Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHypotheek

Woekerpolis

Een beleggingsverzekering is een woekerpolis als er sprake is van te hoge kosten en daardoor een te lage opbrengst. Ontdek of je een woekerpolis hebt en zo ja, welke stappen je kunt ondernemen.

rekenmachine liggend op rekenmodules

Vereniging Eigen Huis en de woekerpolisaffaire  

De woekerpolis is de laatste tijd weer vaak in het nieuws doordat verzekeraars schadevergoedingen betalen of schikken met gedupeerden van woekerpolissen. Vereniging Eigen huis maakt geen deel uit van de claimstichtingen die momenteel actief zijn. Lees meer over lopende claims (Consumentenbond) en over de klachtenafhandeling beleggingsverzekeringen (Kifid).

Vereniging Eigen Huis vormde van 2006 tot en met 2016 samen met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en enkele advocaten de Stichting Verliespolis. Stichting Verliespolis heeft (samen met zusterorganisatie Stichting Woekerpolisclaim) collectieve akkoorden voor kostencompensatie gesloten met zes grote en twee kleinere verzekeraars. Deze akkoorden zijn het breekijzer geworden voor het grootste financiële schandaal in Nederland tot nu toe. Op 2 december 2016 is de Stichting opgeheven. 

Vereniging Eigen Huis en de opheffing van Stichting Verliespolis (pdf)

Heb ik een woekerpolis?

In de afgelopen jaren hebben verzekeraars hun verzekeringsportefeuilles getoetst en hun klanten in een brief laten weten of zij kostencompensatie krijgen en zo ja, hoeveel. Heb je zo'n brief ontvangen? Dan heb je een woekerpolis.

Heb ik recht op compensatie?

Uit de correspondentie van je verzekeraar moet blijken of je recht hebt op compensatie. Er bestaan een aantal compensatieregelingen. Deze regelingen gelden alleen voor beleggingsverzekeringen die voor 1 januari 2008 zijn gestart en minimaal vijf jaar hebben gelopen of door overlijden eerder zijn beëindigd. Vanaf 2008 zijn er namelijk strengere regels gekomen omtrent de kosten. 

Is de verzekering al beëindigd? Dan keren verzekeraars de compensatie in één keer uit. Bij een lopende beleggingsverzekering ontvang je de compensatie als eenmalige storting plus periodieke bijstortingen in het beleggingsgedeelte van je polis. 

Woekerpolis en hypotheek

Veel woekerpolissen zijn verbonden aan een hypotheek. Op de einddatum van de polis wordt het beleggingskapitaal gebruikt voor de aflossing. Door de tegenvallende opbrengst van de verzekering kan het zijn dat er onvoldoende geld beschikbaar is om de hele lening af te lossen. Is het onzeker of je je hypotheek straks wel kunt aflossen? Maak dan een afspraak met je hypotheekadviseur en bespreek de mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor advies over omzetting van je hypotheekvorm of extra aflossen. 

Eigen Huis Hypotheekadvies

Afspraken over goedkopere alternatieven

De politiek en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben zich ook met de woekerpolisaffaire bemoeid. Er zijn aanvullende afspraken gemaakt. Verzekeraars moeten hun klanten goedkopere alternatieven bieden om zo de kosten te drukken. Bijvoorbeeld belegging in andere beleggingsfondsen of verandering van de overlijdensrisicodekking. De AFM ziet erop toe dat verzekeraars hun klanten actief benaderen om te bekijken of de opbrengst van de polis verbeterd kan worden.

Ook interessant in kennisbank

Bij welke organisaties kan ik me nog aansluiten voor schadevergoeding voor mijn woekerpolis?Wat gebeurt er als mijn polis niet voldoende oplevert om mijn hypotheek af te lossen?

Tags

FinanciënHuiseigenaarWonen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube