Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

Zo gebruik je stroom van zonnepanelen nog beter

Met zonnepanelen wek je zelf duurzame stroom op. Een deel van die stroom gebruik je direct zelf. Het andere deel lever je aan het openbare netwerk (salderen). Hoe maak je optimaal gebruik van de opgewekte stroom van je zonnepanelen?

man en zonnepaneleninstallateur tillen zonnepaneel uit busje

Wanneer wekken mijn zonnepanelen de meeste stroom op?

Stem je stroomverbruik af op de opbrengst van de zonnepanelen. Dit is afhankelijk van het weer maar op een heldere dag leveren de zonnepanelen rond de middag de grootste hoeveelheid stroom. Op dat moment is de lichtintensiteit het grootst.

Bij zonnepanelen gericht op het oosten zal de productie van stroom in de ochtend bij het opkomen van de zon sneller starten dan bijvoorbeeld panelen gericht op het westen. Tenzij ze in de ochtend in de schaduw liggen omdat de zon dan lager aan de hemel staat. Andersom leveren zonnepanelen gericht op het westen in de avond langer stroom op. Het voordeel is dat de totaalopbrengst van de panelen misschien minder opleveren maar de stroomproductie komt wel beter overeen met het stroomverbruik. De meeste stroom gebruiken we in de ochtend bij het opstaan of in de avond bij het thuiskomen na een werkdag.

Hoe weet ik hoeveel stroom mijn zonnepanelen opwekken?

Dit kan je aflezen op de zogenaamde bruto productiemeter (de meter toont hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken en/of opgewekt hebben) van je zonnepaneel installatie. Zo’n bruto productiemeter zit op de van de zonnepaneleninstallatie, maar veel mensen kunnen hun verbruik ook aflezen vanaf hun computer of smartphone. Vaak kan je dan ook door middel van grafiekjes zien hoe het verloop van de stroomproductie gaat. Kijk wel op een heldere dag, want bij bewolkt en regenachtig weer kan de stroomopbrengst steeds verschillen.

Let op: de bruto stroomproductie is niet dezelfde hoeveelheid stroom als wordt aangeven op de slimme meter. Een deel van de stroom gebruik je namelijk zelf in de woning ook al ben je zelf niet thuis. Denk dan bijvoorbeeld aan sluipverbruik en apparaten als de koelkast en het ventilatiesysteem. De slimme meter kan alleen de stroom registreren die je levert aan het net of afneemt van het net.

Wanneer kan ik het beste mijn apparaten gebruiken?

Het beste moment is de apparaten in huis te gebruiken op het moment dat de stroomproductie hoog is. Dat is over het algemeen overdag. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, droger of afwasmachine juist op dat moment aan. Op die manier gebruik je de stroom die jouw zonnepanelen opwekken en niet de stroom via het net (afkomstig van je energieleverancier). Ben je op dat moment niet thuis, dan kan een timer of verbruiksmanager helpen bij het instellen van de apparatuur. 

Door meer inzicht in je energieverbruik en opwek, kan je efficiënt gebruik maken van je zonnepanelen

Jan Roelof Hoving
Jan Roelof HovingBouwkundig Expert bij Vereniging Eigen Huis

Waarom zelf opgewekte stroom gebruiken?

Teveel geproduceerde stroom kun je terugleveren aan het net (oftewel je energieleverancier). Deze mag je aftrekken van de stroom die je afneemt van het net. Dit heet salderen. Financieel gezien maakt het hierdoor momenteel niet zoveel uit of je de stroom van je zonnepanelen zelf gebruikt of niet. Maar het kabinet wil de salderingsregeling vanaf 2025 afbouwen. Als dit gebeurt, is het wel slim om je stroomverbruik af te stemmen op je stroomproductie. Ook brengen sommige energieleveranciers een heffing in rekening voor stroom die je teruglevert. Ook in dit geval is het slim om opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te verbruiken. Door zelf de stroom van je zonnepanelen te gebruiken, voorkom je bovendien overbelasting van het elektriciteitsnet.

Heb je een dynamisch energiecontract? Dan kan de stroomprijs negatief uitvallen en moet je betalen voor de teruglevering van zonne-energie. Gebruik je stroom, dan kun je er zelfs geld mee verdienen. 

Lees meer over zonnepanelen bij negatieve stroomprijs

Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Zonnepanelen voor een scherpe prijs én met lange garantie. Wij doen het uitzoekwerk en informeren je helder en objectief. Wel zo makkelijk! Doe de dakcheck en ontdek wat jij kunt besparen. Schrijf je vrijblijvend in en ontvang een offerte op maat. 

Grootste collectief van Nederland
Hoge kwaliteit zonnepanelen
Inclusief installatie, monitoring & garantie
Doe mee

Tags

BesparenHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-BesparenVerduurzamen-Zonne-energie

Lees meer over zonnepanelen

Alles over zonne-energieHoe werken zonnepanelenKosten zonnepanelenWat is salderen?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

ehm-november-2023

ehm-november-2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube