Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

Zonnepanelen: opgewekte stroom zelf gebruiken

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op. Hoe zorg je dat je zoveel mogelijk van de opgewekte stroom zelf gebruikt?

telefoon in handen in tuin met hond

Waarom zelf opgewekte stroom gebruiken?

Opgewekte elektriciteit die je zelf niet gebruikt, lever je terug aan het stroomnet. Door de salderingsregeling ontvang je dezelfde prijs voor de geleverde stroom als voor stroom die je afneemt van je energieleverancier. Financieel gezien maakt het hierdoor niet zoveel uit of je de stroom van je zonnepanelen zelf gebruikt of niet. Toch zijn er redenen om de stroom van zonnepanelen wél zoveel mogelijk zelf te gebruiken:

  • Steeds meer energieleveranciers brengen een heffing in rekening voor stroom die je teruglevert. Hoe meer stroom je teruglevert, hoe hoger deze heffing.
  • Heb je een dynamisch energiecontract? Dan is de stroomprijs soms negatief. Op zulke momenten moet je betalen voor zonne-energie die je teruglevert.
  • Door opgewekte stroom zelf te gebruiken, help je netcongestie te voorkomen.
  • De komende jaren blijft de salderingsregeling bestaan, maar mogelijk wordt deze in de toekomst afgebouwd.

Makkelijkste manier: stroom zonnepanelen direct gebruiken

Benieuwd naar de beste manier om de stroom van je zonnepanelen zelf te gebruiken? Dat doe je de door de elektriciteit van jouw panelen zoveel mogelijk direct zelf te gebruiken. Met andere woorden: zet de wasmachine, droger of afwasmachine aan op het moment dat jouw panelen stroom opwekken. Of nog beter: laad je elektrische auto dan op of zet je warmtepomp aan.

Ben je niet thuis als je zonnepanelen stroom opwekken? Er bestaan huishoudelijke apparaten die je kunt aansluiten op internet en aansturen via een app op je smartphone. Met een timer kun je ook instellen dat je wasmachine of vaatwasser op een bepaald moment aangaat. Let op: meestal moet je dit zelf en per apparaat instellen. Het mooiste zou zijn als je elektrische apparaten automatisch aangaan als je zonnepanelen voldoende stroom opwekken, maar hiervoor zijn de mogelijkheden nog beperkt.  

Wanneer kan ik mijn elektrische apparaten dan het beste gebruiken?

Wanneer je jouw apparaten het beste kunt gebruiken, hangt ervan af wanneer jouw zonnepanelen stroom opwekken. En dat hangt weer af van de oriëntatie:

  • Zijn je zonnepanelen gericht op het zuiden? Dan wekken jouw zonnepanelen 's middags de meeste stroom op.
  • Zijn je panelen gericht op het oosten? Dan wekken jouw zonnepanelen 's ochtends wat meer en ’s middags wat minder stroom op dan panelen op het zuiden.
  • Zijn je panelen gericht op het westen? Dan wekken jouw zonnepanelen 's avonds wat meer en ’s middags wat minder stroom dan op dan panelen op het zuiden.

Daarnaast wekken je panelen natuurlijk de meeste stroom op als het zonnig is. En in de zomer wekken ze meer op dan in de winter.

Lees meer over werking zonnepanelen

Hoeveel zoden zet het aan de dijk om stroom direct zelf te gebruiken?

Door huishoudelijke apparaten op het juiste moment aan te zetten, kun je méér van je eigen stroom zelf gebruiken. Maar het is meestal niet haalbaar om ál je zonnestroom zelf te gebruiken. Dit komt bijvoorbeeld doordat je zonnepanelen in de zomer meer opwekken dan je zelf verbruikt. (In de winter wekken ze dan weer te weinig op).

Hoe weet ik hoeveel stroom mijn zonnepanelen opwekken?

Als je de stroom van je zonnepanelen zoveel mogelijk zelf wilt gebruiken, is het natuurlijk belangrijk om te weten hoevéél stroom je panelen opwekken en wannéér. Dit kan je aflezen op de omvormer of de bijbehorende app. Houd er dus wel rekening mee dat je panelen op zonnige dagen meer stroom opwekken dan op bewolkte of regenachtige dagen. Let op: de bruto stroomproductie is niet dezelfde hoeveelheid stroom als wordt aangeven op de slimme meter. Deze registreert alleen de stroom die je levert aan het net.

Door meer inzicht in je energieverbruik en opwek, kan je efficiënt gebruik maken van je zonnepanelen

Jan Roelof Hoving
Jan Roelof HovingBouwkundig Expert bij Vereniging Eigen Huis

Inzicht in je energieverbruik

Het is niet alleen handig om te weten wanneer je zonnepanelen stroom opwekken, maar ook wanneer jij op dit moment zelf de meeste stroom verbruikt. Of hoeveel stroom specifieke apparaten verbruiken. Inzicht hierin je verbruik krijg je met een energiemanager. Door inzicht in de opwek van je zonnepanelen én je verbruik, kun je beide beter op elkaar laten aansluiten.

Opgewekte stroom zonnepanelen opslaan

Het zou natuurlijk mooi zijn als je de opgewekte stroom zou kunnen opslaan om deze later weer opnieuw te gebruiken. Hier zijn ook verschillende mogelijkheden voor. Bijvoorbeeld een thuisbatterij. Deze zijn alleen nog erg duur waardoor je ze heel moeilijk terugverdient. Ook is de opslagcapaciteit nog beperkt. Met een elektrische auto in combinatie met een eigen laadpaal kun je al een stuk meer zonnestroom opslaan. Dan kun je later lekker goedkoop rijden. Sommige elektrische auto’s kunnen de stroom zelfs weer terugleveren aan je huis. Heb je een all-electric warmtepomp? Dan kun je de opgewekte energie ook gebruiken om het water in het bijbehorende boilervat mee op verwarmen. Dit kun je dan later gebruiken om je je huis mee te verwarmen.

Lees meer over zonne-energie opslaan

Blijf op de hoogte van het laatste energienieuws

Schrijf je nu in voor de Energienieuwsbrief en ontvang 1x per maand het laatste nieuws over verduurzamingsmaatregelen, subsidies en leningen voor energiebesparing.

Onafhankelijke informatie
Ook voor niet-leden
Al 80.000 abonnees
Schrijf je gratis in

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Ook interessant

Zonnepanelen wel of niet schoonmaken?Hoe brandgevaarlijk zijn zonnepanelen?Hoe energieleveranciers omgaan met zonnepanelen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube