Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHuis isoleren en ventile...

Wel of niet na isoleren spouwmuur?

Overweeg je na isolatie van de spouwmuur waar eerder al isolatie is aangebracht? Dit kent nadelen en is niet altijd aan te raden. Op deze pagina lees je meer over wat na isoleren inhoudt, wat het kost en waar je rekening mee moet houden.

Man isoleert buitenmuur

Na isoleren spouwmuur: het advies

Bij na isoleren wordt een al geïsoleerde spouwmuur extra geïsoleerd. Vereniging Eigen Huis raadt het isoleren van een eerder geïsoleerde spouwmuur af omdat het risico's met zicht mee brengt. Daarnaast levert extra isoleren weinig op. Je kunt daarom beter andere energiebesparende maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door de kieren tussen de kozijnen en de muur goed af te dichten, of het isoleren van andere plekken in de woning zoals het dak, ramen, deuren en de vloer. Dit levert eerder een lagere energierekening op. 

Lees meer over isoleren

Wanneer spouwmuur na isoleren?

Er zijn twee veelvoorkomende situaties waarin je met na isoleren van de spouwmuur te maken kunt krijgen. Hieronder lichten we deze uit:

1. Spouwmuurisolatie vanuit de bouw (woningen gebouwd vanaf 1975)

Woningen gebouwd vanaf 1975 zijn vanuit de bouw voorzien van spouwmuurisolatie. Bij het metselen van de buitenmuur werd eerst isolatie op de muur aangebracht met behulp van spouwankers. Vervolgens is de buitenmuur opgemetseld met een kleine luchtspouw van maximaal vier centimeter tussen het isolatiemateriaal en de buitenmuur.  

Effect na isoleren van een al geïsoleerde spouwmuur

Het effect van na isoleren van de spouwmuur is beperkt. De ruimte tussen de spouwruimte en het al aangebrachte isolatiemateriaal is klein. Hierdoor kunnen veel na isolatie producten voor spouwmuren niet gebruikt worden. Voor smalle spouwen, minimaal 3 cm, is alleen isolatieschuim (PUR) geschikt. Daarbij is het eindresultaat van het navullen moeilijk te voorspellen. Het is lastig om te weten hoe goed de bestaande isolatie is aangebracht en of het nieuwe schuim niet tussen en achter de isolatieplaten kan komen. Ook kan er niet gekeken worden of het bestaande isolatiemateriaal samengedrukt wordt en dus zijn isolatiewaarde vermindert. En is er niet te voorspellen hoe verschillende isolatiematerialen op elkaar reageren. De besparing is ook beperkt in vergelijking tot een nog niet geïsoleerde spouwmuur. Isolatiebedrijven moeten eerlijke informatie verstrekken over deze besparing.

Wat kun je doen als je toch wilt na isoleren? 

Als je toch je spouwmuur wilt na isoleren is het van belang dat de spouwmuur eerst goed onderzocht wordt. Kies altijd een gecertificeerd en gespecialiseerd isolatiebedrijf. De isolatie expert kijkt met een endoscoop of er voldoende ruimte is en wat de staat is van het al aangebrachte isolatiemateriaal. Vraag altijd een schatting op van de energiebesparing en zorg ervoor dat je een schriftelijk garantie krijgt van de isolatiewaarde en de garantieperiode.

De eerste spouwmuurisolatie levert de grootste energiebesparing op. Elke extra centimeter na-isolatie levert steeds minder op.

Jan Roelof Hoving
Jan Roelof HovingBouwkundig Expert bij Vereniging Eigen Huis

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur is een buitengevel die bestaat uit een binnen- en buitenmuur en een ruimte daartussen. De oorspronkelijke functie van een spouwmuur was vooral om te voorkomen dat vocht het huis binnendringt. De meeste woningen van na 1920 hebben een spouwmuur. Sinds begin jaren zeventig worden nieuwbouwwoningen opgeleverd met een geïsoleerde spouwmuur.

Lees meer over spouwmuurisolatie

2. Problemen met eerder na geïsoleerde spouwmuur

Een eerder na geïsoleerde spouw kan gebreken vertonen. Dit kan komen doordat de spouwmuur niet goed is afgesloten waardoor isolatiemateriaal is verdwenen. Een andere oorzaak kan zijn dat het materiaal niet goed is aangebracht waardoor op sommige plekken geen of weinig isolatiemateriaal zit. Het kan ook zijn dat het isolatiemateriaal zelf gebreken vertoont. Bijvoorbeeld door verkeerde menging van de materialen waardoor het materiaal (deels) verpulverd is.

Effect na isoleren spouwmuur met problemen

Het effect van na isolatie bij een spouwmuur met gebrekkige isolatie voorspellen. Van tevoren is onduidelijk hoe oud isolatiemateriaal op het nieuwe materiaal reageert en wat er met de isolatiewaarde gebeurt na menging van twee verschillende materialen. Het oude isolatiemateriaal kan nog verder achteruit gaan waardoor op termijn opnieuw problemen kunnen ontstaan. 

Wat kan je doen als je toch wilt na isoleren?

Laat eerst het oude isolatiemateriaal verwijderen. Daarbij worden ter plaatse enkele stenen verwijderd. Daarna wordt het isolatiemateriaal uit de spouwmuur gezogen. Vervolgens wordt gekeken of de spouwruimte goed is afgesloten en kan het nieuwe isolatiemateriaal met de huidige kwaliteit isolatiematerialen en volgens een gecertificeerde methode, opnieuw worden aangebracht. Op deze manier heeft de spouwmuur een goede isolatiewaarde en kan de spouwmuur weer jaren mee. 

vleermuis hangt aan dakgoot

Spouwmuurisolatie en vleermuizen

Om vleermuizen te beschermen, mag de spouwmuur niet zomaar worden geïsoleerd. De minister werkt aan een oplossing om spouwmuurisolatie snel weer mogelijk te maken. Hoe zit dit? En wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Lees meer

Hoe weet ik of mijn woning al spouwmuurisolatie heeft?

Of je spouwmuur al isolatie heeft is voornamelijk afhankelijk van het bouwjaar. Huizen gebouwd tussen 1920 en 1975 hebben vaak geen geïsoleerde spouwmuur. Woningen gebouwd na 1975 kregen tijdens de bouw al spouwmuurisolatie. In beide gevallen kan het zijn dat vorige bewoners de spouwmuur hebben laten isoleren. Dit kun je op twee manieren zien:

  • Doordat de verticale openingen, ook wel stootvoegen genoemd, in de gevel zijn dichtgemaakt. Dit wordt voorafgaand aan het isoleren gedaan om te voorkomen dat het materiaal gelijk uit de muur loopt.
  • Aan de opgevulde boorgaten in de voegen van de muur (zie foto hiernaast). De gaten liggen een meter uit elkaar. Dit is niet altijd even goed zichtbaar.

Wil je zeker weten of je spouwmuur na geïsoleerd is, laat dan een specialist in de muur kijken of er al materiaal aanwezig is.

opgevuld boorgat muur na spouwmuurisolatie

Kosten na isolatie spouwmuur

De kosten voor na isoleren van de spouwmuur zijn meestal hetzelfde als bij gewone spouwmuurisolatie. Zie indicatie in onderstaande tabel. Alleen wanneer je het oude isolatiemateriaal uit de spouwmuur laat halen komen hier extra kosten bij. 


EenheidTussenwoning Hoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woningoppervlaktem2115116134175
Kosten1.1002.3502.4503.500
Subsidie3107007201.000
Gasbesparingm3/j180400410600
Besparing bij gasprijs 1,45 euro/m3€/j260580600900

De kosten en de subsidie zijn een schatting. (januari 2024) Dit hangt af van het te isoleren oppervlakte. Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van twee of meer maatregelen. De besparing is ook afhankelijk van stookgedrag.

Bron: Milieu Centraal

Opbrengsten na isolatie spouwmuur

Het na isoleren van de spouwmuur levert weinig extra op. Ook het comfort gaat nauwelijks omhoog. Deze afbeelding laat goed zien hoe extra isolatie steeds minder besparing oplevert.

Voorbeeld
Isolatie wordt uitgedrukt in Rc-waarde. Hoe hoger de waarde, hoe beter het materiaal warmteverlies voorkomt. De Rc-waarde wordt uitgedrukt in m2.K/W. We gaan uit van een rijtjeswoning waarbij geïsoleerd wordt tot een Rc-waarde van 8,0 m2K/W. De eerste stap, van een ongeïsoleerde spouwmuur naar een Rc-waarde van 2,5 m2K/W, zorgt voor een besparing van ongeveer 85%. Ga je verder isoleren, van een Rc-waarde van 2,5 naar 8 m2K/W, dan bespaar je nog maar 15% extra. Een opeenvolgende stijging van de Rc-waarde levert dus steeds minder op.

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken

Spouwmuurisolatie in 7 minuten

In deze video vertelt bouwkundig specialist Jan Roelof Hoving je in 7 minuten alles wat je moet weten over spouwisolatie. Van het kiezen van de beste spouwmuurisolatie, tot wat het kost om de spouwmuur te isoleren. 

Alternatieven na isoleren

Wil je de isolatie van je woning verder verbeteren, neem dan andere energiebesparende maatregelen. Naast de spouwmuur kun je bijvoorbeeld ook het dak, de vloer of de kruipruimte van je woning isoleren. Of begin met kleinere isolatiemaatregelen zoals het dichten van naden en kieren.

Lees meer over kieren en naden dichten

Veelgestelde vragen na isoleren spouwmuur

Meer weten over isoleren en andere verduurzamingsmaatregelen?

Schrijf je nu in voor de Energienieuwsbrief en ontvang 1x per maand het laatste nieuws en tips over de energierekening, verduurzamingsmaatregelen en energie besparen.

Onafhankelijke informatie
Ook voor niet-leden
Al 80.000 abonnees
Schrijf je gratis in

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Meer over isoleren

Glas vervangenDakisolatieSpouwmuurisolatieVloerisolatie

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube