Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHuis isoleren en ventile...

Spouwmuurisolatie

Een van de energiebesparende maatregelen waarmee je zorgt voor een lagere energierekening is spouwmuurisolatie. Wat kost spouwmuurisolatie en wat levert het op? Je leest er meer over op deze pagina.

Isolatiespecialist die buitenmuur isoleert

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur is een buitengevel die bestaat uit een binnen- en buitenmuur en een ruimte daartussen. De oorspronkelijke functie van een spouwmuur was vooral om te voorkomen dat vocht het huis binnendringt. De meeste woningen van na 1930 hebben een spouwmuur. Sinds begin jaren zeventig worden nieuwbouwwoningen opgeleverd met een geïsoleerde spouwmuur.

Geschikte spouwmuur

De spouwmuur isoleren is niet altijd mogelijk. Voordat de spouwmuur gevuld kan worden moet bekeken worden of de gevel geschikt is. Slecht voegwerk zorg voor problemen, en er mogen ook geen grote scheuren in de gevel zitten. Daarnaast moet er een wat bredere spouw van minimaal 3 cm in de muur zitten. Heb je te maken met een smalle spouw, dan kan er geen isolatie geplaatst worden.

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken

Spouwmuurisolatie in 7 minuten

In deze video vertelt bouwkundig specialist Jan Roelof Hoving je in 7 minuten alles wat je moet weten over spouwisolatie. Van het kiezen van de beste spouwmuurisolatie, tot wat het kost om de spouwmuur te isoleren. 

Zo werkt spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie gebeurt vaak binnen een dag en geeft vrijwel geen overlast. Hier lees je hoe het precies in z'n werk gaat. 

1. Voorboren

Bij spouwmuurisolatie worden er door een gespecialiseerd bedrijf gaten in de voegen van de buitenmuur geboord. De grootte van de gaten en het patroon wordt voornamelijk bepaald door het soort isolatiemateriaal.

Man boort gat in muur
Man isoleert buitenmuur

2. Spouw vullen

Vervolgens wordt met behulp van een spuitpistool het isolatiemateriaal in de spouw gespoten.

3. Afdichten spouw

Is de spouw gevuld, dan worden de gaten weer afgedicht met een specie die dezelfde kleur heeft als de bestaande voeg.

Isolatiespecialist die buitenmuur isoleert
vleermuis hangt aan dakgoot

Spouwmuurisolatie en vleermuizen

Om vleermuizen te beschermen, mag de spouwmuur niet zomaar worden geïsoleerd. De minister werkt aan een oplossing om spouwmuurisolatie snel weer mogelijk te maken. Hoe zit dit? En wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Lees meer

Spouwmuurisolatie kosten

De kosten voor spouwmuurisolatie kunnen hoog oplopen. Daartegenover staat een redelijke jaarlijkse besparing en het levert comfort op. Onderstaand staan de gemiddelde spouwmuurisolatie kosten.


EenheidTussenwoning Hoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woningoppervlaktem2115116134175
Kosten1.1002.3502.4503.500
Subsidie3107007201.000
Gasbesparingm3/j180400410600
Besparing bij gasprijs 1,45 euro/m3€/j260580600900

De kosten en de subsidie zijn een schatting. (januari 2024) Dit hangt af van het te isoleren oppervlakte. Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van twee of meer maatregelen. De besparing is ook afhankelijk van stookgedrag.

Bron: Milieu Centraal

Spouwmuurisolatie subsidies en leningen

Bij de investering in spouwmuurisolatie kom je in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie. Het subsidiebedrag is een vast bedrag voor spouwmuurisolatie per m2. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het totale oppervlakte en of je één of meer energiebesparende maatregelen neemt. Ook een lening afsluiten behoort tot de mogelijkheden.

man vult spouwmuur met isolatiemateriaal

Gratis e-book 'Verduurzamen met spouwmuurisolatie'

Met spouwisolatie bespaar je op je energierekening én krijg je meer comfort. Met dit e-book geven wij je onafhankelijke informatie en praktische tips.

Van oriëntatie tot uitvoering
Overzicht kosten en opbrengsten
Alle aandachtspunten op een rij
Download het e-book

Isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie

De spouwmuur isoleren kan met verschillende materialen. Welk isolatiemateriaal het beste gebruikt kan worden is mede afhankelijk van de breedte van de spouwmuur. Dit zijn de meest gebruikte, hoogwaardige isolatiematerialen: 

 • Glas- en steenwol: voornamelijk relevant bij een bredere spouw. Deze materialen zijn niet geschikt voor kleinere spouwmuren, omdat de vlokken blijven hangen en de spouw niet helemaal wordt gevuld. Minimale spouwbreedte van 40 mm.
 • UF-schuim: dit schuim is geschikt voor kleinere spouwmuren. Het is wel gevoeliger voor vocht en ongedierte. Minimale spouwbreedte van 40 mm.
 • EPS schuimparels: dit is geschikt voor kleinere spouwmuren. EPS parels zijn wel gevoeliger voor vocht en ongedierte. Minimale spouwbreedte van 30 mm.
 • Pur schuim: pur schuim is geschikt voor kleinere spouwmuren. Hiervoor is een kleine invoeropening nodig. Het purschuim moet CFK-vrij zijn. Minimale spouwbreedte van 30 mm.

Lees meer over isolatiematerialen en isolatiewaarde

Los voordat je gaat isoleren eerst gebreken op, zoals vochtplekken door lekkages en koudebruggen. Isolatiemateriaal dat vochtig wordt, verliest zijn hoge isolatiewaarde.

Jan Roelof Hoving
Jan Roelof HovingBouwkundig Expert bij Vereniging Eigen Huis

Na isoleren spouwmuur

Is de bestaande spouwmuur al geïsoleerd? Extra laten isoleren van een spouw kan dan een risico zijn. Voornamelijk omdat het eindresultaat van na isoleren moeilijk te voorspellen is. Als je besluit spouw isolatie opnieuw te doen, is het belangrijk hier gedegen onderzoek naar te laten doen door een gecertificeerd isolatiebedrijf. Zij kijken onder andere naar het gebruikte isolatiemateriaal en wat het effect van je woning isoleren is.

Lees meer over na isoleren spouwmuur

Aandachtspunten spouwisolatie

 • Laat spouwisolatie altijd uitvoeren door een gecertificeerd isolatiebedrijf dat bekend is met natuurvriendelijk isoleren. Erkende isolatiebedrijven zijn te vinden via Venin.
 • Het is een misverstand dat je een spouwmuur niet volledig mag vullen met isolatiemateriaal, omdat dan vochtproblemen ontstaan. Een isolatiedeskundige inspecteert de gevel en spouwmuur eerst, maakt de spouw schoon en vult de schone spouw dan pas met isolatiemateriaal. Van vochtproblemen is dan geen sprake.
 • Controleer na isolatie of de luchtvochtigheid in orde is. Isolatie zorgt voor een veranderding van de vochthuishouding in huis. De ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 55%. Dit kun je meten met een hygrometer. Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben vaak veel kieren. Door te isoleren verdwijnen veel van deze kieren, wat zorgt voor minder natuurlijke ventilatie en verandering van de luchtvochtigheid. 
Lees meer over natuurlijke ventilatie

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie

Zit je nog met vragen? Bekijk hier alle veelgestelde vragen en antwoorden.

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-IsolerenVerduurzamen-Ventileren

Meer over isolatie

GevelisolatieGlas vervangenVloerisolatieDakisolatie

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube