Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackBesparen op woonlasten

Hogere woningwaarde? Hypotheekrente omlaag

Heb je een opslag op je hypotheekrente en is je woning meer waard geworden? Dan kan je hypotheekrente mogelijk omlaag. Ontdek welke voorwaarden jouw geldverstrekker hanteert voor een renteaanpassing.

straat met oude woningen

Geldverstrekkers rekenen een renteopslag op de hypotheekrente als de totale hypotheeklening een groot deel van de waarde van de woning is. Is de waarde van je woning gestegen, dan verandert deze verhouding. Je renteopslag (ook wel risico-opslag) kan hierdoor mogelijk omlaag of zelfs vervallen. Vaak kan de rente ook tussentijds verlaagd worden als je voldoende (extra) hebt afgelost. Een lagere hypotheekrente betekent lagere maandlasten. 

Let wel: voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie geldt geen renteopslag. 

Heb je een renteopslag op je hypotheekrente?

Ja, ik heb een opslag op mijn hypotheekrente

Bij een gestegen woningwaarde kan deze renteopslag mogelijk omlaag of zelfs vervallen. Kijk in de hypotheekvoorwaarden van je geldverstrekker of het mogelijk is om de renteopslag tussentijds aan te passen. Bekijk het overzicht van de voorwaarden per geldverstrekker of neem contact op met je geldverstrekker.

Controleer of de nieuwe WOZ-waarde hoger is dan de woningwaarde die je geldverstrekker op dit moment hanteert. Alleen in dit geval is het doorgeven van de WOZ-waarde gunstig. Aan de hand van de WOZ-waarde en de risicoklassen beoordeelt je geldverstrekker of de renteopslag omlaag kan of kan vervallen. Weet je niet welke woningwaarde de geldverstrekker aanhoudt? Neem dan contact op met je geldverstrekker.

Kan de opslag inderdaad omlaag of vervallen? Stuur de geldverstrekker dan een verzoek om aanpassing. Veelal kun je dat online doen. Stuur ook de benodigde informatie mee. Afhankelijk van de voorwaarden is dat een WOZ-beschikking, een taxatierapport of een Calcasa Desktop Taxatie. De kosten voor een taxatie zijn voor jouw rekening.

Houd er rekening mee dat je WOZ-beschikking 2024 gebaseerd is op de waardepeildatum 1-1-2023. Hierin is nog geen rekening gehouden met de waardeontwikkeling over het afgelopen jaar. Het kan dus zijn dat de huidige waarde van je woning inmiddels hoger is. Check bij je geldverstrekker hoe je deze hogere waarde kunt aantonen.

Nee, ik heb geen opslag op mijn hypotheekrente

De gestegen WOZ-waarde van je woning heeft geen gevolgen voor je hypotheekrente. Je hoeft niet in actie te komen.

Ik weet niet zeker of er een renteopslag op mijn hypotheekrente zit

Meestal staat dat in de hypotheekofferte. Kom je er niet uit, neem dan contact op met je geldverstrekker.

Lees meer over de WOZ

Nieuwe WOZ-waarde ontvangenWat is de WOZ?WOZ-check Zorgen zonnepanelen voor een hogere WOZ-waarde?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube