Ervaringen van bewoners
De vereniging spreekt met een aantal bewoners uit de gemeenten die sinds 2018 proefdraaien met het aardgasvrij maken van wijken.
De Optimist
Marcel (51 jaar) en Ellen (49 jaar) van den Nieuwen Amstel wonen in de wijk Overwhere-Zuid in Purmerend
“Toen we drie jaar geleden hoorden dat onze wijk van het aardgas af zou gaan waren we eerst heel erg negatief. Het werd ons toch min of meer opgelegd. Maar onze mening veranderde na verschillende bijeenkomsten van de gemeente en na gesprekken met de buurt. De overheid verplicht ons nu eenmaal om van het gas af te gaan en de gasprijs wordt in de toekomst steeds duurder. Daarbij zou alles vergoed worden van kookplaat tot pannen aan toe, dus waarom zouden we niet meedoen? De straat heeft bij ons zo’n twee maanden opengelegen, maar dit kwam ook doordat de gemeente meteen het wegennet en het riool aanpakte en omdat de communicatie met de netbeheerder niet altijd even soepel verliep. De gemeente dacht daarentegen goed mee en bij problemen kwamen ze langs. Wij wilden de warmte-afleverset niet boven plaatsen, maar beneden in de meterkast. Hiervoor waren extra aanpassingen nodig, maar dit was geen enkel probleem. Natuurlijk gaf dit in het huis wel veel rompslomp. Zo moesten er nieuwe leidingen, aansluitingen en groepenkasten komen, maar dit is allemaal netjes gedaan. We huren de warmteketel, waardoor er geen zorgen meer zijn als hij stuk gaat. Voor optimaal rendement van het warmtenet isoleerden wij zelf ons dak en de vloer en legden we zonnepanelen op ons dak. Daarnaast plaatsten we door het hele huis nieuwe kozijnen en HR++ glas. Zo ging ons huis van energielabel F naar A waardoor we de warmte in de winter goed binnenhouden.”
De Realist
Bert Vonk (59 jaar) woont in de wijk de Grienden in Sliedrecht
“Ik geloof niet dat we het in Nederland voor elkaar krijgen om in 2050 van het aardgas af te zijn aangezien we eerst alle infrastructuur op orde moeten hebben voor die tijd. De gemeente heeft grootse plannen maar vergeet dat hier veel ouderen wonen die helemaal niet zitten de wachten op al dat gedoe. Zelf wil ik onafhankelijk zijn. Dit is allemaal leuk bedacht, maar ik bepaal zelf wat ik doe. Als er dan wat fout gaat dan heb ik het ook zelf gedaan. Mijn woning is al ontzettend duurzaam. Ik kook al jaren all-electric, er liggen zonnepanelen op mijn dak, mijn huis is volledig geïsoleerd en ik heb een warmtepomp. Om dit allemaal voor elkaar te krijgen moest ik mijn hele huis aanpassen en daar hoor je de overheid niet over. Mijn stoppenkast zit vol met extra groepen en op de zolder staan nu een grote ketel en een warmtewisselaar.
Daar moet maar ruimte voor zijn in je woning en daarnaast kost het volgens mij wel 50 tot 60.000 euro als je een woning helemaal aardgasvrij wilt maken. Zeker als het een hele oude woning is. Dat kunnen mensen nooit zelf ophoesten. Hier verderop zijn er al meerdere huurflats aangesloten op het warmtenet. Op de parkeerplaats staat een hele grote installatie die het water extra op moet warmen. Wanneer je alle woningen over wilt laten gaan, moeten er dus ook meer van dit soort units komen en meer leidingen waardoor het warme water stroomt. Door deze leidingen gaat een hoop warmte verloren en wie gaat dat verlies betalen? Daar denkt volgens mij niemand over na."
De Idealist
Maud van Etten (41 jaar) woont in Terheijden
“Drie jaar geleden werd het me via puzzelstukjes van het Traais Energie Collectief (TEC) duidelijk dat mijn dorp de ambitie koestert om energieneutraal te worden. Aangezien dit volledig vanuit de bewoners zelf kwam, sprak mij dit ontzettend aan en besloot ik voor vijftien euro per jaar lid te worden. Hierdoor mag ik meepraten over de toekomst en financiën van het collectief. Voor mij als relatief nieuwe bewoner is de saamhorigheid in een gezamenlijke aanpak een belangrijke reden om mee te doen en mijn woning ook aan te sluiten. Ik vind het een mooi idee dat wanneer we onze eigen stroom en warmte opwekken en -hiermee winst maken- we met dit geld samen het dorp nog mooier kunnen maken. Bijvoorbeeld door extra bankjes of door meer aandacht te besteden aan de historie van het landschap. Ik ben iemand die bijhoudt wat TEC doet, zodat ik altijd op de hoogte ben.
Laatst was er bijvoorbeeld een strandfeest bij de ‘Energiebrouwerij’, waar alle bestuursleden en vrijwilligers bijeenkwamen om al je vragen te beantwoorden. Er is bij mij thuis al een bezoek afgelegd door experts van TEC om te bekijken hoe mijn huis kan worden aangesloten op het warmtenet en als het goed is ben ik volgend jaar aan de beurt. De Cv-ketel wordt dan vervangen. Als ik 100 procent aardgasvrij wil zijn, moet ik over gaan op elektrisch koken. Dit hoeft echter niet meteen omdat TEC ook een soort tussenperiode kan aanbieden. Je wordt dan wel aangesloten op het warmtenet voor de verwarming, maar je mag nog eventjes op transitiegas blijven koken. Dit geeft wat extra ademruimte. Hoewel de intentie natuurlijk is dat we allemaal echt van het aardgas af gaan.”