Voor VvE'sContact
BackKlimaatplannen

Energielabel voor woningen

Het energielabel voor woningen geeft inzicht in de energiezuinigheid van een huis of wat je kunt doen om je woning (verder) te verduurzamen. Bij de verkoop van je huis is een definitief energielabel verplicht.

Energielabel woningen

In lijn met de herziening van de Europese richtlijn ‘energieprestatie gebouwen’, is de methode waarmee het energielabel wordt ingevuld gewijzigd. Het is daarom vanaf 1 januari 2021 niet meer mogelijk om een energielabel online aan te vragen. Voor een energielabel moet er een opname gemaakt worden in de woning door een gekwalificeerde energieadviseur.

Vraag een energielabel aan

Wat is een energielabel?

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Hoe minder fossiele energie er wordt gebruikt, hoe beter het energielabel. De normering loopt van A t/m G. A++++ is het hoogst haalbare.

Met een energielabel wordt inzichtelijk of een woning wel of niet energiezuinig is. Om het energielabel van je woning vast te stellen wordt gekeken naar de isolatie van de woning en naar de installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water. Dit wordt uitgedrukt in de maximale energiebehoefte in kWh, per m2 gebruiksoppervlak, per jaar. 

Het rapport dat je ontvangt over je energielabel bestaat uit een aantal overzichtelijke pagina’s waarin je de energieprestatie van de woning terug kunt vinden. Hierin vind je ook verbetermogelijkheden om je energieverbruik te verlagen.

Waarom een energielabel?

Het energielabel is ingevoerd volgens de Europese richtlijn ‘Energy Performance of Buildings Directive’. Het doel is eigenaren van woningen of gebouwen bewust te maken van de hoeveelheid energie die ze verbruiken. Voor (potentiële) kopers is het belangrijk om te weten hoe energiezuinig een woning is. Met een definitief energielabel kunnen zij een schatting maken van de hoogte van de energierekening en de (eventuele) stappen die nog gezet kunnen worden in verduurzaming. Koop je nieuwbouw? Bij de oplevering van je woning moet een definitief energielabel worden overhandigd.

Wanneer is een energielabel verplicht?

Een definitief energielabel is verplicht voor woningen bij verkoop, verhuur en oplevering. Sinds 1 januari 2022 ben je bij verkoop van je woning verplicht in de advertentie het label te vermelden. Op het moment van adverteren moet je een definitief label hebben. Zo kunnen potentiële kopers zien hoe duurzaam de woning is en dit meenemen in overweging bij de koop. Het definitieve label moet op moment van overdracht verstrekt worden aan de koper. Niet voor alle woningen is het energielabel verplicht. Er zijn uitzonderingen gemaakt voor beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale / gemeentelijke monumentenverordening. vanaf het moment van ontvangst is het label 10 jaar geldig. Beschik je al over een definitief energielabel? Kijk hier of je definitieve energielabel nog geldig is

Wat als er een geen energielabel is bij overdracht?

Wanneer er geen definitief energielabel aanwezig is op moment van adverteren en/of het transactiemoment, dus op het moment dat je de woning officieel in eigendom overdraagt, dan riskeert de verkoper een boete. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) voert deze handhaving uit.

De boete bij ontbreken van een label bij advertentie is verschillend. De boete bij het ontbreken van een geldig energielabel bij verkoop is 450 euro.

Hoe vraag je een energielabel aan?

Als je nog geen definitief energielabel hebt en je wilt je huis gaan verkopen, dan moet een gecertificeerde vakbekwame energieadviseur worden ingeschakeld. Deze kan je vinden via het adviesplatform van epadviseurs. De energieadviseur komt bij je thuis en neemt de woning op. Er wordt nagegaan hoe het is geïsoleerd en berekent hoeveel energie nodig is voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Vervolgens stelt de adviseur het energielabelletter vast en werkt het energielabel verder uit.

Wat kost een energielabel?

De daadwerkelijke kosten voor een energielabel hangen af van een aantal factoren: 

  • De tijd die de energieadviseur nodig heeft voor de opname van de woning
  • Het woningtype, wat samenhangt met de grootte van de woning 
  • De beschikbare documentatie. 

Vanwege vrije marktwerking kan de prijs voor een energielabel verschillen. De gemiddelde prijs ligt rond de 300 euro.

Dit vindt Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis strijdt al jaren voor een betaalbaar energielabel dat meerwaarde biedt voor huiseigenaren. Zo hebben wij er als vereniging voor gezorgd dat er een aantal jaar geleden een vereenvoudigd energielabel kwam. We zijn opnieuw in actie gekomen toen de plannen voor het huidige (duurdere) energielabel bekend werden gemaakt. Volgens ons jaagde dit nieuwe label eigenaren alleen maar op kosten en biedt het kopers nauwelijks meerwaarde. Voor hen zijn de uitwerking van het Klimaatakkoord over isolatiemaatregelen, subsidies, financieringsmogelijkheden en duidelijkheid over de wijkaanpak veel belangrijker.

Gedurende 2020 hebben wij als vereniging huiseigenaren in Nederland opgeroepen om het vereenvoudigde energielabel nog aan te vragen. Hier hadden huiseigenaren tot einde 2020 de tijd voor. Deze oproepen hebben geleid tot een maandelijkse vervijfvoudiging van het aantal aanvragen voor energielabels. Met als uitschieter de maand december waar ruim 250.000 energielabels zijn aangevraagd.

Vanaf de invoer van de nieuwe label systematiek in 2021 zagen wij veel problemen ontstaan waar wij de minister meerdere malen voor hadden gewaarschuwd. Vanwege tekorten van gekwalificeerde adviseurs, ontstonden er hoge wachtlijsten, rezen de prijzen voor de aanvraag van een energielabel de pan uit en liep de kwaliteit achteruit. Hier hebben wij dan ook meerdere malen aandacht voor gevraagd. Dit moet goed gemonitord worden en hier moet actie op ondernomen worden zodat huiseigenaren niet de dupe worden van een systematiek die te snel is ingevoerd.

Eind 2022 blijkt de kwaliteit van de afgegeven labels nog steeds niet voldoende op orde te zijn.

Meer lezen


Ook interessant in kennisbank

Hoe kan ik een energielabel aanvragen voor mijn appartement?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube