Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackIsoleren en ventileren

Spouwmuurisolatie

Wil je een lagere energierekening en een comfortabeler woning, isoleer dan je spouw. Je kunt er honderden euro’s mee besparen op je energierekening. Wat is spouwmuurisolatie, wat kost het en wat levert het op?

Man met trap in handen

Wat is spouwmuurisolatie? 

De spouw is de ruimte tussen een buiten- en binnenmuur en voorkomt dat vocht je huis binnendringt. De meeste woningen van na 1920 hebben een spouwmuur. Vanaf begin jaren zeventig worden nieuwbouwwoningen opgeleverd met een geïsoleerde spouw. Een niet-geïsoleerde spouw isoleert al een beetje. Isoleren kan door de spouw te vullen met glas- of steenwol, schuim of piepschuimbolletjes. 

Natuurvriendelijk isoleren en ecologisch onderzoek

 Een spouwmuur mag pas natuurvriendelijk worden geïsoleerd nadat er ecologisch onderzoek is gedaan naar beschermde diersoorten. Individueel kost het ecologisch onderzoek rond de 5.000 euro. Vereniging Eigen Huis vindt dat te veel. Steeds meer gemeenten laten het onderzoek voor een heel gebied uitvoeren. Check of jouw gemeente al onderzoek heeft gedaan.

Vereniging Eigen Huis vindt dat alle gemeenten in Nederland verplicht moeten worden om ecologisch onderzoek te doen.

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Bij spouwmuurisolatie worden er gaten in de voegen van de buitenmuur geboord. De grootte van de gaten en het patroon wordt voornamelijk bepaald door het soort isolatiemateriaal. Vervolgens wordt met behulp van een spuitpistool de spouwmuur gevuld met isolerend materiaal. Is de spouw gevuld, dan worden de gaten weer afgedicht met een specie die dezelfde kleur heeft als de bestaande voeg. Spouwmuurisolatie kan alleen worden aangebracht als er een schone spouw (ruimte tussen twee muren) van minimaal 3 cm aanwezig is.

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken
Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken
man vult spouwmuur met isolatiemateriaal

Verduurzamen met spouwmuurisolatie

Met spouwmuurisolatie bespaar je op je energierekening én krijg je meer comfort. Met dit e-book geven wij je onafhankelijke informatie, praktische tips en aandachtspunten.

Download het e-book

Wat kost spouwmuurisolatie en wat levert het op?

Het na-isoleren van de spouw betekent wel een investering. Los van de verbetering van het comfort, staat daar echter ook een besparing tegenover. Onderstaande gegevens geven een indicatie.


EenheidTussenwoning Hoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woningoppervlaktem2115116134175
Kosten1.1002.3502.4503.500
Subsidie3107007201.000
Gasbesparingm3/j180400410600
Besparing bij gasprijs 1,20 euro/m3€/j210480500700
Besparing bij gasprijs 3 euro/m3€/j5501.2001.2501.800

De kosten en de subsidie zijn een schatting. Dit hangt af van het te isoleren oppervlakte. Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van twee of meer maatregelen. De besparingen in euro zijn berekend met twee gasprijzen.

Bron: Milieu Centraal

Heb je onvoldoende eigen geld voor spouwmuurisolatie, dan kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten

Wat is de beste spouwmuurisolatie?

Spouwvullingsmateriaal moet voldoen aan een aantal technische eisen. Meestal worden de volgende materialen gebruikt: 

  • Glas- en steenwol: voornamelijk toegepast bij een grotere spouw. Deze materialen zijn niet geschikt voor kleinere spouwen, omdat de vlokken blijven hangen en de spouw niet helemaal wordt gevuld. Minimale spouwbreedte van 40 mm.
  • UF-schuim: dit schuim is geschikt voor kleinere spouwen. Het is wel gevoeliger voor vocht en ongedierte. Minimale spouwbreedte van 40 mm.
  • PS schuimparels: dit is geschikt voor kleinere spouwen. Het is wel gevoeliger voor vocht en ongedierte. Minimale spouwbreedte van 30 mm.
  • Purschuim: dit schuim is geschikt voor kleinere spouwen. Hiervoor is een kleine invoeropening nodig. Het purschuim moet CFK-vrij zijn. Minimale spouwbreedte van 30 mm.

Aandachtspunten spouwmuurisolatie

  • Het is een misverstand dat je een spouw niet volledig mag vullen met isolatiemateriaal, omdat dan vochtproblemen zouden ontstaan. Een isolatiedeskundige inspecteert de spouw eerst, maakt die zo nodig schoon en vult de spouw dan pas met isolatiemateriaal. Van vochtproblemen is dan geen sprake.
  • Laat je spouwmuur alleen isoleren door gespecialiseerde bedrijven met een Venin certificering
  • Heeft de woning al isolatie in de spouwmuur? Extra isoleren kan dan een risico zijn. 
  • Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in huis. Controleer na isolatie of de ventilatie nog voldoende is. De ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 55 %. Dit kun je meten met een hygrometer. 
  • Los voordat je gaat isoleren eerst gebreken op, zoals vochtplekken door lekkages en koudebruggen. Isolatiemateriaal dat vochtig wordt, verliest zijn isolatiewaarde.
  • Je kunt de spouw onder meer niet isoleren als die te veel vervuild is of als de buitenmuur te poreus is of juist geen vocht en lucht doorlaat.
  • In de spouw kunnen vleermuizen zitten. Omdat vleermuizen beschermde dieren zijn is het verboden om hun verblijfplaats te verstoren of ze te doden. Hier moet het isolatiebedrijf bij het isoleren van de spouw rekening mee houden. Ben je van plan om de spouw te isoleren? Vraag bij het isolatiebedrijf na hoe zij hiermee omgaan.

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-IsolerenVerduurzamen-Ventileren

Meer over isolatie

Glas vervangenVloerisolatieDakisolatieGevelisolatie

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube