Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackHuis isoleren en ventile...

Schuin dak isoleren buitenzijde

Een schuin dak van buitenaf isoleren is een ingrijpende en kostbare klus. Het is vooral relevant wanneer je gaat verbouwen of je dak aan vervanging toe is. Wij leggen uit hoe je het aanpakt, wat het kost en waar je op moet letten.

schuin dak isoleren buitenzijde

Wanneer kies je voor schuin dak isoleren aan buitenzijde?

Er zijn een aantal afhankelijkheden voor het isoleren van buitenaf:

  • Bouwjaar woning
    Is jouw woning gebouwd voor de jaren '70 en heeft een vorige bewoner nog niet geïsoleerd, dan is het sowieso aan te raden het dak te isoleren. Woningen uit de jaren '70 of '80 hebben in veel gevallen vanuit de bouw slecht tot matige isolatie aan de buitenkant van het dak. Extra isoleren levert daardoor minder winst op dan bij een dak zonder isolatie. Woningen gebouwd vanaf de jaren '90 hebben vaak al dakisolatie. Dan is extra isoleren alleen nodig wanneer je de woning energieneutraal wilt maken. Let op: extra isoleren kan condensatie in de dakconstructie als gevolg hebben. Laat je daarom goed adviseren door een deskundige, bijvoorbeeld een bouwfysicus. Die kan inschatten hoe groot het risico is.
  • Reden van isoleren
    Wil je de zolder of alleen energie besparen dan kun je het best het dak isoleren van binnenuit. Dit kun je uitbesteden, maar je kunt ook zelf aan de slag. Zijn je dakpannen aan vervanging toe, zijn er gebreken onder de dakpannen die hersteld moeten worden of wil je grootschalig verbouwen, dan kun je een hellend dak het beste van buitenaf isoleren. Deze klus is voor de meeste mensen niet geschikt om zelf te doen. Ook het aanbrengen van dakramen of één of meerder dakkapellen is een goed moment om je dak van buitenaf te laten isoleren. Als een groot deel van de dakpannen verwijderd moet worden kun je dat combineren met het isoleren aan de buitenzijde van het resterende deel van het dak. Isoleren aan de buitenzijde van het dakbeschot is minder risicovol dan aan de binnenzijde. Bovendien verlies je daardoor minder ruimte binnen in vergelijking met isoleren aan de binnenzijde.
Lees meer over isoleren per bouwjaar Lees meer over dakisolatie

Schuin dak van buitenaf isoleren: zo pak je het aan

Het is verstandig om de buitenkant van een schuin dak te laten isoleren door een aannemer. Wil je aan de slag? Doe dit dan stap voor stap:

Stap 1: Controleer het dak op gebreken

Controleer het dak op gebreken, zoals lekkages. Het is verstandig om deze eerst op te lossen voor het dak geïsoleerd wordt.

Stap 2: Vraag offertes op 

Vraag offertes op bij een aannemer die is aangesloten bij Bouwend Nederland of een klusjesman via de branchevereniging voor vakmensen (Vlok). En vraag altijd meerdere offertes op.

Stap 3: Dakbedekking verwijderd door de aannemer

De bestaande dakbedekking, dakpannen en panlatten (eventueel ook tengellatten), worden van het dakbeschot verwijderd door de aannemer. 

Stap 4: Isolatiemateriaal plaatsen

Het isolatiemateriaal (renovatieplaten of folie-isolatie) wordt op het dak aangebracht. Afhankelijk van het materiaal worden er tengellaten overheen gespannen.

Stap 5: Dakbedekking terugplaatsen

De pannen worden met behulp van de panlatten weer op het dak gemonteerd.

Stap 6: Overige aanpassingen

Indien nodig moeten de dakgoten, aansluitingen en andere voorzieningen op het dak aangepast worden aan de hoogte van het nieuwe dak. Als het dak aansluit op het dak van de buren is het handig om dit gezamenlijk aan te pakken om hoogteverschil te voorkomen. Als dit niet mogelijk is moet het hoogteverschil waterdicht worden afgewerkt. Hiervoor zijn speciale profielen te koop. Als door het hogere dak de dakgoten en hemelwaterafvoeren aangepast moeten worden heeft dit ook gevolgen voor de buren. Ga hierover in overleg met jouw buren. 

Man en vrouw staan buiten voor hun voordeur en houden isolatiemateriaal vast.

Gratis checklist offerte dakisolatie

Wil je je dak isoleren van buitenaf? Schakel dan een aannemer of klussenbedrijf in. In deze checklist helpen we je op weg bij de aanvraag van offertes. Je ontdekt hoe je een offerte goed controleert en welke vragen je kunt stellen aan een isolatiebedrijf.

Voorbereid in gesprek met aannemer of klusbedrijf
Inclusief lijst met slimme vragen + notitieblad
Inclusief punten om je offerte op te controleren
Download de checklist

Geschikte isolatiematerialen

Houd bij het kiezen van isolatiemateriaal rekening met de isolatiewaarde. De isolatiewaarde van isolatiemateriaal wordt uitgedrukt in R-waarde en is afhankelijk van de dikte van het materiaal. Met een hoge isolatiewaarde heeft het isolatiemateriaal de beste isolerende werking. Voor het schuine dak isoleren aan de buitenzijde kun je de volgende materialen gebruiken:

Renovatieplaten

Renovatieplaten zijn kant-en-klare dakplaten, voorzien van een dampremmende laag, isolatiemateriaal en een toplaag. Bij renovatieplaten worden de pannen, de panlatten en de tengellatten van het dakbeschot verwijderd. De platen worden vervolgens op het bestaande dakbeschot aangebracht. Deze platen zijn al voorzien van tengellatten. Vervolgens worden de pannen weer met behulp van panlatten op het dak gemonteerd.

grafische afbeelding schuin dak isoleren kant-en-klare isolatieplaten
grafisch beeld van schuin dak isoleren buitenzijde

Folie-isolatie

Bij folie-isolatie aan de buitenzijde worden de dakpannen en de panlatten verwijderd. Vervolgens wordt de folie over tengellatten gespannen. Daaroverheen wordt een lat geplaatst. Tot slot worden de pannen weer met behulp van panlatten op het dak gemonteerd. De naden tussen de banen folie-isolatie moeten luchtdicht worden afgetaped. Het voordeel van deze methode is dat het dak slechts een paar centimeter hoger wordt waardoor aansluitingen, zoals loodslabbes, goten en aansluitingen met de buren minder ingrijpend zijn.

Lees meer over isolatiematerialen

Kosten isolatie buitenkant schuin dak

Het isoleren van een schuin dak aan de buitenkant is een grote investering. Onderstaand een indicatie van wat het kost en wat het oplevert.


EenheidTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woningoppervlaktem2115116134175
Kosten13.00014.00014.00022.000
Subsidie1.6001.7001.8002.700
Gasbesparingm3/j400420440700
Besparing bij gasprijs 1,45 euro/m3€/j5506006501.000

De kosten en de subsidie zijn een schatting (april 2024). Dit hangt af van het te isoleren oppervlakte. Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van twee of meer maatregelen. 

Bron: Milieu Centraal

Subsidie dak isoleren

Bij het isoleren van een schuin dak kom je waarschijnlijk in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan. Je ontvangt bijvoorbeeld alleen subsidie als je het uitbesteedt aan een vakman. Ook geldt er een minimum voor het aantal te isoleren oppervlakte en een minimale Rc-waarde. Wanneer je twee isolatiemaatregelen neemt ontvang je meer subsidie.

Lees meer over isolatiesubsidie

Gratis e-book dakisolatie

Zit je nog met vragen over dakisolatie of wil je alle informatie op een rijtje? In ons e-book hebben we alle informatie voor je gebundeld.

Isolatiemateriaal inclusief voor- en nadelen
Helder overzicht kosten en opbrengsten
Stappenplan aanbrengen isolatiemateriaal
Download het e-book
vrouw met tablet op bank

Aandachtspunten schuin dak isoleren buitenzijde

Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden voordat je van buitenaf gaat isoleren:

Controleer op lekkages

Voordat je plekken in je huis isoleert, controleer deze eerst op vochtplekken. Die zijn vaak het gevolg van lekkage. Voorkom houtrot door de oorzaak van de lekkage weg te nemen. Isolatiemateriaal dat vochtig wordt verliest zijn isolatiewaarde. Je kunt de lekkage ook verhelpen door het hele dak te vervangen.

Goed ventileren

Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning. Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als je de woning gaat isoleren. Een goed isolatiebedrijf zal je altijd (naast het geven van isolatieadvies) wijzen op het belang van goede ventilatie in de woning.

Lees meer over natuurlijke ventilatie

Pas op met extra isolatie

Bij het aanbrengen van extra isolatie (na-isolatie) kunnen vochtproblemen ontstaan. Dat komt doordat waterdamp op een andere plek in huis overgaat in water en dat kan leiden tot houtrot. Een bouwfysicus berekent of na-isolatie tot vochtproblemen leidt. Isolatie aan de buitenzijde is minder risicovol dan isoleren aan de binnenzijde.  

Uitbesteden

Besteed isoleren aan de buitenzijde van het dak altijd uit aan een aannemer of klussenbedrijf. Kies voor een aannemer die is aangesloten bij Bouwend Nederland of een klusjesman die is aangesloten bij Vlok.

Veelgestelde vragen

Tags

  • Huiseigenaar
  • Verduurzamen
  • Verduurzamen-Isoleren

Lees meer over dakisolatie

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube