Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuwe WOZ-waarde ontvan...

WOZ-waarde controleren

Bij een hogere WOZ-waarde betaal je vaak meer belasting, zoals ozb. Belangrijk dus om te controleren of de WOZ-waarde klopt. We hebben 6 manieren om dit zelf te doen op een rij gezet.

man en vrouw bekijken tijdschriften aan keukentafel

1. Aankoopprijs rond waardepeildatum

Als je je woning rond de waardepeildatum (1 januari 2022) hebt gekocht en je hebt tot 1 januari 2023 niets veranderd aan de woning, dan zal de WOZ-waarde bij benadering gelijk zijn aan de aankoopprijs. In de volgende gevallen is de WOZ-waarde hoger dan de aankoopprijs:

  • Er is sprake van erfpacht.
  • De woning was verhuurd bij aankoop.
  • Je hebt de woning verkregen onder andere bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld van familie met korting of via een veiling.

De WOZ-waarde kan ook lager zijn dan de aankoopprijs. Dat is het geval bij een woning in aanbouw. In de WOZ-waarde houdt de gemeente er rekening mee dat de woning nog niet af is.

2. Taxatieverslag van de gemeente

Het is altijd verstandig om het taxatierapport op te vragen, ook als je denkt dat de WOZ-waarde klopt. Het taxatieverslag kun je, meestal via DigiD, kosteloos bij de gemeente opvragen. Hierin staat de onderbouwing van je WOZ-waarde op basis van maximaal 3 verkochte woningen. Deze woningen zijn rond de peildatum verkocht en vindt de gemeente representatief voor de bepaling van jouw WOZ-waarde. Bekijk of deze woningen inderdaad vergelijkbaar zijn met die van jou en of de gemeente rekening heeft gehouden met verschillen in bijvoorbeeld oppervlakte, luxeniveau of staat van onderhoud. Zo niet, dan kan dat een indicatie zijn dat bezwaar maken zinvol is. 

3. WOZ-waardeloket

De WOZ-waarden van woningen zijn sinds oktober 2016 openbaar. Via het online WOZ-waardeloket kun je kosteloos WOZ-waarden van vergelijkbare woningen opvragen en toetsen of jouw WOZ-waarde juist is. De WOZ-waarde van andere woningen is een indicatie. Wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van jouw woning, dan is het alleen verwijzen naar WOZ-waarden van andere woningen onvoldoende omdat de WOZ-waarde wordt gebaseerd op prijzen van daadwerkelijk verkochte woningen. Ga je in bezwaar, probeer dan ook lagere verkoopprijzen van vergelijkbare woningen rond de peildatum te vinden.

4. Verkoopprijzen vergelijkbare woningen via Kadaster

Bij het Kadaster kun je de koopsommen opvragen van vergelijkbare woningen; tegen betaling van € 2,80 krijg je een koopsommenoverzicht met de verkoopprijzen van de afgelopen vijf jaar binnen een postcodegebied. Vergelijk deze met je WOZ-waarde. Je zou ook nog eens bij een lokale makelaar kunnen informeren wat de prijzen zijn woningen die rond de peildatum verkocht zijn. 

Bij Calcasa kun je een WOZ-referentierapport laten opstellen. De kosten zijn € 19,50. Het WOZ-referentierapport is geen taxatierapport en geeft niet de getaxeerde waarde van jouw woning aan. Het is bedoeld om inzicht te krijgen in de best vergelijkbare, verkochte woningen. De referenties hebben vergelijkbare woningkenmerken zoals woningtype, woonoppervlakte, bouwjaar en perceelgrootte. Ze worden in de nabijheid van jouw woning gezocht. Uit de best vergelijkbare referenties worden de drie gekozen die het beste het WOZ-bezwaar onderbouwen.  

5. WOZ-check

Met de gratis WOZ-check ontdek je of bezwaar maken in jouw situatie zin heeft. Vul je adres en WOZ-waarde in en je krijgt snel inzicht in je kans van slagen.

6. Waardebepaling of taxatie

Een taxatierapport dat is opgesteld door een makelaar of beëdigd taxateur wordt in het algemeen als een gewichtig argument gezien bij een bezwaar- en beroepsprocedure. Je kunt de waarde van de woning rond de peildatum door een makelaar/taxateur laten bepalen. Het regelen van een taxatie kost meer tijd en er zijn hogere kosten aan verbonden. Een indicatie van de kosten ligt tussen € 500 en € 800. De tarieven voor een taxatie staan niet vast. Het is dus verstandig een offerte op te vragen. Laat alleen een taxatie uitvoeren als de financiële belangen groot zijn en je vrij zeker bent dat de waarde omlaag kan. Als je bezwaar of beroep (gedeeltelijk) gegrond wordt verklaard, kun je namelijk in aanmerking komen voor een proceskostenvergoeding. Lees meer hierover in ons e-book De WOZ uitgelegd.

e-book WOZ uitgelegd Regel met korting een taxatie bij NTS.

Veelgestelde vragen

Tags

WonenWonen-Belastingen

Meer doen met de WOZ

WOZ check Zelf bezwaar makenHogere WOZ? Lagere hypotheekrente

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube