Langer zelfstandig wonen met domotica
Domotica, ook wel huisautomatisering, smart home of slimme apparaten genoemd, is het toepassen van elektronica in en om het huis waarbij verschillende systemen of toestellen gekoppeld zijn en 'samenwerken'.
Domotica en energie (besparen)
Veiligheid vergroten door domotica
Verlichting
Domotica voor meer comfort
Alarmering
Zelf domotica installeren of uitbesteden?
Bij een van de meest simpele toepassingen van een domoticasysteem moet je denken aan een module tussen bijvoorbeeld verlichting en stopcontact en het gebruik van een afstandsbediening voor aan en uit. Het is afhankelijk van jouw (technische) kennis en ervaring of je zelf aan de slag wilt met dit soort klussen.
Uitgebreidere systemen moeten geprogrammeerd en (vaak) aangelegd worden. Dit vraagt specifieke technische en ICT-kennis.
Domotica beveiligen
Om beveiligings- en privacyproblemen te voorkomen is het belangrijk dat je slimme apparaten verstandig en zorgvuldig gebruikt. Het veranderen van je wachtwoord en, als dat kan, je gebruikersnaam is een van de belangrijkste stappen in het beveiligen van nieuwe apparatuur. Blijf nooit een door een fabrikant ingesteld wachtwoord gebruiken. Bestudeer de instellingen, werk (beveiligings)updates altijd zo snel mogelijk bij en voer goed en actief beheer op je wachtwoorden. Meer tips vind je op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.
Kosten van domotica
De kosten van domotica lopen erg uiteen. Voor het laten installeren van een slimme thermostaat betaal je gemiddeld € 300 terwijl een uitgebreid smart home systeem al gauw in de duizenden euro's loopt.
Ga je je woning verbouwen of verduurzamen en combineer je dit met het toepassen van domotica, dan kan een persoonlijke lening een optie zijn. Voor sommige maatregelen, zoals een personenalarmeringssysteem, kun je mogelijk bij de gemeente via de wmo of bij je verzekeraar een vergoeding krijgen.