Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackIsoleren en ventileren

Wtw ventilatie: hoe een wtw unit werkt

Warmteterugwinning ventilatie (wtw) wordt ook wel balansventilatie genoemd. Wtw ventilatie heeft meestal een warmteterugwinunit (wtw). Hoe werkt het, wat kost het en waar moet je op letten?

ventiel ventilatie

Hoe werkt centrale ventilatie met warmteterugwinning? 

Bij ventilatie met warmteterugwinning regelt de wtw unit de aan -en afvoer van lucht in de woning. Deze is vaak centraal in de woning geplaatst. De hoeveelheid afgevoerde lucht is hetzelfde als de hoeveelheid lucht die wordt toegevoerd. Daarom wordt het ook wel balansventilatie genoemd. De vervuilde lucht wordt afgevoerd via luchtkanalen en ventielen. In ieder geval in de badkamer, keuken en toiletruimte, net als bij een mechanisch ventilatiesysteem. Bij wtw ventilatie wordt niet alleen de vervuilde lucht afgezogen, maar wordt er ook verse lucht de woning ingeblazen via ventielen in alle verblijfruimten in huis. Verblijfsruimten zijn ruimtes waar mensen langere tijd aanwezig zijn, zoals een woonkamer, keuken en slaapkamers. Een wtw systeem gebruikt de warmte uit de afgevoerde lucht om de verse lucht van buiten op te warmen. Hierdoor gaat er weinig warmte verloren.

Hoe werkt een decentraal wtw systeem?

Een centraal wtw systeem worden vaak aangebracht in nieuwbouwwoningen. Ventilatie met warmteterugwinning installeren in bestaande woningen is ingewikkeld. Je moet dan door het hele huis lucht -en ventilatiekanalen aanleggen, zowel voor de toevoer als voor de afvoer. Wanneer er geen toevoerkanalen aanwezig zijn en je deze niet wilt of kunt aanleggen, is een decentrale wtw unit een oplossing. Decentrale ventilatie met wtw wordt in de buitengevel geplaatst van de te ventileren ruimte. Dit kan bijvoorbeeld een woonkamer, keuken of slaapkamer zijn.  In het apparaat wordt, net als bij een centrale wtw de verse lucht verwarmd door de uitgaande vervuilde lucht. 

Wat kost een wtw ventilatie unit en wat levert het op?

Een wtw unit kost ongeveer € 1.000 tot € 3.000. Daar bovenop komen de kosten voor de aanleg van ventilatiekanalen door het huis. Welk ventilatiesysteem het beste is voor jouw huis, hangt onder meer af van de grootte en indeling.

Een wtw installatie levert een flinke besparing op. Je kunt ongeveer 250 kuub gas per jaar besparen en je houdt ongeveer 80 tot 90% van de warmte vast die anders verloren gaat.

Hoe onderhoud je een wtw unit?

Een wtw unit gaat langer mee wanneer deze goed onderhouden wordt. Daarnaast zorgt goed onderhoud voor optimale luchtkwaliteit. Zo onderhoud je wtw ventilatie:

 • In een wtw unit zitten filters. Maak deze filters regelmatig schoon. Minimaal een keer per half jaar en vervang ze jaarlijks, afhankelijk van hoe vuil ze zijn.
 • Maak de ventielen een keer per jaar schoon met een stofzuiger en sopje. Plaats de ventielen op dezelfde plaats en met dezelfde instelling terug.  
 • Laat de wtw unit een keer in de twee jaar en de ventilatiekanalen een keer in de acht jaar schoonmaken door een installateur. 

Hoe lang gaat een wtw systeem mee?

Een wtw systeem, oftewel de centrale wtw unit, gaat ongeveer 15 jaar mee. Dit betekent niet dat een wtw unit standaard vervangen moet worden na deze periode. De kanalen en ventielen hoeven vaak helemaal niet vervangen te worden. Met een goed onderhouden ventilatiesysteem kan het vervangen van losse onderdelen van de unit ook een oplossing zijn. 

Kan bij ventilatie met warmteterugwinning nog een raam open?

Ja, deuren en ramen kunnen nog steeds opengezet worden met een wtw systeem. Zodra deze weer dicht zijn raakt het ventilatiesysteem weer snel in balans. Houd er rekening mee dat er in de winter meer koude lucht de woning inkomt waardoor het meer energie kost om de koele lucht op te warmen. Zeker als de verwarming uit staat is het geen probleem om te ventileren door middel van open ramen. Sluit de ramen wel op tijd  als het buiten te warm wordt. Zo voorkom je dat de warmte de woning in komt. 

Waar je verder op moet letten bij ventilatie met warmteterugwinning

 • Zet de wtw installatie bij het douchen op de hoogste stand. Heb je een raam in de badkamer? Deze kun je het beste dicht laten omdat daardoor de rest van de woning minder ventileert. Daarnaast kan de lucht uit de woning in de winter veel meer vocht opnemen dan de koude lucht van buiten via het raam. Hierdoor kan de badkamer te lang vochtig blijven en kan schimmel ontstaan.  
 • Zet het systeem ook op de hoogste stand als je de was in huis droogt, kookt of als je veel bezoek hebt. 
 • Wtw units worden niet altijd goed aangelegd wat onnodig veel geluid kan veroorzaken. Laat wtw unit daarom installeren door een vakman.
 • Een ventilatie unit kan worden voorzien van sensoren die ervoor zorgen dat automatisch de juiste hoeveelheid lucht je woning binnenkomt voor een gezond binnenklimaat.
 • Word je bij een ramp gevraagd ramen en deuren te sluiten, trek dan de stekker van de wtw unit uit het stopcontact.
 • Naast centrale wtw units bestaan er ook decentrale units. Elke ruimte wordt dan apart geventileerd via een wtw unit in de gevel.
 • Veel units hebben een bypass. Die zorgt ervoor dat de binnenkomende lucht in de zomer niet langs de warmtewisselaar stroomt. Hierdoor koelt de woning beter door de koudere avond en nachttemperatuur buiten.
 • Sluit een afzuigkap met motor niet aan op het ventilatiesysteem. Een motorloze afzuigkap aansluiten kan wel, maar houd er dan rekening mee dat het ventilatiesysteem snel vervuilt en in verhouding weinig capaciteit heeft om kookluchten goed af te zuigen.
 • Een goed functionerende ventilatie unit biedt een hoog comfort. Doordat wtw units geen ventilatieroosters nodig hebben, heb je weinig last van geluiden van buiten de woning.

Ook interessant in kennisbank

Moet ik na het isoleren rekening houden met mijn ventilatie?

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Ventileren

Meer over ventilatie

Natuurlijke ventilatieMechanische ventilatie

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube