Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackErvaringsverhalen verduu...

Warmte brengen in een wederopbouwwoning

Yannick Weesepoel en Marloes Jonkers wonen in Nijmegen, de stad die in de Tweede Wereldoorlog zwaar onder vuur lag. Hun huis werd in 1949 snel uit de grond gestampt, met goedkope materialen.

zonnepanelen wederopbouwwoning

Over de bewoners

Yannick Weesepoel is projectleider van toegepast onderzoek naar robotica in agrofood aan de Wageningen Universiteit. Marloes Jonkers is begeleider van medische studies aan Radboud UMC. Ze wonen sinds 2020 met dochter Robin in een hoekwoning in Nijmegen.
Bouwjaar woning: 1949
Duurzame maatregelen: dubbel glas, dak- en spouwmuurisolatie (vorige bewoners). Yannick en Marloes plaatsten een nieuwe en zuinige cv-ketel en zonnepanelen.
Kosten maatregelen: HR-combiketel met energie A-label, inclusief plaatsen ongeveer € 1.800. Zonnepanelen, inclusief plaatsen en aanpassen van de meterkast: circa € 2.700 (na aftrek BTW)
Wat levert het op: Gratis stroom overdag door de zonnepanelen. En een minder hoge gasrekening door de besparende cv-ketel.

1. Wat stond er na de koop van de woning op jullie prioriteitenlijstje?

“We kregen in juli 2020 de sleutel. De badkamer was in dusdanige staat, dat er verbouwd moest worden. Als jong stel hadden we daar niet heel veel budget voor. Het mocht ook niet te lang duren, want Marloes was op dat moment hoogzwanger. We hadden het zo druk met van alles en nog wat, dat het erbij in is geschoten om door de aannemer te laten uitzoeken wat er op het vlak van duurzame maatregelen allemaal nog meer mogelijk was. Achteraf gezien vind ik dat jammer. Het was handig geweest als we toch wat meer hadden doorgepakt. We hebben in die beginfase alleen de bijna twintig jaar oude cv-ketel verwijderd, die in een ruimte stond die we bij de badkamer wilden betrekken.”

2. Waar werd deze cv-ketel door vervangen?

“Door de Nefit ProLine NxT HRC 30/CW5, een van meest uitgebreide en energiezuinige HR-combiketels die er op dat moment waren. We hebben ons bij de aanschaf laten adviseren door de monteur die de leidingen naar de zolder verplaatste, waar de nieuwe cv-ketel zou komen. Hij baseerde zich op de grootte van de woning, de situatie op het gebied van verwarming en op de hoeveelheid water die we nodig zouden hebben.”

3. Kun je meer over jullie huis en de verwarming vertellen?

“Ons vloeroppervlak is 200 vierkante meter, iets groter dan een normale hoekwoning. Rond de millenniumwisseling liet de eerdere eigenaar dubbel glas plaatsen en werden de spouwmuren en het dak geïsoleerd. Maar het is nog altijd een koud en tochtig huis, vol kieren en gaten. Al in september zakte de temperatuur naar 16 graden Celsius. In onze woning hangen maar liefst 17 ouderwetse radiatoren. Een heleboel zetten we nooit aan, omdat ze zich op gekke plekken bevinden: de schuur, de wc, de kelder. Maar goed, al met al heb je dus een grote cv-ketel nodig om het water allemaal rond te krijgen.” 

4. Wat kostte de cv-ketel?

“Iets van € 1.800. Best een dure dus. We kregen geen subsidie. Gezien de huidige gascrisis zijn we blij dat we in deze moderne en efficiënte cv-ketel met energielabel A geïnvesteerd hebben. Er zitten allemaal besparingstanden op die je met de Google Nest app kunt aansturen.”

Yannick en Marloes wonen sinds 2020 met dochter Robin in deze hoekwoning. Ze hebben al veel gedaan om de energierekening naar beneden te brengen.

Yannick en Marloes wonen sinds 2020 met dochter Robin in deze hoekwoning. Ze hebben al veel gedaan om de energierekening naar beneden te brengen.

"De zonnepanelen doen hun werk, ze leveren overdag meer energie dan we opmaken. Fijn om dan de wasmachine aan te zetten en andere apparaten met een hoog verbruik."

"De zonnepanelen doen hun werk, ze leveren overdag meer energie dan we opmaken. Fijn om dan de wasmachine aan te zetten en andere apparaten met een hoog verbruik."

"Gezien de gascrisis zijn we blij dat we in een moderne en zuinige cv-ketel geïnvesteerd hebben."

"Gezien de gascrisis zijn we blij dat we in een moderne en zuinige cv-ketel geïnvesteerd hebben."

5. Wat levert het plaatsen van de cv-ketel jullie maandelijks op?

“Die vraag is eigenlijk niet te beantwoorden, omdat we de oude ketel nooit hebben gebruikt. De dag nadat we de sleutel van ons huis kregen, werd de afgedankte ketel er bij de verbouwing al uitgehaald.” 

6. Op welk moment kozen jullie voor zonnepanelen?

“Toen er na de verbouwing toch nog wat geld over was. In het magazine van Vereniging Eigen Huis lazen Marloes en ik over de collectieve inkoop. We vonden het prettig dat we zelf niet op zoek hoefden naar een betrouwbare leverancier. En de investering was niet zo groot. Dus de keuze was snel gemaakt. In januari 2021 werden de negen panelen geplaatst.”

7. Wat zijn jullie ervaringen tot nu toe? 

“Ze liggen er nu anderhalf jaar en we hebben er geen omkijken naar. De zonnepanelen doen hun werk, ze leveren overdag meer energie dan we opmaken. Fijn om dan de wasmachine aan te zetten en andere apparaten met een hoog verbruik. Dat kost ons dan niks. De zaken die weinig stroom nodig hebben, zoals lampen, staan ’s avonds aan. Dat maakte dat onze elektriciteitskosten in 2021 laag waren.”

8. Wat is het verschil met de vroegere energierekening?

“Over 2021 betaalden we ongeveer € 1.000, op een contract dat we in 2020 hadden afgesloten. Zonder zonnepanelen zouden we, denk ik, tussen de € 1.500 en € 1.700 zijn uitgekomen. De berekening is niet zo makkelijk te maken. Het beeld over 2020 is enigszins vertekend, omdat we de eerste tijd na de verhuizing, door de verbouwing, enorm veel stroom verbruikten. Dat krikte de energierekening van dat jaar natuurlijk wel op.”

9. welke duurzame aanpassing zouden jullie graag nog doorvoeren?

“Het is onze wens om de radiatoren eruit te halen en over te schakelen op vloerverwarming. Het liefst gasloos. Of dat mogelijk is in een oud huis als het onze, weten we niet. In meerdere opzichten is het toekomstmuziek. We bevinden ons in een financieel onzekere periode. Voor 2023 moesten we een nieuw energiecontract afsluiten. Het jaarbedrag is vijf keer zo hoog geworden. We hebben nog wel wat spaargeld, maar we willen graag een buffer houden, voor onvoorziene reparaties in huis. Eerst wachten op betere tijden dus…”

Tags

BesparenHuiseigenaarVerduurzamen

Lees meer over zonnepanelen

Alles over zonne-energieHoe werken zonnepanelen?Kosten en opbrengst zonnepanelenWat is salderen?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube