Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackErvaringsverhalen verduu...

Jaren 70 woning verduurzamen in Aarle-Rixtel

In 1989 verhuisden Niek en Gertie van der Zanden met hun twee zoons naar het Brabantse dorp Aarle-Rixtel. Het gasverbruik in de woning met enkel glas was in die tijd bijna 2000 kuub per jaar.

Niek van den Zanden

Over de bewoners

Niek en Gertie van der Zanden zijn beiden gepensioneerd. Niek was directeur samenwerkingsverband voor passend voortgezet onderwijs in Eindhoven en de Kempen. Gertie was werkzaam als medewerkster communicatie en PR op een school voor voortgezet onderwijs.

  • Soort woning: twee-onder-één-kap met losse garage
  • Bouwjaar woning: 1975
  • Duurzame maatregelen: Zonnepanelen, vloerisolatie en -verwarming, spouwmuurisolatie, isolatie van verwarmingsleidingen, overal dubbele beglazing.
  • Kosten maatregelen: Vloerisolatie en -verwarming: de kosten van de verbouwing van de gehele benedenverdieping zijn in één bedrag geoffreerd. Een specificatie daarvan kan Niek niet meer terughalen. Kunststofkozijnen met glas hr++ en ingebouwde luxaflex: € 17.140,00 inclusief btw. Zonnepanelen inclusief installatie: € 4.070,92 inclusief btw. Spouwmuurisolatie: € 2.160,86 inclusief btw. Isolatie verwarmingsleidingen: € 30
  • Wat levert het op: Niek: “De zonnepanelen leveren ongeveer zoveel terug als we afnemen. Van april 2021 tot april 2022: elektriciteit levering 2.394 kWh, elektriciteit teruglevering: 2.471 kWh. Wat betreft gas zaten we afgelopen jaar op 834 m3, inclusief de verhoging met 17 m3 vanwege de hogere calorische waarde van het gas. Het waterverbruik was 63 m3.”

1. Jullie hebben de woning op verschillende vlakken verbeterd. Waarom?

“We voelen ons prettig in dit huis, we willen hier oud worden en voor altijd blijven wonen, als de gezondheid het toelaat. Ik dacht: hoe eerder ik begin met verbouwen en verduurzamen, hoe langer Gertie en ik van die verbeteringen kunnen profiteren. Ik ben geïnteresseerd in alles wat met bouwen te maken heeft, mag mezelf onder de doe-het-zelvers scharen. Zo heb ik in 2012 eigenhandig op de bovenverdieping een wand en nieuwe plafonds geplaatst en een inloopkast gemaakt. De werkzaamheden in het kader van het energiezuiniger maken van de woning, zoals de vloerisolatie- en verwarming op de benedenverdieping in 2009, zijn door vaklui uitgevoerd. Waarbij ik overigens wel heb meegeholpen.”

2. Verduurzamen jullie ook vanuit een idealistisch motief?

“Ja, we moeten onze aardkloot en onszelf zien te redden van de ondergang. Maar er is ook een andere reden, daar ben ik eerlijk in. Het feit dat we een tandje bijzetten, doen we ook voor de eigen portemonnee. Zeker nu de energieprijzen zo de pan uit rijzen.”

3. Kun je meer over de vloerisolatie- en verwarming vertellen?

“De gehele vloer is verwijderd. Alleen de muren op de benedenverdieping bleven staan. Vervolgens is de nieuwe vloer aangebracht. De basis was een metalen rasterwerk met isolerende tempexplaten. Daar bovenop werd beton gestort waarin de vloerverwarming werd aangebracht. De werkzaamheden duurden dertien weken. Ik kijk met plezier terug op het contact met de professionals. Ze vonden het erg leuk dat ik zoveel belangstelling had voor hun vak. Met liefde vertelden ze erover.”

4. Wat vond je vooral interessant?

“Om te zien hoe diep de ruimte onder de vloer was! En om de stappen in het plaatsen van de vloerverwarming te volgen. Eerst wordt vanaf de meterkast de waterleiding opnieuw gelegd. Daarboven komt het rasterwerk met de tempexplaten. In het beton zit dan uiteindelijk de vloerverwarming. De afstand tussen waterleiding en vloerverwarming is groot, om ervoor te zorgen dat legionella geen kans krijgt. Daar had ik nooit bij stilgestaan.”

5. In 2015 waren de ramen aan de beurt. Waar kozen jullie voor?

“Voor kunststofkozijnen met hr++-glas. De kozijnen zagen er op zich nog netjes uit, we hadden het houtwerk goed onderhouden. Maar ook nu keek ik naar de toekomst: hoe lang wilde en kon ik de ladder nog op om te schilderen? Daarnaast speelde schoonmaken een rol. De ruiten waren niet makkelijk te wassen, omdat er kantelramen in zaten. Ook sloten de ramen niet allemaal meer even perfect. In 2015 besloten we: we doen het in een keer goed, we laten overal in huis mooie, strakke en onderhoudsvriendelijk kozijnen plaatsen en isolerend glas van de beste kwaliteit. Dat was op dat moment hr++. In de spouw van het grote voor- en achterraam in de huiskamer en in de ruiten van de slaapkamers lieten we ook luxaflex plaatsen. Dat was een tip van de persoon die de kozijnen en het glas bij ons plaatste. De luxaflex wordt nooit vies en rammelt niet in de wind. Een uitkomst!”

Niek isoleerde zelf de verwarmingsbuizen.

Niek isoleerde zelf de verwarmingsbuizen.

Niek liet alle houten kozijnen vervangen door kunststof kozijnen met hr++-glas. Onderhoudsvriendelijk en duurzaam.

Niek liet alle houten kozijnen vervangen door kunststof kozijnen met hr++-glas. Onderhoudsvriendelijk en duurzaam.

Voor de aanschaf van zonnepanelen koos Niek voor de Collectieve Inkoop van de vereniging.

Voor de aanschaf van zonnepanelen koos Niek voor de Collectieve Inkoop van de vereniging.

6. Wat levert het hr++-glas op? 

“Dat is lastig te meten omdat ik de energiecijfers van vóór de plaatsing niet meer heb. Het voelt wel comfortabeler. Toen we nog enkel glas hadden, tochtte het nooit. Maar het was merkbaar frisser bij het raam. We zaten er daarom niet graag. Nu wel! Een gunstige nevenwerking van het glas is de geluidswerende werking. Hoewel we op het gebied van verkeersgeluid en burengerucht weinig te klagen hebben.”

7. De laatste jaren hebben jullie verder geïsoleerd. Wat is er toen gebeurd?

“Sinds de bouw van het huis zat er glaswol in de spouwmuren. Die kan na verloop van tijd verzakken en vergaan. We hebben dit materiaal laten vervangen door EnverFoam XD; vloeibaar piepschuim dat uithardt. Zo weet je zeker dat de spouw helemaal gevuld is, waardoor er geen condensvorming of schimmel kan ontstaan en er geen warmte meer weglekt via de spouw. In 2019 hebben we met wat buren gebruikgemaakt van een aanbieding van een gespecialiseerd bedrijf dat landelijk opereert. Het jaar erop heb ik alle verwarmingspijpen geïsoleerd met zelf op maat gesneden piepschuimachtige buizen, die ik over de leidingen klikte.”

8. In 2019 lieten jullie ook 11 zonnepanelen plaatsen. Hoe zag de oriënterende fase eruit?

“We hebben offertes opgevraagd, gekeken naar de opties en de kwaliteitsverschillen. Een van de bedrijven raadde de Rolls Royce onder de zonnepanelen aan, die het probleem van een lagere opbrengst door schaduw zou verhelpen. Maar het gehele dak ligt altijd in de zon. Als buren nu een boom zouden planten, duurt het een flinke tijd voordat deze voor schaduw zal zorgen. Dan leven we waarschijnlijk al niet meer…”

9. Waar kozen jullie uiteindelijk voor?

“Voor drie keer zo goedkope panelen, via de collectieve aanbesteding van Vereniging Eigen Huis: de Canadian Solar 305wp full black 35mm. Wat bij de beslissing zeker meespeelde, was dat we het prettig vonden om bij problemen terug te kunnen vallen op de vereniging. Sinds de koop van ons eerste huis in 1979 zijn we lid. Ik heb zelf ook een aantal termijnen in de ledenraad gezeten. Ik ben zeer gecharmeerd van de professionaliteit van Vereniging Eigen Huis.”

Tags

BesparenHuiseigenaarVerduurzamen

Lees meer over verduurzamen

Energielabel verbeterenAlles over zonne-energieIsolerenDuurzaam verwarmen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube