Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackErvaringsverhalen verduu...

Aardgasvrij en alles elektrisch

Han Oud, woont in een bungalow in Nijmegen-Oost. Han besloot zijn woning gasloos te maken door middel van elektrische verwarming in combinatie met zonnepanelen.

Overal in huis staan kachels. "Als ik op mijn kantoor zit dan zet ik de kachel aan, verlaat ik de ruimte, dan gaat hij weer uit. Zo verbruik ik alleen de energie die nodig is."

Over de bewoners

Han Oud werkte als methodoloog-statisticus bij het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen
Bouwjaar woning: 1961
Duurzame maatregelen: Aardgasvrij door elektrische verwarming
Kosten maatregelen: € 27.000
Wat levert het op: Besparing van € 250 per maand op de energierekening
Tip: Kijk goed in elke ruimte welke elektrische verwarming het meeste geschikt is


1. Waarom koos je voor aardgasvrij? 

"De energierekening werd te hoog en ik vond dat het tijd werd om daar wat aan te doen, met name door minder gas te gebruiken. De woning was in de loop van de jaren al verduurzaamd met HR++-glas, spouwmuur- vloer en dakisolatie en zonnepanelen en de nieuwe ambitie was om zoveel mogelijk gas te besparen door middel van elektrisch verwarmen. Gelukkig was er een vriend Frans Ligthart die in een eerder leven energieonderzoeker was die wel wilde helpen."  

2. Hoe pakte je het aan? 

"Als eerste besloten we alle lampen te vervangen door ledlampen en werden veel apparaten in huis aangesloten met KlikAanKlikUit-stekkers. Daarna bekeken we de warmtevraag van de woning. Door ventilatie bleek er in het huis een groot warmteverlies. Door middel van een CO2-meter kwamen we erachter dat de ventilatie in huis te intensief was en konden de meeste ventilatieroosters dicht. Het gasverbruik liep door het verminderen van overtollige ventilatie sterk terug maar was nog steeds aan de hoge kant. Dus er moest meer gebeuren."

3. Welke keuzes maakte je? 

"We overwogen twee opties om de verwarming te elektrificeren, de warmtepomp en elektrische weerstandverwarming. Een hybride warmtepomp vonden we niet geschikt, daarmee zouden we niet volledig van het gas af raken. We besloten te kiezen voor elektrische weerstandverwarming. Er is keuze uit ventilatorkachels, convectorkachels, stralingspanelen, etc. Voor elke ruimte in het huis zijn we op zoek gegaan naar de meeste geschikte optie. Voor de woon- en werkkamer bijvoorbeeld een geruisloze convector, voor de slaapkamer en muziekkamer een ultrasnel ventilatorkacheltje met een stille laagstand. We gebruiken nu alleen de kachel in de ruimte waar we aanwezig zijn, deze zetten we aan en uit met een knop en/of de  klikaanklikuit-afstandsbediening. Voor het warme douchewater hebben we gekozen voor een Wesenboiler van 50 liter. Door deze pas 1 uur voor het douchen in te schakelen en vlak voor het douchen uit te schakelen blijft hij bijna het hele etmaal uit staan en heeft zodoende geen warmteverliezen tijdens stilstand. Besparing: 30% van de energie voor warm douchewater."

4. Wat waren de kosten? 

"Voor de verwarming waren we in totaal € 735 kwijt. Op kantoor staat een Eurom convector van € 100 en in de zitkamer een Eldom convector van € 190. De keuken verwarmen we met een Masterwatt van € 166 en in de eetkamer staat een Tesy convector van € 200. Daarbij komen nog de kosten van de thermostaat, energiemeters en afstandsbedieningen. Daarvóór waren we al € 3.000 kwijt aan vloerisolatie en € 5.743 aan dakisolatie. En de 37 zonnepanelen kostten in totaal € 17.341, met een terugverdienperiode van 7 jaar. Maar het was de investering meer dan waard want onze energierekening is nu gedaald met 64%. En we zijn volledig gasloos."

Op het huis van Han liggen veel zonnepanelen, om het stroomverbruik te compenseren.

Op het huis van Han liggen veel zonnepanelen, om het stroomverbruik te compenseren.

Onder de bank staat een kachel die de ruimte warm houdt.

Onder de bank staat een kachel die de ruimte warm houdt.

"Niet elke kachel is geschikt voor een bepaalde ruimte, het is een goed idee om dit van te voren uit te zoeken."

"Niet elke kachel is geschikt voor een bepaalde ruimte, het is een goed idee om dit van te voren uit te zoeken."

Overal in huis staan kachels. "Als ik op mijn kantoor zit dan zet ik de kachel aan, verlaat ik de ruimte, dan gaat hij weer uit. Zo verbruik ik alleen de energie die nodig is."

Overal in huis staan kachels. "Als ik op mijn kantoor zit dan zet ik de kachel aan, verlaat ik de ruimte, dan gaat hij weer uit. Zo verbruik ik alleen de energie die nodig is."

5. Vroeg je subsidie aan? 

"Ja, voor de vloerisolatie € 1.615 en voor de eerste 19 zonnepanelen € 1.253. Ik vond de btw-teruggave van zonnepanelen zeer omslachtig. Ik moest eerst op de site van de Kamer van Koophandel een bedrijfsaccount aanmaken en daarvoor heel wat gegevens ophoesten. Vervolgens btw-aangifte doen en toen kon ik in het eerste jaar de btw terugvragen. Ik moest daarvoor gebruik maken van de “regeling voor kleine ondernemers”. Heel ingewikkeld allemaal."

6. Heb je nog tips om energie te besparen? 

"Houd de deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten, gebruik een CO2-meter in de ruimte waar je bent."
"Beperk het verbruik van apparaten door tijdschakelingen."
"Let bij oude apparaten op het verbruik terwijl het apparaat uit staat."
"Verwijder alle gloei en halogeenlampen!"

7. Ga je nog meer verduurzamen? 

"We zijn van het gas af en hebben de energierekening met bijna 2/3 kunnen verminderen. Als de salderingsregeling eindigt zien we wel verder. Voor het opslaan van zonnestroom komt er waarschijnlijk wel een elektrische auto voor de deur te staan. Een airco is niet nodig omdat het huis aanmerkelijk koeler aanvoelt met de zonnepanelen op het dak."

Tags

BesparenVerduurzamen

Lees meer over zonnepanelen

Alles over zonne-energieZonnepanelen: voor- en nadelenHoe werken zonnepanelen?Salderingsregeling zonnepanelen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube