Voor VvE'sContact

Snel naar

Wat is spouwmuurisolatie? Hoe werkt spouwmuurisolatie?Wat kost spouwmuurisolatie en wat levert het op?Wat is de beste spouwmuurisolatie?Aandachtspunten spouwmuurisolatie
BackIsoleren en ventileren

Spouwmuurisolatie

Wil je een lagere energierekening en een comfortabeler woning, isoleer dan je spouw. Je kunt er honderden euro’s mee besparen op je energierekening. Wat is spouwmuurisolatie, wat kost het en wat levert het op?

Man met trap in handen

Wat is spouwmuurisolatie? 

De spouw is de ruimte tussen een buiten- en binnenmuur en voorkomt dat vocht je huis binnendringt. De meeste woningen van na 1920 hebben een spouwmuur. Vanaf begin jaren zeventig worden nieuwbouwwoningen opgeleverd met een geïsoleerde spouw. Een niet-geïsoleerde spouw isoleert al een beetje. Isoleren kan door de spouw te vullen met glas- of steenwol, schuim of piepschuimbolletjes. 

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Bij spouwmuurisolatie worden er gaten in de voegen van de buitenmuur geboord. De grootte van de gaten en het patroon wordt voornamelijk bepaald door het soort isolatiemateriaal. Vervolgens wordt met behulp van een spuitpistool de spouwmuur gevuld met isolerend materiaal. Is de spouw gevuld, dan worden de gaten weer afgedicht met een specie die dezelfde kleur heeft als de bestaande voeg. Spouwmuurisolatie kan alleen worden aangebracht als er een schone spouw (ruimte tussen twee muren) van minimaal 3 cm aanwezig is.

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken
man vult spouwmuur met isolatiemateriaal

Verduurzamen met spouwmuurisolatie

Je spouwmuur isoleren is een slimme eerste stap. Je bespaart honderden euro’s op je energierekening én meer comfort. Met dit e-book geven wij je onafhankelijke informatie, praktische tips en aandachtspunten.

Lees meer in het e-book

Wat kost spouwmuurisolatie en wat levert het op?

Het na-isoleren van de spouw betekent wel een investering. Los van de verbetering van het comfort, staat daar echter ook een besparing tegenover. Onderstaande gegevens geven een indicatie.

Soort huisKostenJaarlijkse besparing (in kuub)Jaarlijkse besparing (in euro)*
Rijtjes woning€ 1.000320€ 400
Hoekwoning / 2 onder 1 kap€ 2.400800€ 1.000
Vrijstaande woning€ 3.5001.300€ 1.625

*Omdat de energieprijzen per huishouden momenteel zo verschillend zijn is het lastig om aan te geven hoeveel een huishouden kan besparen. In dit geval gaan we uit van een gasprijs van € 1,25 per m3 gas en een elektriciteitsprijs van € 0,35 per kWh. 

Heb je onvoldoende eigen geld voor spouwmuurisolatie, dan kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten. Isoleren kan ook met onze ledenkorting

Tip! Tot 10% korting op isoleren

Een goed geïsoleerd huis zorgt voor meer comfort en een lagere energierekening. Laat nu je huis isoleren bij onze partner Pluimers. Je krijgt tot 10% korting als je vrijblijvend een offerte aanvraagt via ons aanvraagformulier.

Vraag offerte op

Wat is de beste spouwmuurisolatie?

Spouwvullingsmateriaal moet voldoen aan een aantal technische eisen. Meestal worden de volgende materialen gebruikt: 

 • Glas- en steenwol: voornamelijk toegepast bij een grotere spouw. Deze materialen zijn niet geschikt voor kleinere spouwen, omdat de vlokken blijven hangen en de spouw niet helemaal wordt gevuld. Minimale spouwbreedte van 40 mm.
 • UF-schuim: dit schuim is geschikt voor kleinere spouwen. Het is wel gevoeliger voor vocht en ongedierte. Minimale spouwbreedte van 40 mm.
 • PS schuimparels: dit is geschikt voor kleinere spouwen. Het is wel gevoeliger voor vocht en ongedierte. Minimale spouwbreedte van 30 mm.
 • Purschuim: dit schuim is geschikt voor kleinere spouwen. Hiervoor is een kleine invoeropening nodig. Het purschuim moet CFK-vrij zijn. Minimale spouwbreedte van 30 mm.

Aandachtspunten spouwmuurisolatie

 • Het is een misverstand dat je een spouw niet volledig mag vullen met isolatiemateriaal, omdat dan vochtproblemen zouden ontstaan. Een isolatiedeskundige inspecteert de spouw eerst, maakt die zo nodig schoon en vult de spouw dan pas met isolatiemateriaal. Van vochtproblemen is dan geen sprake.
 • Laat je spouwmuur alleen isoleren door gespecialiseerde bedrijven met een Venin certificering
 • Heeft de woning al isolatie in de spouwmuur? Extra isoleren kan dan een risico zijn. 
 • Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in huis. Controleer na isolatie of de ventilatie nog voldoende is. De ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 55 %. Dit kun je meten met een hygrometer. 
 • Los voordat je gaat isoleren eerst gebreken op, zoals vochtplekken door lekkages en koudebruggen. Isolatiemateriaal dat vochtig wordt, verliest zijn isolatiewaarde.
 • Je kunt de spouw onder meer niet isoleren als die te veel vervuild is of als de buitenmuur te poreus is of juist geen vocht en lucht doorlaat.
 • In de spouw kunnen vleermuizen zitten. Omdat vleermuizen beschermde dieren zijn is het verboden om hun verblijfplaats te verstoren of ze te doden. Hier moet het isolatiebedrijf bij het isoleren van de spouw rekening mee houden. Ben je van plan om de spouw te isoleren? Vraag bij het isolatiebedrijf na hoe zij hiermee omgaan.

Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-IsolerenVerduurzamen-Ventileren

Meer over isolatie

Glas vervangenVloerisolatieDakisolatieGevelisolatie

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube