadden de batterijen weer regelmatig helemaal. Leo nam stroom af van het net én leverde stroom terug.

Laadniveau thuisbatterijen, netafname en teruglevering in 1e week van maart:

Data analyse thuisbatterij Leo Peeters maart 2025 hr.png
  • In mei raakten de batterijen bijna niet meer leeg. ’s Ochtends waren deze regelmatig nog voor zo’n 75% gevuld. Leo nam nog maar heel weinig stroom af van het net, maar leverde wel nog veel terug.
  • Op zulke dagen zou een kleinere batterij dus voldoende zijn om de tijd tussen zonsondergang en zonsopgang te overbruggen.

Laadniveau thuisbatterijen, netafname en teruglevering in 1e week van mei:

Data analyse thuisbatterij Leo Peeters mei 2025 hr.png

Over onze thuisbatterij-test

Wat kan de thuisbatterij nu en in de toekomst voor huiseigenaren betekenen? Om daar achter te komen, test Vereniging Eigen Huis twee jaar lang de thuisbatterij. Dit is onderdeel van ons Energielab. 

Lees meer over de test Lees de ervaringen van andere deelnemers
Website image

Let op: thuisbatterij vaak nog niet rendabel

Belangrijk om te weten: als je nu een thuisbatterij koopt, is de kans reëel dat je deze niet terugverdient. Meer weten? Wij hebben de belangrijkste info over de thuisbatterij voor je op een rij gezet.

Lees meer

Praat mee over thuisbatterij

Wil jij met andere huiseigenaren in gesprek over de thuisbatterij? Dat kan in onze community. Hier kun je jouw eigen ervaringen delen of juist vragen stellen aan anderen.  

Praat mee

Ontvang updates thuisbatterij-test in je mailbox

Wil jij de ervaringen van de deelnemers elke maand in je mailbox ontvangen? Samen met het laatste nieuws over energie en verduurzaming? Schrijf je dan in voor onze Energienieuwsbrief.

Onafhankelijke informatie
Ook voor niet-leden
Al meer dan 190.000 abonnees
Schrijf je gratis in
2 mannen aan tafel kijken naar het scherm van een laptop

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Al 50 jaar in actie

  • Onafhankelijk advies

  • Ruim 800.000 leden

  • Jouw woningmarktexpert

  • Al 50 jaar onafhankelijk advies voor huiseigenaren