Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVocht in huis

Lekdetectie: snel lekkages opsporen

Heb je lekkage in huis en is de oorzaak niet (goed) zichtbaar? Dan kan lekdetectie uitkomst bieden. Hiermee wordt de oorzaak van de meeste water- en gaslekkages achterhaald zonder hak- of breekwerkzaamheden.

vloer boenen

Wanneer is lekdetectie nodig?

  • Als de oorzaak van een vochtprobleem, zoals schimmel- en vochtplekken op muren en plafonds of onverklaarbaar oplopend waterverbruik, niet direct zichtbaar is. Met een lekdetectie wordt het lek opgespoord zonder schade aan te richten.  
  • Verder is vaak een lekdetectierapport nodig om de vervolgschade van waterlekkage vergoed te krijgen van de verzekeraar. Met lekdetectie sluit je namelijk uit dat het ontstaan van het lek je eigen schuld is.
  • Kom ook direct in actie wanneer je een gaslek hebt. Dit kan gevaarlijk zijn. Sluit de hoofdkraan en bel een lekdetectiespecialist om het lek op te sporen en te repareren.

Welke lekkages worden met lekdetectie opgespoord?

Lekkages op, in of aan: afvoer, daken, water- en gasleidingen, muren, plafonds, riolering, verwarming en vloeren.

Hoe werkt lekdetectie?

Via verschillende lekdetectie-technieken wordt de oorzaak en de exacte locatie van een water- of gaslek achterhaald. De gevolgschade van een lek zit namelijk vaak op een andere plek dan het lek zelf. De drukproef is zo'n techniek. Hierbij worden de waterleidingen onder druk gezet en bekeken waar drukverlies ontstaat. Maar er zijn nog meer technieken:

Hoe snel wordt een lek gevonden met lekdetectie? 

Vaak binnen één dag. Je ontvangt daarna een uitgebreid lekdetectie-rapport met een duidelijke conclusie en een advies hoe je het probleem kunt (laten) oplossen. 

Wat kost lekdetectie? 

Lekdetectie, uitgevoerd door een professioneel bedrijf, kost gemiddeld tussen de € 400 en € 500. Dit is inclusief voorrijkosten, gebruik van apparatuur en uitgebreide rapportage. In de meeste gevallen dekt de verzekering deze kosten. Neem hiervoor contact op met je verzekeraar.

Tips: zo selecteer je een lekdetectie-specialist

Er zijn veel partijen op de markt die lekdetectie aanbieden. Het beroep meettechnicus kent geen erkende opleiding of certificaten. Ook bestaat er geen branchevereniging specifiek voor lekdetectiebedrijven. Om met enige zekerheid een keuze te maken raden wij je aan op onderstaande punten te letten: 

• Hoe is het eerste telefonische contact? Wordt er goed doorgevraagd door het lekdetectiebedrijf zodat de meettechnicus de juiste opdracht meekrijgt voor het onderzoek? 
• Spreek van tevoren een vaste prijs af inclusief voorrijkosten, materiaalkosten en arbeid. Die ligt tussen de € 400 en € 500. 
• Controleer of je binnen twee werkdagen een rapport of meetverslag ontvangt met daarin de gebruikte meettechnieken, de eindconclusie, het vervolgadvies en de foto's. 
• Wat is de planning, de uitvoeringstermijn? 
• Ga na of je naderhand nog bij het bedrijf terecht kan voor vragen over het rapport. 

Lekdetectie-specialist nodig? 

Via onze Spoedklusservice is het snel geregeld. Onze vakspecialisten zitten altijd in de buurt en zijn 24/7 bereikbaar. En niet onbelangrijk: we rekenen een eerlijke prijs. 

Spoedklusservice

Ook interessant in kennisbank

Ik heb lekkage in mijn meterkast gehad. Wat nu?Ik heb last van lekkage, die misschien bij mijn buren vandaan komt. Wat nu?Mijn benedenbuur heeft lekkage, is herstel voor rekening van de VvE of voor mij?

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarSeniorenStarterVvE beheerderWonen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube