Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackErvaringsverhalen verduu...

Jaren 20 woning verduurzamen

Hedwig van Glabbeek en Willem Jan Maas dragen graag hun steentje aan een betere wereld bij. Ze vliegen niet meer, eten minder vlees, douchen korter en maakten met verschillende aanpassingen hun woning warmer en energiezuiniger.

Hedwig en willem jan Glabbeek

Over de bewoners

Hedwig van Glabbeek en Willem Jan Maas, beiden gepensioneerd, wonen sinds 2015 in een hoekhuis van 92 m2 in Rijswijk.

  • Bouwjaar woning: 1927
  • Duurzame maatregelen: vloerisolatie, dubbel glas, slimme thermostaat, cv-ketel lager gezet, ventilator onder de radiator, spaarlampen.
  • Kosten maatregelen: Vloerisolatie: € 1.900, inclusief arbeidsloon. Speedcomfort: € 60. Slimme thermostaat: € 258, inclusief installeren. Modererende cv-ketel: € 1.270.
  • Wat levert het op: een warmer huis en 20 tot 30% minder gasverbruik.

1. Wat hebben jullie ondernomen op het vlak van isoleren?

Hedwig: “Veel ramen in huis hadden al isolatieglas. Toen we de woonkamer aan de achterkant lieten uitbouwen, hebben we ook daar in de openslaande deuren dubbel glas laten plaatsen, evenals in de ramen in de keuken. Verder kozen we voor vloerisolatie met Tonzon.”

2. Hoe kwamen jullie op deze vorm van vloerisolatie?

Willem Jan: “We zagen een advertentie in de krant. Omdat we er nog nooit van hadden gehoord, zijn we er eerst over gaan lezen op internet. Ook heb ik het bedrijf gebeld. De informatie die we op deze wijze verzamelden, maakten ons enthousiast.”

Hedwig: “Er werd voorspeld dat we met deze isolerende folie twintig procent op de stookkosten konden besparen. Ook de verhoging van het wooncomfort trok ons. De vloer was in de winter ontzettend koud. We verheugden ons op lekkere warme voeten.”

3. Wat maakt deze methode zo effectief?

Hedwig: “Tonzon bestaat uit twee lagen dunne aluminiumfolie met daartussen een soort ‘kussens’ die warme lucht vasthouden. Dit isolerende materiaal wordt op de wanden en op de vloer van de kruipruimte aangebracht.”
Willem Jan: “Lucht is van zichzelf een goede isolator. Je denkt van niet omdat lucht ook stroomt. Stromende lucht transporteert warmte juist heel goed. Door de Tonzon isolatieoplossing wordt deze stroming juist tegengegaan waardoor het isoleert.” 

4. Kun je de isolatiefolie zelf aanbrengen?

Hedwig: “Als je handig bent wel. Maar wij zijn geen doe-het-zelvers. Daarom hebben we het laten doen. Vooraf kwam het bedrijf langs om de situatie te beoordelen. De balken die we zeven jaar geleden in de kruipruimte hadden laten vervangen, en waarop de folie aangebracht moest worden, bleken gelukkig in goede staat. Ook was de kruipruimte diep genoeg: 55 cm. Als deze lager was geweest, hadden we moeten bijbetalen, omdat de klus dan fysiek zwaarder was geweest. Nu waren ze er met twee personen driekwart dag mee bezig. Naderhand kregen we een opleverrapport met foto’s van de installatie en een kwaliteitskeurmerk.”

5. Wat kostte de vloerisolatie en hoeveel subsidie kregen jullie?

Willem Jan: “€ 1900, inclusief arbeidsloon. Het materiaal zelf kostte € 640. De subsidie is zo’n 15%. We hebben € 258,50 subsidie ontvangen voor de vloerisolatie. Overigens hebben we van de gemeente ook nog € 80 subsidie ontvangen voor de spaarlampen. ”

Hedwig en Willem Jan wonen sinds 2015 in een hoekhuis van 92 m2 in Rijswijk.

Hedwig en Willem Jan wonen sinds 2015 in een hoekhuis van 92 m2 in Rijswijk.

Willem Jan: “Zijn wij niet thuis, dan krijgen wij via onze smartphone de vraag of de afwezigheidsmodus van de cv-ketel ingeschakeld moet worden. Ook neemt de slimme thermostaat de weersverwachting mee."

Willem Jan: “Zijn wij niet thuis, dan krijgen wij via onze smartphone de vraag of de afwezigheidsmodus van de cv-ketel ingeschakeld moet worden. Ook neemt de slimme thermostaat de weersverwachting mee."


Hedwig: “De Speedcomfort, die we in 2021 kochten, kostte € 60 en heeft zichzelf al dubbel en dwars terugverdiend. Eén exemplaar is genoeg voor de hele huiskamer.”

Hedwig: “De Speedcomfort, die we in 2021 kochten, kostte € 60 en heeft zichzelf al dubbel en dwars terugverdiend. Eén exemplaar is genoeg voor de hele huiskamer.”

6. Wat levert de vloerisolatie jullie wat betreft warmtebehoud op?

Willem Jan: “Ons gasgebruik daalde van 1884 kuub in 2021 naar 1112 kuub in 2023. Ons elektriciteitsverbruik ging van 3682 kWh in 2021 naar 2764 kWh in 2023. Er is veel veranderd in ons verbruik. Maar dat komt ook omdat we beter hebben opgelet om niet te verspillen. We doen snel de lampen uit, laten geen kranen lopen en douchen korter.”

7. Wat is jullie ervaring met de andere duurzame maatregelen?

Hedwig: “De Speedcomfort, die we in 2021 kochten, kostte € 60 en heeft zichzelf al dubbel en dwars terugverdiend. Eén exemplaar is genoeg voor de hele huiskamer.”

Willem Jan: “Het is een hulpmiddel, dat je eenvoudig met magneetjes onder de verwarming kunt klikken. De werking is volkomen briljant: een klein draadje, de thermosensor, loopt naar het waterpijpje van de radiator. Als daar heet water door stroomt, beginnen de ventilatoren te draaien en wordt de warme lucht verspreid.”

Hedwig: “De warmte komt al de kamer in, als de radiator nog niet helemaal warm is. Als we voorheen de thermostaat op 19 °C zetten, was het fris in huis. Nu vinden we het met die temperatuur zelfs een beetje heet.”

8. Welke slimme thermostaat hebben jullie?

Willem Jan: “De Tado. Zijn wij niet thuis, dan krijgen wij via onze smartphone de vraag of de afwezigheidsmodus van de cv-ketel ingeschakeld moet worden. Ook neemt de slimme thermostaat de weersverwachting mee. Daarnaast kun je met een app tijdsblokken met de gewenste temperaturen instellen.” 

Hedwig: “Het apparaat is gekoppeld aan een modererende cv-ketel. Een vergelijking maakt de werking inzichtelijk. Als je in de auto rijdt en plankgas geeft om 100 kilometer per uur te gaan, dan kost dat veel benzine. Langzaam is zuiniger. Dat is wat deze slimme thermostaat de modererende ketel laat doen.”

9. Hoe bevalt het?

Willem Jan: “Het werkt als een zonnetje. Als ik de gas-jaarrekening van 2022 bekijk, dan zie ik dat we in februari van dat jaar veel minder gas verbruikten dan de maand daarvoor, waarin het hetzelfde weer was. Sinds de plaatsing van de slimme thermostaat op 28 januari 2022 was er een reductie van 30%.”

Tags

BesparenVerduurzamen

Lees meer over isolatie

Subsidie isolatieBinnenkant plat dak isolerenDakisolatieSpouwmuurisolatie

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube