Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

Opbrengst zonnepanelen: wat is de invloed van het weer?

De weersomstandigheden in Nederland lijken niet direct ideaal voor zonnepanelen. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Ook als het bewolkt is levert het licht stroom op. Ze wekken dus het hele jaar door stroom op.

man en vrouw met zonnepaneel en verkoper

1. De temperatuur

Een warme, zonnige zomerdag zorgt niet altijd voor de meeste opbrengst van zonnepanelen. Bij hogere temperaturen neemt de opbrengst van de zonnepanelen zelfs iets af. Dat komt doordat de zonnepanelen de energie beter geleiden bij kou dan bij warmte. Voor iedere 10 graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer 3% tot 5%. Een warme, zonnige zomerdag kan dus zorgen voor minder opbrengst dan een zonnige winterdag.

2. Aantal zonuren

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van het aantal zonuren in jouw plaats of gemeente. De kustgebieden in Nederland hebben gemiddeld meer zonuren dan andere gebieden.

Man fietst langs huizen met zonnepanelen

E-book verduurzamen met zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op: goed voor het milieu en je energierekening. Maar op het moment dat je besluit om ervoor te gaan komen de vragen.

Download het e-book

3. Lengte van de dagen

In de zomer zijn de dagen langer dan in de winter. Ook dit heeft invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Zonnepanelen wekken in de zomer niet alleen meer energie op doordat het zonlicht feller is, maar ook doordat de zon langer schijnt. 

4. Stand van de zon

Wanneer de zon in de zomer hoog aan de hemel staat is het zonlicht intenser dan wanneer de zon laag aan de hemel staat in de winter. Ook dit is van invloed op de opbrengst van de panelen.

5. Direct en indirect zonlicht

Indirect zonlicht, ook wel diffuus licht genoemd, is indirect zonlicht dat wordt weerkaatst door de wolken. Dit diffuus licht levert zonne-energie op. Weliswaar minder dan zonne-energie van direct zonlicht maar het helpt zeker mee. Wist je dat ruim 60% van de zonne-energie die in Nederland wordt opgewekt, komt van diffuus licht. Het aantal zonuren verschilt natuurlijk per regio in Nederland. Aan de kust zijn meestal meer zonuren dan bijvoorbeeld in het oosten van Nederland.

6. Maanden met hoogste opbrengst

In mei, juni en Juli leveren de zonnepanelen elk gemiddeld 13% op. In deze maanden zijn de dagelijkse zonuren het hoogst en is de temperatuur het best. In de periode oktober tot maart brengen zonnepanelen nog steeds 30% van de jaarlijkse energie op. De overige 70% wordt tussen april en september opgewekt. Het is dus waar dat de panelen in de zomer meer rendement leveren, maar misschien niet zo veel meer als je in eerste instantie zou verwachten. Bij 6 Maanden met hoogste opbrengst:

Website image

Naast deze weersinvloeden spelen nog een aantal andere zaken een rol. Denk hierbij aan de ligging van het dak, schaduw, soort panelen en de liggingshoek van de panelen

Aandachtspunten

Meestal wordt er gekozen voor een kleinere omvormer dan het totale opgetelde vermogen van de zonnepanelen. Een kleinere omvormer zal bij zonnig weer de opbrengst van de panelen aftoppen (het maximum vermogen van de omvormer is bereikt) maar doordat hij sneller aanschakelt bij een klein beetje licht levert dat opgeteld in Nederland meer stroom op in een jaar. Dit is dus ook weersafhankelijk.

Het is belangrijk om te controleren of je zonnepanelen onder de dekking vallen van je opstalverzekering. Houd er rekening mee dat je dit soms apart moet mee verzekeren. Voorkom dat je bij schade helemaal niets of te weinig vergoed krijgt met onze tips

Doe je voordeel met deze diensten

  • Collectieve Inkoop Zonnepanelen

    Goede zonnepanelen voor een scherpe prijs

    Meer informatie
  • Isoleren met korting

    Ontvang tot 10% korting bij isolatiespecialist Pluimers

    Vraag een offerte op
  • Veelgestelde vragen over zonnepanelen

    Tags

    VerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

    Meer over zonne-energie en duurzaam verwarmen

    ZonnepanelenHoe werken zonnepanelenZelf opgewekte stroom gebruikenKosten zonnepanelen

    Deel deze pagina

    • facebook
    • twitter
    • linkedin
    • mail
    • whatsapp

    Direct naar

    OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

    Eigen Huis Magazine dec 2023

    Eigen Huis Magazine dec 2023
    PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
    facebookinstagramlinkedintwitteryoutube