Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackIsoleren en ventileren

Na-isolatie van een al geïsoleerde spouwmuur

Overweeg je de spouwmuur van je woning (extra) te isoleren maar is daar eerder al isolatie in aangebracht? Dat kan soms leiden tot teleurstellingen. We gaan in op situaties die voor jouw woning van toepassing kunnen zijn.

Man isoleert buitenmuur

1. De spouwmuur van mijn woning is al geïsoleerd tijdens de bouw

Bij het metselen van de buitenmuur is eerst isolatie op de muur aangebracht met behulp van spouwankers. Vervolgens is de buitenmuur opgemetseld met een kleine luchtspouw van maximaal vier centimeter tussen het isolatiemateriaal en de buitenmuur.

Wat is het effect van na-isoleren van een al geïsoleerde spouw?

Het effect van na-isoleren van de spouw is maar beperkt. De ruimte tussen de spouwruimte en het al aangebrachte isolatiemateriaal is maar klein. Hierdoor kunnen veel na-isolatie producten voor spouwmuren niet gebruikt worden. Voor smalle spouwen is alleen isolatieschuim (PUR) geschikt. Daarbij is het eindresultaat van het navullen maar moeilijk te voorspellen. Het is lastig om te weten hoe goed de bestaande isolatie is aangebracht en of het nieuwe schuim niet tussen en achter de isolatieplaten kan komen. Ook kan er niet gekeken worden of het bestaande isolatiemateriaal samen gedrukt wordt en dus zijn isolatiewaarde vermindert. En is er niet te voorspellen hoe verschillende isolatiematerialen op elkaar reageren. Daarnaast is de besparing beperkt. Deze is namelijk veel minder dan bij een nog niet geïsoleerde spouw. Isolatiebedrijven moeten hier eerlijke informatie over verstrekken.

Wat kan je doen als je wilt na-isoleren? 

Als je ervoor kiest om je spouw te voorzien van isolatiemateriaal is het van belang dat er eerst een gedegen onderzoek plaatsvindt in de spouw. Huur hiervoor een gecertificeerd bedrijf in. Dit bedrijf moet kijken naar het al aangebrachte isolatiemateriaal en wat de gevolgen zijn als daar extra isolatie bij wordt ingespoten. Vraag altijd een schatting op van de energiebesparing en zorg ervoor dat je een schriftelijk garantie krijgt van de isolatiewaarde en de garantieperiode.

De eerste centimeters isolatie leveren de grootste energiebesparing op. Elke extra centimeter daarna levert steeds minder op.

Jan Roelof Hoving
Jan Roelof HovingBouwkundig Expert bij Vereniging Eigen Huis

Spouwmuurisolatie en vleermuizen

De afgelopen maanden was het vaak in het nieuws: om vleermuizen te beschermen, mag de spouwmuur niet zomaar worden geïsoleerd. De minister werkt aan een oplossing om spouwmuurisolatie snel weer mogelijk te maken. Hoe zit dit? En wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Lees meer

2. De spouwmuur van mijn woning is geïsoleerd maar heeft gebreken

Eerder aangebrachte isolatie kan gebreken vertonen. Dit kan komen doordat de spouwmuur niet goed is afgesloten waardoor isolatiemateriaal is weggelekt. Een andere oorzaak kan zijn dat het materiaal niet goed is aangebracht en gaten vertoont in het isolatieoppervlak. Het kan ook zijn dat het isolatiemateriaal zelf gebreken vertoont door verkeerde menging van de materialen. Dit kan bijvoorbeeld bij isolatieschuim die daardoor verpulverd is.

Wat is het effect van na-isoleren van een eerder gevulde spouwmuur?

Dit is lastig te voorspellen, het hangt ervan af hoe het oude isolatiemateriaal op het nieuwe reageert en wat er met de isolatiewaarde gebeurt na inmenging van twee verschillende materialen. Het oude isolatiemateriaal kan nog verder achteruit gaan waardoor na verloop van tijd opnieuw problemen kunnen ontstaan. 

Wat kan je doen als je wilt na-isoleren?

Laat eerst het gebrekkige isolatiemateriaal verwijderen. Daarbij worden ter plaatse enkele stenen verwijderd en het oude isolatiemateriaal wordt eruit gezogen. Vervolgens wordt gekeken of de spouwruimte goed is afgesloten en kan het nieuwe isolatiemateriaal volgens de huidige methode, met de huidige kwaliteit isolatiematerialen en volgens een gecertificeerde methode opnieuw worden aangebracht. Je krijgt dan een deugdelijk geheel waardoor je tot in lengte van jaren een goed product in de spouw hebt.

Let op! In de spouw kunnen vleermuizen zitten. Omdat vleermuizen beschermde dieren zijn is het verboden om hun verblijfplaats te verstoren of ze te doden. Hier moet het isolatiebedrijf bij het isoleren van de spouw rekening mee houden. Ben je van plan om de spouw te isoleren? Vraag bij het isolatiebedrijf na hoe zij hiermee omgaan. 

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Vereniging Eigen Huis raadt het isoleren van een eerder geïsoleerde spouwmuur af. Het is verstandiger om het oud isolatiemateriaal te verwijderen en te vervangen door modern isolatiemateriaal. Het kost wel extra geld maar levert een beter eindresultaat op, waardoor je weer jaren vooruit kunt. Daarnaast levert de investering in andere isolatiemaatregelen meer rendement. Bijvoorbeeld door de kieren tussen de kozijnen en de muur goed af te dichten, of het isoleren van andere plekken in de woning zoals het dak, ramen en deuren en de vloer.

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Meer over isoleren

DakisolatieSpouwmuurisolatieVloerisolatieGlas vervangen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube